時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

葵青警區一名警長涉嫌策劃本月中葵涌警署外一宗汽油彈案,警方拘捕放置者,追查後懷疑有人透過中間人再自編自導案件,意圖造成社會輿論,嫁禍抗爭者,之後佯裝調查再破案。警方新界北總區重案組經深入追查,昨日在秀茂坪以涉嫌妨礙司法公正罪名將警長拘捕。消息稱,有人被捕後否認涉案,聲稱被誣衊,警方仍在調查涉案警長犯案動機,不排除有更多人被捕。
記者:黃祺文

被捕警長38歲,通宵被扣查。消息稱,警長被捕後被停職。事源本月13日晚,一名男子在葵涌警署對開的葵芳邨葵正樓對開一張石枱,放下一個載有兩個汽油彈的袋後離開,一隊正進行反罪惡巡邏的警員覺可疑上前截查揭發事件,事後警員以涉嫌藏有攻藏性武器將男子拘捕帶署。由於涉及汽油彈,且葵涌警署今年曾遭汽油彈襲擊,懷疑男子當時準備犯案,並針對葵涌警署。

葵青警區刑事部人員接手調查,向疑犯查問有否同黨,包括接載的人、汽油彈從何得來及準備作何用途等。其間,有人向警方透露是受人招攬參與事件,警方根據線索追查,懷疑一名警長有份策劃案件,包括透過中間人招攬他人參與,以協助他展開行動。警方高層獲悉後,認為案情嚴重,交新界北總區重案組跟進,蒐集足夠證據後,昨採取行動拘捕涉案警長。

警方發言人稱,被捕男子為一名警務人員,警隊非常重視人員的操守,任何人員干犯違法行為,警隊絕不容忍和姑息,定必嚴正處理,進行刑事調查及紀律覆檢。

據了解,此類牽涉自編自導查案的情節,近期網上已有流傳,有指在新界區包括元朗、天水圍及屯門一帶,有黑幫正在招募童兵,主要是尋找13至16歲青少年製造爆炸品,「再出賣佢哋同黑警交易」,以「賣料」給警方收取線人費用,破案的警員亦藉此立功。

民主黨立法會議員林卓廷批評事件,指自反送中運動以來,警方聲稱多次撿獲多枚汽油彈拘捕多人,但坊間一直有人質疑,案件是否由警方自編自導自演,今次有警長涉嫌妨礙司法公正被捕,令大眾有更多證據支持上述說法

林不排除有人「籠裏雞作反」舉報同袍,或有確實證據,不可不查,認為警方應披露詳細資料。他認為,鄧炳強作為警務處長應感到慚愧,警隊在他的管治及帶領下,居然可以發生如斯事件,出現插贓嫁禍行為,「成個風氣畀佢敗壞晒」。

香港眾志秘書長黃之鋒認為事件極之荒謬,但不會對警員自編自導自演的事感到意外,坦言十分期待撐警大聯盟和建制陣營人士「點樣解讀呢件事」,亦認為警察倘真的「絕不姑息警員干犯違法行為」,去年便不會出現多宗警員濫權濫暴,「冇一千都有幾百個朱經緯」。他認為,警隊高層縱容警隊內各職級人員的做法,無疑會令他們為所欲為,「結果咪有呢啲咁荒誕嘅事情發生」。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

黃之鋒話“事情極之荒謬”
呢句說話真係好《銀耳》
五十步笑百步

俏黃容    發表於 20-5-24 22:44
kckammy    發表於 20-5-12 16:19
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

mylulu007 發表於 20-4-21 14:59
在克警眼中有邊樣唔係危險/攻擊性? 一個揚聲器, laser pointer, 膠水, 粉筆都係好危險的.

而女警呢, 犯聚 ...

冇錯呢度係親共KINGDOM!香討亦有, 不過無噤多, 全球1千5百萬網軍, 好多小糞紅喺度搵食, 不過我哋唔驚佢, 所謂邪不能勝,黑警死全家日日比人咒, 佢地屈人呢家嘢, 係小事啦! 黑警的MAIN DUTY, 喜打盲人地隻眼, 打到年青人腦漿倒地,打到靚仔豬頭喇叭嘴, 搵電單車去撞人, 用小巴去沖向人群, 開真槍打人, "屈" 人 & 插贓嫁禍, 佢地日日做, 衰過5/60年代差佬.

男爵府

回覆 mylulu007 的帖子

MYLULU007
如果BB KINGDOM, 只能比一種聲音存在, 噤好快玩完, 記著:我們是大多數的港人, 至少有200百萬人站係正義那邊!

男爵府

回覆 catcatmom 的帖子

仲唔快D叫單眼女交出醫療報告!
心盲、眼盲係無得醫㗎,替你可憐

kckammy    發表於 20-5-27 13:55
kckammy    發表於 20-5-12 16:20
fptong123    發表於 20-5-11 21:59
carloktat    發表於 20-4-25 12:08

男爵府

Ching345 發表於 20-4-21 21:20
回覆 catcatmom 的帖子

仲唔快D叫單眼女交出醫療報告!

失明的印尼記者 ,要求黑警交出證據出嚟,佢哋唔交又不合作!印尼政府做緊野!

把口臭個坑渠嘅BK藍絲 ,話人哋係印尼傭工扮記者。
黑警染中共病毒插喉等死 , 完全是報應,天理循環 ,更更可憐 !

