婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我係外地婚姻(馬拉),所以住係男家到的。已經住咗1年,一向同99相處不過不失,但明顯係互相唔太鐘意。老公亦唔識做中間人,他只企係佢父母果邊。我一個人黎到異地,屋企人朋友係哂香港。依家係Mco戒嚴期間,仲要邊到都唔去得,成家人係到困獸鬥。
一直有plan住要bb嘅我地,上星期發現有咗5週bb。出乎意料係6299無乜反應,仲變得更唔體諒。
好似依家開始有早孕反應,對好多食物都覺得噁心反胃。又唔太知道要食乜唔食得乜。99乜野都唔理。

洋房

Ac0614 發表於 20-4-21 19:36
我係外地婚姻(馬拉),所以住係男家到的。已經住咗1年,一向同99相處不過不失,但明顯係互相唔太鐘意。老公 ...

老公緊張我每日入廚房下廚,又or出去買野比我食。
我99就係到講三講四。好似今日咁,得一盤咖喱海鮮汁係到,我老公知我唔岩食又覺得唔夠營養,佢又煮多2個煮。99話求其煮得啦,有咖喱汁都食到飯。。。我當下真係好無語。我想講你夠食,我大住肚唔洗營養?
再者有咗之後其實唔可以成日嚇到。6299每日播鬼片災難片咩病毒死人片。。。我可以唔睇個電視,但我自己覺得都唔洗咁誇張掛。
之後我老公煲骨湯比我,佢咁岩煲好,我瞓著咗。醒咗之後成煲湯得返1個湯碗咁多,我老公就比我飲啦當然。我99好笑喎,係隔離講幾次"依碗我諗住留比你爸送飯架"。。佢係咪痴線架?

洋房

Ac0614 發表於 20-4-21 19:41
我99就係到講三講四。好似今日咁,得一盤咖喱海鮮汁係到 ...

我真係好想返自己屋企,我根本無可能仰到好好安胎。。我老公已經好好,但我6299真係。。。
99對佢自己姪女大肚個反應都唔係咁,駕車載佢地都怕登親佢地。。但我呢?
62係男人乜都唔識都算,因為mco只可以一個人出門口,所以打包晚餐午餐都係62出去。有好幾次都無我嘅份,解釋係因為我依家乜都唔岩胃口,怕我曬野食,所以索性唔買我果份。咁我係咪唔洗食。。。?
我唔知大家明唔明我感受,我都係發洩下。覺得真係好委屈,好想快d解禁搞好裝修就搬出去。再唔係就返香港等。

子爵府

Ac0614 發表於 20-4-21 19:46
我真係好想返自己屋企,我根本無可能仰到好好安胎。。我老公已經好好,但我6299真係。。。
99對佢自己姪女 ...

聽你形容,你99無唔體諒你,只係無配合你覺得適合坐月既需要

洋房

breadcheung 發表於 20-4-21 19:55
聽你形容,你99無唔體諒你,只係無配合你覺得適合坐月既需要

唔係坐月,而係即使唔配合。都唔需要反調。
又一個例子,我咁岩聞到一個飯盒有味想嘔,佢就話"你個鼻就有問題",之後將盒飯專登湊上去我鼻到逼我聞。個舉動係乜意義我真係唔太明。

子爵府

回覆樓主:

你自己都識講互相不太鍾意,人哋又點會遷就你呢?個邊D樓價應該唔太高,快D搬出去啦。

大宅

真係好可憐。我懷孕時聞到d飯餸味就會嘔到七彩。都吾知自己可以食到d咩。自己離鄉背井嫁過嚟真係要好好堅強呀。還好枕邊人體晾照顧係最為重要。諗到想食咩就叫佢去買啦。買定d面包方便有時餓到嘜咁有野塞肚。願你快d過渡。踏入孕期舒適期。加油(emoji)

洋房

sinohk33 發表於 20-4-21 20:12
你自己都識講互相不太鍾意,人哋又點會遷就你呢?個邊D樓價應該唔太高,快D搬出去啦。
...

