自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

先和大家打個招呼,昨晚才加入BK,我叫AC,請大家多多指教(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

媽咪今年68歲,宏利保險買咗13年,無claim過,身體健康,但近年開始有少少幻聽。
但13年前,買保險前曾有一個肉瘤在胸口,割咗之後冇再復發。。。

其實一直想幫媽咪買個好少少的醫療計劃,當年買的係最低計劃,即D Plan。如今媽咪68歲,宏利話今年唔轉就無得再轉,所以都想幫媽媽轉個好少少的醫療計劃。但唔知轉自願醫保好唔好,但真係好貴,自願醫保年供HK$14664.45

當年買的是卓越保障計劃25年期的
(Premier Estate Protector)
住院附加保障計劃D

衷心感謝大家的意見!

大宅

你似sale緊保險wor

男爵府

.

大宅

Jackie_yz 發表於 20-4-20 20:33
你似sale緊保險wor

真心問㗎,,,
因為6月底到期,我都好猶豫

大宅

chishing411 發表於 20-4-20 20:33

我都係想寫清楚D啫

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

直接問番自己個agent, 會最清楚

伯母有唔舒服, 應該先帶佢睇醫生檢查下

男爵府

.

大宅

chishing411 發表於 20-4-20 20:44
自願醫保既好處係鼓勵冇保險既人買保險,用扣稅既方法吸引人買,自行負擔醫療費用,減少公營醫院既壓力。
...

就係個保險經紀講得唔清唔楚,又多甩漏。攪到我好頭痛

大宅

小肥兔 發表於 20-4-20 20:40
直接問番自己個agent, 會最清楚

伯母有唔舒服, 應該先帶佢睇醫生檢查下

媽咪不願檢查

珍珠宮

畀面勳章

AC.Lee 發表於 20-4-20 20:49
媽咪不願檢查

要懂得了解自己父母, 正如我阿爸阿媽咁, 都係口講唔洗,叫佢地都唔會做個種, 但我會用行動解決問題, 親自上門帶佢地出門口,捉佢地去檢查, 老人家係會去檢查架, 用自己嘅方法哄佢去檢查啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

AC.Lee 發表於 20-4-20 20:28
先和大家打個招呼,昨晚才加入BK,我叫AC,請大家多多指教(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

媽咪 ...

保費無問題就轉喇! 因為轉時會變大左保額!
放下自在

男爵府

.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我奶奶大你媽媽一年,剛剛二月都轉左自願醫保,貴你奶奶一百幾十蚊,不過佢轉計劃唔需要申報健康喎,你問清楚你個agent,另外都改咗我老公做我奶奶張單嘅持有人,咁我老公就可以扣稅,如果你交稅嘅稅率高,可以扣千幾蚊稅,轉仔女個名有着數㗎。

大宅

好多謝大家嘅意見,不過老實講自願醫保真的幾雞肋。宏利嗰邊叫我將媽媽的醫保轉過去,每月保費多$500左右。

我比較過當中的分別,確實係多咗部分保障,例如前後治療跟進費用,賠償限額每年重新計,精神病都包等等

但最雞肋係將每次的手術分為大中細嚴重。其實好多人都知道做手術醫生寫賠償張form係寫手術名,以前份醫保係每個切口計。但自願醫保就不同了,由於賠償form醫生係寫手術名,變咗判斷手術屬於大中細定嚴重係由保險公司決定。。。。。

大宅

一D常見的手術,例如通波仔,好大機會會因此而被保險公司定性為中型甚至乎小型手術,賠償幾千蚊,但私家醫院做個通波仔手術落樓都10萬以上,變相自己要補唔少錢。

我問返Agent,佢竟然答我,媽媽保險補底嗰度有10萬,自願醫保賠償不夠的話會在保底那裏賠償。。。我好無言,如果都超過咁點算,,,老實講我係窮等人家,無可能隨時攞到咁多錢出嚟。。。
但我問Agent再詳細D佢又答我唔到

我唔知我有冇理解錯自願醫保嘅賠償方式,請各位賜教,感恩大家(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

大宅

小肥兔 發表於 20-4-20 20:56

要懂得了解自己父母, 正如我阿爸阿媽咁, 都係口講唔洗,叫 ...

其實精神病類的真係比較難。感謝您的意見(emoji)(emoji)

大宅

cattz288 發表於 20-4-20 20:57
保費無問題就轉喇! 因為轉時會變大左保額!

個agent冇咁同我講,淨係話涵蓋賠償範圍大左,如果有長期病患的好適合,,,,

大宅

麟媽媽 發表於 20-4-20 21:08
我奶奶大你媽媽一年,剛剛二月都轉左自願醫保,貴你奶奶一百幾十蚊,不過佢轉計劃唔需要申報健康喎,你問清 ...

我媽媽嘅保險係轉過去自願醫保,不是重新買,所以唔需要健康申報

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

AC.Lee 發表於 20-4-21 00:49
個agent冇咁同我講,淨係話涵蓋賠償範圍大左,如果有長期病患的好適合,,,,

...

你對下每個item差異就會知道!
放下自在

大宅

chishing411 發表於 20-4-20 21:01
1. 轉Plan
比較 兩個plan 既 保額 同 保費,留意會唔會有冇多左d不保事項。

轉Plan確實有諗過,但agent話年紀大轉plan要健康審查,好複雜。。。

轉保險公司就真係好擔心好怕唔保,畢竟媽媽都已經68歲

首頁

尾頁

跳至