自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

新型冠狀病毒肺炎(新冠肺炎)美國疫情持續嚴峻,重州區紐約州確診人數高逾21萬,佔美國約64萬人確診31。紐約州長科莫下令,紐約州民眾在公開場所必須配戴口罩,以阻止疫情擴散。美國總統特朗普大談復工之際,科莫指出,強制戴口罩不等於快將重啟經濟活動。不過,紐約州強制戴口罩令似乎未夠科學嚴謹,命令容許民眾以手巾和衣服等遮蓋臉部,而非必須佩戴正式口罩,恐怕無法有效阻止病毒傳播。

紐約州長科莫(AndrewCuomo)周三(15日)召開記者會,公佈紐約州前一天(14日)再有752人死於新冠肺炎疫情。

紐約市亦大幅上調死亡人數,連計醫院以外病死者,紐約市一城死亡數字已超越1萬人。紐約全州包括紐約市,目前累計死亡人數更已超過1.4萬人。

科莫頒令,紐約州內所有人在公眾場合,無法互相保持至少6呎(約1.8米)距離,例如乘搭公共交通工具,或在繁忙街道行走期間,必須戴上口罩。

紐約州戴口罩令會在周五(17日)生效,初時會有3天寬限期,其後嚴格執行。

然而,命令實際上並未強制民眾佩戴外科手術或工業用口罩,當局也容許民眾衣服、大塊手帕或者圍巾遮蓋口鼻。

科莫稱,發布命令是因為疫情會成為紐約州「新常態」,強制戴口罩屬於階段性重要安排,但不代表很快重啟經濟活動。

科莫坦言,除非新冠肺炎疫苗面世,否則疫情新常態難以改變。

美國總統特朗普周三則揚言,美國疫情高峰期已經過去。特朗普表示,會於周四公佈重啟經濟計劃。

口罩當然只是第一步,最重要係多做篩檢、追蹤緊密接觸者、隔離...缺一不可!

祝好運!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

佢哋根本唔夠口罩,所以手巾毛巾都要用住先!
連紐約都咁樣,能夠生活喺香港,大家應該感恩!

大宅

回覆樓主:

喺外國係好難買到口罩, 上網買又貴又可能會俾cut 單。 唔似香港咁易買。
肯戴布口罩都算係咁了

wcpcelia    發表於 20-4-17 17:39

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

mrs_D 發表於 20-4-17 13:45
喺外國係好難買到口罩, 上網買又貴又可能會俾cut 單。 唔似香港咁易買。
肯戴布口罩都算係咁了
...

香港才是福地

公爵府

公共地方, 強制戴口罩, NY市長好野!
其實NY市長, 已經好努力的. 又叫聯幫俾錢, 又派食物俾市民.
應記一功!

禁止訪問

受到警告

回覆樓主:

男爵府

Yeelim 發表於 20-4-17 14:23
公共地方, 強制戴口罩, NY市長好野!
其實NY市長, 已經好努力的. 又叫聯幫俾錢, 又派食物俾市民.
應記一功! ...

係州長唔系市長。
市長超唔掂

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

櫺囹桼 發表於 20-4-17 13:22
新型冠狀病毒肺炎(新冠肺炎)美國疫情持續嚴峻,重州區紐約州確診人數高逾21萬,佔美國約64萬人確診3分1 ...

如果佢哋有機會用香港派嘅口罩,一定當寶

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

男爵府

好媽媽勳章

syyysc 發表於 20-4-17 14:02
香港才是福地

疫情好轉,可惜人禍又來!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

究竟我是誰 發表於 20-5-11 22:59
如果佢哋有機會用香港派嘅口罩,一定當寶

係啦,咁佢哋就唔駛每日二、三萬人新增確診啦

男爵府

香港才是福地

好多人生在福中不知福

子爵府

香港才是福地

但係我哋大家嘅福地,被某堆人不停破壞,有冇人可以阻止佢地吖,唔好再破壞香港啦,我冇得好似佢地咁可以去外國㗎,好心痛香港,請YC收手啦

首頁

尾頁

跳至