自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

剛剛我朋友問我呢個問題,由於我自己未試過,即上google 幫佢search 吓。但睇完都唔太肯定,所以睇吓大家可否幫幫忙。先唔該大家。

簡單講,朋友4月1日入職,講明試用期間公眾假期無薪。佢係sales, 底薪+guaranteed commission. 星期一至星期五為工作天。

4月有幾日公眾假期,請問如佢在4月20日辭職的話公司應要出幾多日糧俾佢?星期日算係公眾假期嗎?

謝謝

大宅

millennia 發表於 20-4-17 16:31
剛剛我朋友問我呢個問題,由於我自己未試過,即上google 幫佢search 吓。但睇完都唔太肯定,所以睇吓大家可 ...

星期日係法定休息日,僱主應該要俾錢的。
但復活節其中一日好似係銀行假,僱主可以扣錢嘅。。
有錯請指正

公爵府

Kinki1102 發表於 20-4-17 16:33
星期日係法定休息日,僱主應該要俾錢的。
但復活節其中一日好似係銀行假,僱主可以扣錢嘅。。
有錯請指正: ...

謝謝。

咁係唔係除呢幾日外,其他日子都有薪金?thx

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

應該係扣10/4, 13/4 兩日,會出18日糧

公爵府

陳皮梅. 發表於 20-4-17 16:45
應該係扣10/4, 13/4 兩日,會出18日糧

Thanks! 但4月11都係公眾假期,請問係唔係應該都無薪?

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

millennia 發表於 20-4-17 16:47
Thanks! 但4月11都係公眾假期,請問係唔係應該都無薪?

返星期一至五,11號係星期六,就算唔係紅日,佢本身都係放假,所以應該唔會扣錢

wcpcelia    發表於 20-4-18 17:01

公爵府

陳皮梅. 發表於 20-4-17 16:51
返星期一至五,11號係星期六,就算唔係紅日,佢本身都係放假,所以應該唔會扣錢
...

原本係咁計!完全長知識!謝謝你!

伯爵府

2024勳章

試用期內無有薪假, 法定休息日唔一定有薪的, 我都遇過有公司扣錢的

琥珀宮

millennia 發表於 20-4-17 16:31
剛剛我朋友問我呢個問題,由於我自己未試過,即上google 幫佢search 吓。但睇完都唔太肯定,所以睇吓大家可 ...

入職頭3個月嘅公眾假期係無薪

首頁

尾頁

跳至