樓市動向

跳至

首頁
45678...16

尾頁

男爵府

syyysc 發表於 20-4-25 23:03
自從上年11月24日開始至4月23日,指數低於50,就是銀行睇淡了5個月,估價如何冇乜跌?

中原估價指數 :que ...

想請教如果有能力比400萬首期買700万樓(自住)你哋會唔會真係一筆過比定只比1-2百萬首期?真請指教
I love my dear husband and dear daughter.

侯爵府

睛靈勳章

ELJCHL 發表於 20-4-26 11:42
想請教如果有能力比400萬首期買700万樓(自住)你哋會唔會真係一筆過比定只比1-2百萬首期?真請指教
...

有mortgage link高息戶口
當然盡借,賺盡回贈
我留現金買收息股都4至5厘息
唔買股就放高息戶收番息,仲係月結。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

sweetdog 發表於 20-4-26 10:34
雖然估價數字係跌左,但睇返舊年4月成交嘅價錢,我睇第一城,因為屋企人剛剛買左好比較。 今年4月同舊年4 ...

有人講過,樓市由豪宅、大型中產樓、纳米開始跌、傳染其他普通中小單位樓。

去美聯睇睇太古城、杏花邨、海怡、黄埔一年呎價圖,這些傳統中產房一年的下跌情況。

第一城似乎平穩,是堅挺?還是未跌到?會否追跌?

男爵府

syyysc 發表於 20-4-26 14:42
有人講過,樓市由豪宅、大型中產樓、纳米開始跌、傳染其他普通中小單位樓。

去美聯睇睇太古城、杏花邨、 ...

咩都有可能

伯爵府

...

如果是我,付咗400萬後,手頭還有幾多現金for 三年生活费及供款?是要考慮的。

如果借500萬,人工又能含蓋生活費及供款。該筆200萬又可投資穩健高息股票。

計計多借的200萬,20年,要多付50幾萬利息。
若有信心自己的投資回報多過付给銀行的利息,就是比較好的選擇。

如不善於投資,又是另一個選擇!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

syyysc 發表於 20-4-26 21:55

如果是我,付咗400萬後,手頭還有幾多現金for 三年生活费及 ...

冇錯,我唔識投資,所以我情願有多餘錢時早啲分段部份還款俾銀行,務求趁我仲有工作搵錢能力縮短年期早日供完層樓,我第日瓜咗阿仔都有層樓住唔駛供唔駛煩。

男爵府

jamlee309 發表於 20-4-23 18:55

1m 樓?劏房唔止收1萬

有時要高腰唔一定要劏房, 始終劏房都要花錢落去, 接受一些另類客源會有新景象。

之前有人舉例第一城500萬收$10000租, 同係沙田隔兩個街口我層河畔值450萬收緊$13800租, 因為接受國內學生, 貪佢年交無煩惱。

男爵府

sweetdog 發表於 20-4-23 14:53
請教一下! 如果我已經有一層樓收租,( 加按200 萬後欠銀行250 萬,租金可以足夠供樓,我想用呢200萬給我 ...

既然畀到一半首期又係收租為主, 可以考慮連租約盤。
一會連租約盤會賣平些, 二來上會計埋租金, 變相價平得黎收入又高了, 壓測更易過。

男爵府

...

700萬樓4成首期280萬
400萬畀完280萬都仲有120萬

我個人覺得都係安全水平
我就唔會為保留更多現金而借高成數按揭。

男爵府

treemoomin 發表於 20-4-24 09:16
回覆 syyysc 的帖子

認同. KEEP住睇樓, 好多業主都放到好高但銀行都估唔到.

估價作參考, 但唔係成交唯一要素吧。
舉個例, 大凶宅同層或上下銀行估$0, 你估有幾多業主會免費賣?

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-4-27 08:19
700萬樓4成首期280萬
400萬畀完280萬都仲有120萬

同意,謝謝
I love my dear husband and dear daughter.

伯爵府

回覆樓主:

調查:近半港人料樓價已見頂,七成削減置業預算

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200429/bkn-20200429112856551-0429_00842_001.html

男爵府

syyysc 發表於 20-4-29 12:28
調查:近半港人料樓價已見頂,七成削減置業預算

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200429/bkn-20200 ...

係咁架la , 好似沙士果時邊個夠膽買樓!股價低平又吾敢買,也是我們一般人嘅心理!

伯爵府

syyysc 發表於 20-4-24 13:47
有業主因恐懼而走人,
有買家因恐懼而入貨。

買家因恐懼而入貨

疫市誕生居屋王!康山花園售1068萬元破紀錄

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200429/bkn-20200429133733429-0429_00842_001.html

伯爵府

回覆樓主:

二手樓價指數連漲兩周, 按周升0.12%
報175.9

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200429/bkn-20200429160628260-0429_00842_001.html

侯爵府

syyysc 發表於 20-4-17 23:42
你信嗎?

https://youtu.be/UfUWYlyGe9k

哈哈,羅家聰。

建議您順便睇沈振盈,陸震球最近十年對樓市的預測

伯爵府

bks2014 發表於 20-5-1 20:52
哈哈,羅家聰。

建議您順便睇沈振盈,陸震球最近十年對樓市的預測

沈大C在58樓。
是陸振球,明報地產主编,我都有睇。

伯爵府

回覆樓主:

租金跌,掃走收租投資買家!

【地產專題】十大屋苑入場月租全挫 最勁跌幅係...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200503/bkn-20200503205258356-0503_00842_001.html

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

syyysc 發表於 20-5-3 21:48
租金跌,掃走收租投資買家!

【地產專題】十大屋苑入場月租全挫 最勁跌幅係...

康怡啲租金呢兩年升得太誇張了,我2007年12月搬走時當時實用470的單位才租緊16K。

別墅

跌幾多都冇得救

首頁
45678...16

尾頁

跳至