婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Deleted

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ednamode11 發表於 20-4-17 23:07
我朋友個老公每月被逼奉上幾萬元供養父母和差不多半百歲的文青弟弟。文青只玩音樂,冇收入,同父母住痴飲痴 ...

你朋友個老公又肯俾咁多錢供養父母同個細佬。佢父母縱容細仔咁樣
除非個老公肯俾少啲錢
做太太係好忟
我都好明白
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

好明白你,我個姑仔都一樣,唔返工,要6299返工養佢。

但依度有好多人覺得我地做新抱唔可以咁講野,要包容老公晚屋企人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香蕉煎餅 發表於 20-4-18 16:10
好明白你,我個姑仔都一樣,唔返工,要6299返工養佢。

但依度有好多人覺得我地做新抱唔可以咁講野,要包容 ...

我做左人新抱
老爺奶奶鐘意包容/縱容仔女冇問題。如要用老公d錢咁樣做就唔得

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-4-18 17:01
我做左人新抱
老爺奶奶鐘意包容/縱容仔女冇問題。如要用老公d錢咁樣做就唔得
...

6299屋企有啲咩野壞,電視,電腦要換要整全部我老公比。

電話費水電費上網全部入我老公數,我地自己搬出黎住,即係我老公一人交兩份錢。我真係覺得好討厭

大宅

香蕉煎餅 發表於 20-4-18 17:04
6299屋企有啲咩野壞,電視,電腦要換要整全部我老公比。

電話費水電費上網全部入我老公數,我地自己搬出 ...

唉!香港地大把呢啲廢柴廢青厚顏無恥!有乜辦法呀!人無恥最無敵等到父母死咗先算樓主當前世欠佢哋!

男爵府

我朋友個老公每月被逼奉上幾萬元供養父母和差不多半百歲的文青弟弟。文青只玩音樂,冇收入,同父母住痴飲痴 ...

所以揀老公第一點係不能「愚孝」,孝順係好,愚孝係要不得。

男爵府

回覆樓主:

要睇佢老公本身係真願意定只係睇兩老情面,如果真願意就麻煩因係主觀意願,只可要求你家用合理佢私己錢好難管到,如果係睇兩老就都算有期限

珍珠宮

除非6299 C左, 否則問題解決唔到, 如果無影響到你個家庭既經濟, 就算啦! 睇開D, 你老公盡左做仔既責任, 唔好理系邊個養邊個, 廢青, 總有一個向左近

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

幾萬蚊一個月家用梗係有能力養埋細佬啦! 啲奶奶永遠都係咁諗……

侯爵府

凡親叫我老公養埋的廢人兄弟姐妹我會當面叫佢哋叫我老公做老豆,出錢養唔係老豆係乜?叫唔出就唔好做廢人要兄弟姐妹貼!

人貴自立!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

crystal媽咪 發表於 20-4-18 17:01
我做左人新抱
...

相反,99不算是縱容,但哥哥照顧妹妹也無可厚非(在能力範圍內)。所以我唔會出聲。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

回覆樓主:

咁問題係大仔度!
佢自己縱壞晒一屋人,要做偉人就唔好抱怨,勸你朋友自己止蝕離場啦!

子爵府

世上沒有媽媽好。個個只會利用親情勒索。

男爵府

回覆樓主:

高處未算高,我有個文青朋友 (男),同公屋女朋友結婚,搬咗去同女朋友一家的公屋一齊住(有外父外母),仲要兩公婆住咗女朋友家姐間房,家姐博咗去瞓廳,仲生咗兩個,一齊迫埋係外家間公屋度。。。真係唔明堂堂一個男人點解做得出。

別墅

farm712 發表於 20-5-22 23:40
高處未算高,我有個文青朋友 (男),同公屋女朋友結婚,搬咗去同女朋友一家的公屋一齊住(有外父外母),仲要 ...

衣家大部分香港男好鍾意財色兼收!

別墅

咁你朋友老公收入一定好先咁捨得,可能佢搵到咪算囉!可能係醫生,月球人

別墅

好似呀我地~ 弟弟今年30讀緊phd, 6299供佢讀,佢又係痴屋企... 但係6299從來都唔使佢付出,有咩都問我老公攞,錢都借過幾次 (有借冇還啦當然),上黎食飯真係食飽就走~ 到宜家我地有左小朋友,開支大左好多又要供樓,兩老都仲係問我地攞~ 前排我地拒絕左一次,99就嬲左我地~

子爵府

JanSHtsang 發表於 20-5-28 09:24
好似呀我地~ 弟弟今年30讀緊phd, 6299供佢讀,佢又係痴屋企... 但係6299從來都唔使佢付出,有咩都問我老公 ...

讀phd 係收入低架啦!痴屋企有何問題!

大宅

HL7646 發表於 20-6-5 13:19
讀phd 係收入低架啦!痴屋企有何問題!

唉!都話人冇恥辱就是最無敵?面皮夠厚軟皮蛇一条又一日!

首頁

尾頁

跳至