在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本身做份工都忙,得星期六日先多啲時間照顧個仔,近嚟轉份高職位嘅工,人工多左但壓力都相應增加,好多時要拎嘢番屋企夜晚/weekend做,陪仔時間都有時諗公司嘢。

因為仔番學之後,老師發現佢發展上有啲問題(不是智力),建議我早啲同佢做訓練,唔係影響佢日後生理同心理成長同發展。而家諗緊好無轉份輕鬆啲但人工可能少1/3嘅工照顧多啲個仔。但收入減好多下,老公話少左1/3佢都頂到,只要唔好唔做嘢,但喺長遠工作發展上就要放棄啲嘢,如果係sis會點揀?

大宅

Bugi_bugi 發表於 20-4-21 07:59
本身做份工都忙,得星期六日先多啲時間照顧個仔,近嚟轉份高職位嘅工,人工多左但壓力都相應增加,好多時要 ...

如果經濟上ok,我覺得小朋友既發展重要d,宜家只是轉hea工,不是冇收入,已經好好了

伯爵府

回覆樓主:

其實我嘅小朋友都喺學習上出現咗少少障礙(情緒管理及言語表達,不過暫時係輕微),如果而家唔花時間去糾正嘅話,大個咗就真係唔知點算。
你都起碼有得揀轉份hea啲嘅工作,依然有收入。
而我已經失業,我都叠埋心水唔要工人,自己湊返自己教。
小朋友嘅成長好難重頭再嚟,就算可以都要花費更加多嘅時間同精力,所以我揀咗寧願而家辛苦啲。
大家加油!

大宅

我一定揀照顧小朋友先,依家老闆升我職我都唔想呀!

大宅

我都寧願揀小朋友,始終佢地既成長好緊要,
錢幾時都搵得返,但小朋友成長錯過左就冇,
如果轉左工,家庭經濟上仲頂到,自己諗計節衣縮食下,多啲時間陪小朋友,可以令佢身心發展都好。
加油💪🏻💪🏻

複式洋房

多謝大家嘅意見,我都諗住做多幾個月就辭工照顧一下小朋友先再搵份輕鬆啲嘅工比多啲時間小朋友。

番左呢份工都覺自己無以前心力去陪佢玩/教佢,前排在家工作多左都明顯見佢情緒上唔同左。經濟其實都係緊緊夠,唯有自己再慳啲,大家講得啱,小朋友發展先係最重要。大家一齊努力!

別墅

Bugi_bugi 發表於 20-5-21 08:57
多謝大家嘅意見,我都諗住做多幾個月就辭工照顧一下小朋友先再搵份輕鬆啲嘅工比多啲時間小朋友。

番左呢份 ...

係啊,小朋友問題越早糾正越好。
小朋友一生 vs 少啲嘅錢
支持你轉工啊

別墅

本身做份工都忙,得星期六日先多啲時間照顧個仔,近嚟轉份高職位嘅工,人工多左但壓力都相應增加,好多時要 ...

我會轉工照顧小朋友,可能幾年就能夠解決到佢發展嘅問題,到時先轉翻你想做嘅工作囉;

但小朋友成長,miss 咗就一世,冇得翻轉頭嘛

複式洋房

都係。我都搵緊份hea工,send左好幾份出去都無回音。我都減埋唔少人工,不過啲公司可能覺得我玩嘢,唔理我

有無人試過成功由高啲職位轉到份低職位啲嘅工,可以分享下經驗想搵份輕鬆啲工都唔易

大宅

kiuzoe 發表於 20-5-20 11:47
其實我嘅小朋友都喺學習上出現咗少少障礙(情緒管理及言語表達,不過暫時係輕微),如果而家唔花時間去糾正嘅 ...

小朋友幾多歲發現有呢個問題

瑪瑙宮

老師已作出實質建議, 不正視問題會影响小朋友將來的整個人生發展.

如果一少錢老公就頂唔住就無法子, 但少1/3佢頂到就應該轉, 以小朋友為重.

伯爵府

sphchng127 發表於 20-6-18 06:59
小朋友幾多歲發現有呢個問題

K3

大宅

kiuzoe 發表於 20-6-18 13:42
K3

(emoji)我都建議搵份hea d,要正視呢個問題,弓朋友細,自己都想盡量有得陪就陪

複式洋房

回覆 sphchng127 的帖子

Thanks!

禁止訪問

複式洋房

Donutmo 發表於 20-7-4 07:54
我細仔k3,舊年為左佢轉份part time , 今年先重投工作,亦搵左份時間控制好d o既工,又接到小朋友放學、又搵 ...

介唔介意分享係咩工?我都有諗過轉part-time, 但又驚搵唔到咩錢

禁止訪問

子爵府

香港唔會有工hea ,但小朋友係你嘅,成長亦很重要。做下part time 夠用就可以當然慾望自然要低啲,但時間都係金錢,可以和小朋友一起自己又冇咁大壓力。
ps 而家我做part time 係之前1/4 人工,但好值得。

大宅

我想轉做part time,本身有個new born同一個2歲半,而家放緊產假....你地通常喺邊度搵到part time job啊?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我試過Google search part time or 半職,但工種選擇不多,除非有專業資格,而且人工得好少。

首頁

尾頁

跳至