自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

原先90分鐘課堂,係真人企係度.....依家4月中打後既90分鐘,包埋你自己事前事後自己私人時間發財發死佢

Primary Plus Online網上教室課程讓孩子投入課堂及與導師互動,90分鐘的網上學習包括:

· 課前自學教材,重點學習詞彙和文法

· 45分鐘的網上實時課堂,讓孩子與導師及同學互動

· 課後功課及專題習作,以鞏固學生的學習

翡翠宮

牛年勳章

BBsnoopy 發表於 20-4-21 12:27
原先90分鐘課堂,係真人企係度.....依家4月中打後既90分鐘,包埋你自己事前事後自己私人時間發財發死佢

搵笨

男爵府

EllieC 發表於 20-4-20 19:24
教育條例好似規管,所有領牌教育牌照中心(我估英國文化協會提供英文課程應該有註冊為非正規學校)不可收取 ...
請問有冇多啲資料?因為我睇咗教育條例唔覺有呢個條款

男爵府

alicego62 發表於 20-4-20 22:21
正解

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

papajelly 發表於 20-4-21 12:53

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/other-edu-training/non-formal-curriculum/index.html

"報讀提供非正規課程的私立學校須知"
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/other-edu-training/non-formal-curriculum/pamphlet(1).pdf

學校須按月等額收取列明的課程費用。學校亦須根據《教育條例》的規定,不早於課程開始的一個月前收取第一期費用。除第一期的費用外,每期的費用須在課程進行期間每月的首個上學日或之後收取。學生和家長不應以任何方式一次過繳交教育課程的全部費用,包括透過信用卡的方式。

依家問題係唔知佢係用咩牌去辦學. 如果唔係補習社牌照就唔適用了, 即係無王管.

公爵府

papajelly 發表於 20-4-21 12:54

65樓

papajelly    發表於 20-4-21 14:40

大宅

回覆樓主:

我報K2, online 都冇

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 goo_littlebb 的帖子

不過我在提供非正規課程既學校資料搜尋係搵唔到英國文化協會, 或者British Council..
正常一間有登記既補習學校, 係會在呢度搵到資料的.

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolsearch.aspx?type=nonformal&langno=2

所以唔知佢屬於咩機構或者受咩規管...

正常情況下, 除提供專上、中學、小學、幼稚園及幼兒教育的學校外,所有提供補習班、商科、語文及電腦課程等教育課程的私立學校,均屬於非正規私校。

已刪除用户

男爵府

各位媽媽,我打咗電話俾立法會教育界議員葉建源辦事處希望佢哋可以跟進我哋一班苦主。佢哋留咗資料希望我哋可以一group咁去跟進,各位你哋都不妨一齊打去等佢開一個大file處理:

電話:3468 7222
傳真:2771 8752
電郵:[email protected]

希望大家可以合力追到合理嘅安排!

複式洋房

我也是苦主,呢間嘢真係衰到無論,打電話又長期冇人聽,send e-mail就淨係覆話要等高級管理層決定,但係online class就過兩日開始要上第一堂,如果上就等於變相妥協同接受佢哋嘅安排,唉!

複式洋房

回覆 papajelly 的帖子

我都剛剛打咗去,不過淨係叫我留底電話乜嘢詳細資料都冇問

男爵府

ccip33 發表於 20-4-21 17:08
我也是苦主,呢間嘢真係衰到無論,打電話又長期冇人聽,send e-mail就淨係覆話要等高級管理層決定,但係onl ...

消委會建議書面寫去話唔同意安排同埋唔會上online, 我寫咗去啦

男爵府

ccip33 發表於 20-4-21 17:16
回覆 papajelly 的帖子

我都剛剛打咗去,不過淨係叫我留底電話乜嘢詳細資料都冇問 ...

唔緊要,佢都係初步同我了解咗BC個安排,應該人人都差唔多,佢集合多啲苦主先可以聯合行動,希望可以多啲家長打電話去

男爵府

我仔報咗星期日英文堂,淨返一堂,選擇放棄

男爵府

aunt0103 發表於 20-4-21 17:38
我仔報咗星期日英文堂,淨返一堂,選擇放棄
點解放棄?大家一齊爭取吧,佢哋太過份啊

子爵府

papajelly 發表於 20-4-21 17:35
唔緊要,佢都係初步同我了解咗BC個安排,應該人人都差唔多,佢集合多啲苦主先可以聯合行動,希望可以多啲 ...

好...我聽日打去

我今日都e-mail 左bc
佢竟然同我講 網上上堂係 唯一安排

出面甘多教育機構都無佢甘差呀

子爵府

其實我都唔係要求 refund ...
只不過等疫情正常返..咪補返堂囉
小朋友點會坐定定係電腦面前上堂..睇電視就得

男爵府

tommyxsarah 發表於 20-4-21 17:56
好...我聽日打去

我今日都e-mail 左bc

我email 埋去英國總部!

男爵府

tommyxsarah 發表於 20-4-21 17:59
其實我都唔係要求 refund ...
只不過等疫情正常返..咪補返堂囉
小朋友點會坐定定係電腦面前上堂.. ...
要求合理,佢哋離曬譜!

首頁
23456...9

尾頁

跳至