屋有係到,點知撞正mco要停工,都係盡快搬出去!

洋房

YuYu88922 發表於 20-4-21 20:31
真係好可憐。我懷孕時聞到d飯餸味就會嘔到七彩。都吾知自己可以食到d咩。自己離鄉背井嫁過嚟真係要好好堅強 ...

多謝你,係啊,唯有辛苦老公。希望快d過3個月可能會好D

別墅

回覆 Ac0614 的帖子

😑😑😑咁都得?係咪到到神既四大長老都一樣樣

大宅

我係外地婚姻(馬拉),所以住係男家到的。已經住咗1年,一向同99相處不過不失,但明顯係互相唔太鐘意。老公 ...

我覺得多數99都唔當身抱係自己人,你果個奶奶同我果個一樣,對新抱有敵意. 可唔可以叫老公買晚餐俾你?連野都唔買俾你食真係好衰!

大宅

樓主唔駛傷心,u are not alone.

我生兩胎,都係會嘔到七彩嗰啲人。記得第二胎,我已經嘔到返唔到工,好辛苦。我99 呢,就問62整乜俾我食(but, 62 係未知我有左),就整秋葵俾我食。呢次大鑊,碗飯都未食完,即嘔埋到攬住個厠所。到第二日,產檢醫生見我唔對路,要我入院。最終嚴重住左一星期醫院,吊左16包鹽水!
我嬲在:我有左,你唔話俾62知。我明,當會小氣。咁人地同你講乜,你自己都要小心啲丫。亂咁俾野我食。
我後尾發現,大肚婆胃唔好,唔好亂食秋葵。

大宅

darkgard 發表於 20-4-21 21:47
樓主唔駛傷心,u are not alone.

我生兩胎,都係會嘔到七彩嗰啲人。記得第二胎,我已經嘔到返唔到工,好 ...

我成個孕期,我99 煲冬瓜湯,炒白菜仔&苦瓜。日日loop 呢幾咪菜。唔知仲以為佢想我落仔。

大宅

其實大馬華人家庭食嘅嘢真係唔太啱大肚婆食,佢哋鍾意食濃味/油膩嘢,除咗菜,少食新鮮嘢,我去我奶奶屋企食飯,都係炸雞/腥嘅蒸魚/霉嘅魚同蝦/好似水嘅湯,我次次都係豆腐/炒菜/食少少肉咁夾硬送哂成碗飯,我大肚初期諗起要上佢度食都冇胃口,有幾次我都食定嘢先去,或者直頭叫我老公自己去算,我自己搞掂或者佢買比我食。
就算外賣,佢哋食嘅嘢都係冇乜營養,仲有唔好買街邊嘢食添,好多菌又唔衞生,最好就你叫老公去買定餸,你自己煮或者叫老公整你想食嘅嘢啦,大肚初期都會冇乜胃口。可能佢哋整咗你都冇胃口食,遲啲你都搬走咯,忍多三幾個月啦。

珍珠宮

咁你有無即刻話比老公知無野食?

子爵府

我99就係到講三講四。好似今日咁,得一盤咖喱海鮮汁係到 ...

我大肚反而成日睇恐怖片,大膽左
生完細膽返

子爵府

叫你老公去買得唔得?唔預你又確係衰
你老公應該對你幾好,你想食乜就叫老公叫62買

子爵府

搬開住應該解決到問題啦

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

darkgard 發表於 20-4-21 21:49
我成個孕期,我99 煲冬瓜湯,炒白菜仔&苦瓜。日日loop 呢幾咪菜。唔知仲以為佢想我落仔。
...

好奇一問,咁食法你和BB點?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

好慘呀睇到話老爺索性唔買你果份就覺得好無奈!如果真係緊張你,自然會咩都買啲睇你岩食邊樣可唔可以搵日叫老公出去,買定多啲唔同種類餸菜放定屋企,肚餓自己煮

首頁

尾頁

跳至