樓市動向

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

syyysc 發表於 20-12-10 13:55
喺BK唱淡可能俾人鬧
唔係,只不過如你所講40%又似係青山精神病內樓市板

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

20150618bb 發表於 20-12-10 18:11
唔係,只不過如你所講40%又似係青山精神病內樓市板

別人怪我太瘋癲,
我笑別人看不穿!

子爵府

syyysc 發表於 20-12-10 13:55
喺BK唱淡可能俾人鬧

唔討論要討論區做乜, 冇人有水晶球, 係人都識得講2003年買淘大花園, 依家升咗十幾二十倍, 問題係當時邊個香港人夠膽買, 依家經濟未算太差,專業人士自然想盡辦法水啲人,通常呢啲小陽春, 如果你信嘅話 ,一兩年後就會變成負資產, 歷史不斷重複, 當沒有專業人士水你買樓嘅時候, 才是真真正正買樓良機

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

syyysc 發表於 20-12-10 18:43
別人怪我太瘋癲,
我笑別人看不穿!
又唔會有唔跌樓價,只不過你個標題又作得大左的,哈哈.......................哈

珊瑚宮

baby668 發表於 20-12-10 18:48

唔討論要討論區做乜, 冇人有水晶球, 係人都識得講2003年 ...
呢個世界從業人員更係講好個市喇,你唔見到的報紙樓板講幾時幾時買,係幾錢入貨,現在賣出獲利20倍,比較小講持貨蝕水離場,永遠都有人士講點好點好,那有時候.......無吹水,老闆.

伯爵府

回覆樓主:

代理樓價指數按周升1.26%
惟尚未反映最新疫情
報177.75

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201211/bkn-20201211160748454-1211_00842_001.html

伯爵府

回覆樓主:

第四波疫情爆發
港二手樓價指數按周回落0.68%
報176.54

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201218/bkn-20201218160437205-1218_00842_001.html

伯爵府

回覆樓主:

二手樓價指數連跌兩周
累挫逾1%
報175.88

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201224/bkn-20201224160455531-1224_00842_001.html

伯爵府

回覆樓主:

二手樓價指數全年跌1.07%
今日報176.22

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201231/bkn-20201231160534949-1231_00842_001.html

伯爵府

回覆樓主:

二手樓價指數按周升1%
新界兩區反覆上落
報178.13

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210108/bkn-20210108160308631-0108_00842_001.html

大宅

syyysc 發表於 21-1-8 23:36
二手樓價指數按周升1%
新界兩區反覆上落
報178.13

仲係覺得購買力好強,一平小小就勁多人爭

侯爵府

Becste 發表於 21-1-9 17:28
仲係覺得購買力好強,一平小小就勁多人爭

係呀, 最近睇左好多日樓, 每次都幾對人輪流睇二手樓盤當中遇到兩個盤啲客係即買反而一手貨尾就無咩人睇

大宅

lingluk1306 發表於 21-1-9 22:27
係呀, 最近睇左好多日樓, 每次都幾對人輪流睇二手樓盤當中遇到兩個盤啲客係即買反 ...

我反而遇到既係業主態度非常強硬(emoji)

大宅

lingluk1306 發表於 21-1-9 22:27
係呀, 最近睇左好多日樓, 每次都幾對人輪流睇二手樓盤當中遇到兩個盤啲客係即買反 ...

點解而家二手市場旺過一手市場嘅?

男爵府

loveannis 發表於 21-1-10 13:13
點解而家二手市場旺過一手市場嘅?

我估係而家一手溢價高,二手反而遇上業主等錢洗或移民,肯平少少賣,較吸引

大宅

geminialing 發表於 21-1-10 14:23
我估係而家一手溢價高,二手反而遇上業主等錢洗或移民,肯平少少賣,較吸引
...

我見d一手有時候超多回贈,並唔係真係賬面上咁貴

侯爵府

loveannis 發表於 21-1-10 14:51

一手地區偏遠, 市區如啟德果啲就勁貴。 另外一手樓好多都單棟式或細屋苑, 依個都係考慮因素

伯爵府

loveannis 發表於 21-1-10 14:51

點解唔直接減樓價而要回贈?
地產商用回贈托住新樓成交價,變相托咗二手樓價,令市民覺得樓價冇跌?

掩眼法

公爵府

前景唔樂觀,疫情又沒完沒了,
淨係旅遊,飲食,
黎緊大把人失業,
飯都唔知有無得開,
仲講買樓

侯爵府

syyysc 發表於 20-4-21 19:05
等緊上車的人,既然今年睇淡,又何必今年一定上車。今年不上車,不代表一世都不上車,因時制定自己步伐。
...

我想多買一間收租,所有把以前的舖找出来看
年年都有專家預測樓價跌,沈大師、張一嗚,羅家聰是表表者,下圖專家也不煌多讓,後來2020年樓價跌15%嗎?當然沒有
看淡樓價者只看到你列出的不利因素,就判斷樓價將會跌,但對於支撑樓價的

因素卻視而不見(例如全球量化寬鬆狂印鈔票,辣招税鎖死三年,賣一間少一間)

你身邊等樓價跌的同事/朋友/親戚,最長等了多少年? 去年不上車,到今天樓價升了大約5%,更難上車了

首頁

尾頁

跳至