阻止黑警拿醫療報告,怕班绿色曱甴玩嘢!
防人之心不可無, 何況是一班無良的畜籠!

黑警打盲三個人眼,第一個係女拔男教師, 少女及一名印尼記者,鐵證如山,義工律師團隊做緊嘢 ,英國報纸亦有報導此香港少女比警察的橡膠子彈射盲眼睛, 黑警呀!天網恢恢疏而不漏, 但網上嘅藍絲就要等天收!

男爵府

牛年勳章

winwon192 發表於 20-4-21 11:55
葵青警區一名警長涉嫌策劃本月中葵涌警署外一宗汽油彈案,警方拘捕放置者,追查後懷疑有人透過中間人再自編 ...

咁樣就證明警隊嚴正執法,要讚一下警隊,唔理係咩人犯法都冇特權,拉得!

警察加油!繼續拉多D汗奸

kckammy    發表於 20-5-12 16:21

男爵府

牛年勳章

catcatmom 發表於 20-4-21 21:28
失明的印尼記者 ,要求黑警交出證據出嚟,佢哋唔交又不合作!印尼政府做緊野!

把口臭個坑渠嘅BK藍絲 , ...

香港冇黑警,只有嚴正執法的香港警察

你硬係話有黑警,你美爹遍地都係黑警,香港警察有排都追唔上美國黑警,呢個美譽都係留翻比美國黑警同香港黑暴

kckammy    發表於 20-5-12 16:22
fptong123    發表於 20-5-11 22:00

男爵府

拉比2018 發表於 20-4-21 22:10
香港冇黑警,只有嚴正執法的香港警察

你硬係話有黑警,你美爹遍地都係黑警,香港警察有排都追唔上美國黑 ...

共共王國真係多五毛, 呢啲小糞紅工作是維穩, 大6人維護黑警, 正正是維護祖國極權政制, 理解理解!
正如陳法拉為祖國說話, 正因為她是一名大陸"妹", 可惜揸住老美護照罵老美, 呢啲叫做人渣敗類, 勸她盡快取消美利堅國護照, 回她成長的四川老家!

五毛不知強國人類博曬老命, 千方百計, 都要躝去老美, 如果香港是美國統治, 強國14億人又會博曬老命落嚟香港,香港到時真係大獲!
香港嘅示威者如像美國人一樣有槍 , 就一早隊冧曬啲綠色曱甴!老美黑警邊禁多有橡膠子彈, 胡椒噴霧, 水砲車嗎?
還有老美的黑警不會犯法,因犯了一定被起訴, 而香港黑警是知法犯法!

所以香港黑警日日畀好多市民咒死全家: 黑警死全家, 死完爸爸,死媽媽,死男家死女家, 香港黑警死全家, 全港笑哈哈! 黑警喺香港市民嘅心目中嘅地位,真是係好好崇高呢!

男爵府

牛年勳章

catcatmom 發表於 20-4-24 00:38
共共王國真係多五毛, 呢啲小糞紅工作是維穩, 大6人維護黑警, 正正是維護祖國極權政制, 理解理解!
正如 ...

中國的領土香港日日都有好多黃皮膚狗的人格的人,死都要做老美隻狗,老美叫它吠就吠,幫佢數完錢,用完即棄,到死前果一刻仲笑笑口多謝主人要不離不棄,狗奴才就是狗奴才

子爵府

好媽媽勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

拉比2018 發表於 20-4-21 22:05
咁樣就證明警隊嚴正執法,要讚一下警隊,唔理係咩人犯法都冇特權,拉得!

警察加油!繼續拉多D汗奸

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

三萬人有害群之馬有幾出奇,證明警隊不偏不倚,嚴正執法,香港警隊不愧為世界上最優秀警隊之一

侯爵府

littlesister 發表於 20-4-25 14:50
三萬人有害群之馬有幾出奇,證明警隊不偏不倚,嚴正執法,香港警隊不愧為世界上最優秀警隊之一
...
如果香港仲有白警,他們肯定係最優秀出色的!香港的黑警,真係最醜惡的!克警嘅罪行,餘生係要償還的!

琥珀宮

畀面勳章

sunev 發表於 20-4-26 17:05
如果香港仲有白警,他們肯定係最優秀出色的!香港的黑警,真係最醜惡的!克警嘅罪行,餘生係要償還的!
...

個班終日咒人死全家,出黎破壞香港設施、打市民打到頭破血流、又或者搧動無知既年輕人出黎犯事既人就真係要用幾世黎還

kckammy    發表於 20-5-27 13:56
fptong123    發表於 20-5-11 22:01

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 20-4-26 17:45
個班終日咒人死全家,出黎破壞香港設施、打市民打到頭破血流、又或者搧動無知既年輕人出黎犯事既人就真係 ...
講得啱!

子爵府

好媽媽勳章

winwon192 發表於 20-4-21 11:55
葵青警區一名警長涉嫌策劃本月中葵涌警署外一宗汽油彈案,警方拘捕放置者,追查後懷疑有人透過中間人再自編 ...

黑衣暴徒=恐怖份子

黃屍曱甴=包庇份子

kckammy    發表於 20-5-27 13:57

男爵府

catcatmom 發表於 20-4-24 00:38
正如 ...
我覺得時時五毛的稱呼人,真的極之沒品;又叫黑警什麼什麼,我覺得叫這些的都應該受番哂。

首頁

尾頁

跳至