6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

囝囝8個月大 出世5.8磅 依加17磅重
依加5奶1固 係咪太多?
每餐奶160ml-200ml
粥仔有魚有肉有菜 食到280ml左右
係咪應該加多餐固?

男爵府

Tedma 發表於 20-4-21 18:44

8個月一固如果加得好可以向3奶2固方向發展。9個月標準應該係咁。早,下午茶,睡前奶,午餐晚餐固。

水晶宮

我仔9個月仍然一固,
我認我懶,
我打算10個月先兩固.

我女個時11月個月先兩固.
而家牛高馬大.

洋房

李露眉 發表於 20-4-22 12:40
我仔9個月仍然一固,
我認我懶,
我打算10個月先兩固.

兩固真係做多好多野(emoji)

別墅

Tedma 發表於 20-5-4 02:42
兩固真係做多好多野(emoji)

我一餐米糊一餐粥,做少D野,我又係懶

男爵府

我個仔都係8個月大
上次去醫院, 醫生話7個月大已經要3奶2固
同埋全日食量加埋1000ml (5餐加埋)
食太多佢會消化唔到
我開頭都餵得多奶, 所以bb一日痾幾次
而家減番去1000, 就好番了, 唔係食得愈多愈好
同埋每日都係3奶2固, 中午同下晝食粥仔
5點幾俾D生果佢當點心
而家天氣熱仲要餵佢飲多少少水

別墅

8個月大,兩固好D

複式洋房

8個月大要食2固好d喎 奶食2餐都好夠啦 反而奶粉揀天然營養重要d 食固食得唔好都唔駛驚唔夠營養

男爵府

我仔9個月, 我反而覺得佢飲奶會多營養過加固, 所以佢都暫時只係4奶1固, 奶就190ml (夜晚果餐210ml) 粥就食一個大人碗既份量. 準備到佢10-11個月先2固.

別墅

Tedma 發表於 20-4-21 18:44
可以慢慢試下1.5餐固, 即係TEA TIME 生果/小食+奶, 甚至準備2固, 我個個飲緊NEURO PRO, 有時隔幾個星期見佢會有幾日大食D, 我會比多D奶佢, 之後又無大食返, 我上網睇有D人話叫狂長期

別墅

myfamilyBB 發表於 20-5-19 19:42
8個月大要食2固好d喎 奶食2餐都好夠啦 反而奶粉揀天然營養重要d 食固食得唔好都唔駛驚唔夠營養 ...
揀奶粉我覺得食營養/BB飲唔飲係重要, 營養補充得好, 真係可以見到佢同同期既BB比係精靈D
當然我地家長都要肯花時間陪下教下BB先得

複式洋房

mirr0r 發表於 20-5-25 14:47
揀奶粉我覺得食營養/BB飲唔飲係重要, 營養補充得好, 真係可以見到佢同同期既BB比係精靈D
當然我地家長都要 ...

講得岩呀 所以我最後揀左美素金裝

禁止訪問

別墅

myfamilyBB 發表於 20-5-25 14:55
講得岩呀 所以我最後揀左美素金裝
呢款我都有睇過呀, 鍾意佢有HMO
不過見美X臣NEURO PRO 好似仲齊D,除左有HMO之外, 仲有MFGM, DHA, 益菌, 價錢又唔貴, 所以就試下
試落BB便便都幾靚, 又肯飲就繼續飲落去

別墅

xx_eco 發表於 20-5-25 21:04
NEURO PRO甜唔甜? 見佢又有HMO, 又有益菌, 仲有MFGM, 營養幾好, 我都考慮緊
唔甜呀, 我比BB飲之前都有試, 見唔甜先比佢飲, 你可以好似我咁, 買罐細罐, $30試一試, 萬一BB唔飲都唔浪費

大宅

肯飲奶就無話嫌多既,8-9個月要有2餐固啦~我b 3餐奶都飲得多架 佢肯飲我照俾 好彩我俾左隻奶粉似人奶, 淡味d 對腸道消化好啫

別墅

回覆 gumacha 的帖子

你b飲邊隻奶粉似人奶架呢?我b飲皇家美素喎 睇佢d 廣告話佢有自己農場 又有個系統追蹤果d 好似好有保障咁~

別墅

9個月我先開始中午米糊,晚餐爛飯,其他餐數都埋身,佢吸收得好好都有10kg,你都可以試下加多一餐粥/爛飯,只要bb吃又吸收就冇問題。米糊我都會溝奶粉(食緊美素皇家),bb消化得好好

首頁

尾頁

跳至