自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Jolly 發表於 20-4-20 16:32
你係咪對我有意見?係嘅唔怕直接講直接問!冇謂透過第三者指手劃腳。這不是君子行為。
...

你真係好惡

子爵府

Fion710 發表於 20-4-20 16:36

你真係好惡

惡在那裡?
I support autism acceptance!

水晶宮

小詠 發表於 20-4-20 16:18
係呀, 回想以前香港人都和大媽做緊差不多的事, 只是香港有不停去進步, 國內因政局, 錯失了好多機會, 所以 ...

其實國內讓座風氣好好,基本上小朋友老人家孕婦唔會無人讓!
我記得北京d大叔主動幫我搬bb車上樓梯,係好粗暴地夾硬搶我部車,嗰下好突然,但又覺得勁warm

伯爵府

Jolly 發表於 20-4-20 16:27
見你同另一個人好似好想要個事實而我沒回應就開始話我要「死撐」,所以我從「車布口罩捐給客工」義務服務 ...
係啊,我都講左係十年內嘅事,2013年,7年前先改。我亦有提過,以我所知就算有假好多都會pay off, 文中第一點已講可以咁做啦。仲要係working permission 係2013年後發出才有此福利, 即係2014年尾才全面實行。

所以我講嘅都唔係假喎。

子爵府

Fion710 發表於 20-4-20 16:12

自視過高後果,老闆叫我關心下問下新加坡同事需唔需要寄囗 ...

係呀,我都試過起碼兩次好意提醒個星加坡朋友,但每次佢老公都唔聽仲故意做,用行動表示唔受我意見....最後咪又係自己受。我絲毫無損...

公爵府

Fion710 發表於 20-4-20 16:12

自視過高後果,老闆叫我關心下問下新加坡同事需唔需要寄囗 ...

原來佢地講野咁無禮的, 竟然話唔要用中國制的口罩.
在日本好多口罩都係中國制造的, 我都有寄D 中國制的口罩俾日本的日本朋友, 佢地收到都唔知幾開心呀!

珍珠宮

siulili 發表於 20-4-20 12:26
係,我都最討厭成日比比比,好鬼煩。 成日仲要攞仔女嚟比,我都廢事答。
...

我覺得甘係因為新加坡嘅 "怕輸文化",佢地不分男女,競爭意識都非常強勁,can-do spirit 強到嚇死人

不過甘講啦,如果佢地國民唔係甘,新加坡依家都唔會發展成甘,一個地方要係國際上得人尊重,自身要不斷自強,增強競爭力,要積極發展同進步......

伯爵府

茶類愛好者 發表於 20-4-20 18:15
我覺得甘係因為新加坡嘅 "怕輸文化",佢地不分男女,競爭意識都非常強勁,can-do spirit 強到嚇死人:swea ...
有料就有人尊重啦,踩底人抬高自己就黑人憎啦。 成日乜都俾,佢地自己圍內都係到比較架, 我覺得好煩囉,我香港嘅朋友好少咁成日同人比較。

珍珠宮

siulili 發表於 20-4-20 18:42
有料就有人尊重啦,踩底人抬高自己就黑人憎啦。 成日乜都俾,佢地自己圍內都係到比較架, 我覺得好煩囉, ...

係,佢地係甘,佢地無論對自己友/外國人都係乜都比乜都爭一餐。

我已經習慣左佢地係甘,接受左係佢地嘅國民性。個種不斷chur不斷競爭嘅氣氛雖然令人唔舒服,但另一方面令人不斷積極向上變強,畢竟呢個世界有能力者才能立足,唯有自身不斷努力變得更強......

首頁

尾頁

跳至