婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

天真B 發表於 20-4-24 23:10
好慘呀睇到話老爺索性唔買你果份就覺得好無奈!如果真係緊張你,自然會咩都買啲睇你岩食邊樣:ba ...

我係個62我都索性晤預樓主果份啦,買埋比佢食煮埋比佢食重係道厭三厭四,又一又七,咁多要求最好自己預備食物。重話樣樣買少少試你口味,你當自己有寶咩?你要知道唔係全世界d女人都好似港女咁惡咖,唔好帶你喺香港果套去人地地方度

男爵府

darkgard 發表於 20-4-21 21:49
我成個孕期,我99 煲冬瓜湯,炒白菜仔&苦瓜。日日loop 呢幾咪菜。唔知仲以為佢想我落仔。
...

我依家3個月 你講既我都有食 我反而對呢類食物係我至愛 我仲要自己煮來食 我2胎都係無奶奶煮比我食 只係自己想食咩就自己煮 除左生野 我都有食 當然唔好學我

珍珠宮

佢地真係幾唔鐘意你。希望解封,你可以搬出去,自己好好安胎。佢錫bb就唔會咁對你。所以之後可以不用理佢地。

男爵府

breadcheung 發表於 20-4-25 18:54

我係個62我都索性晤預樓主果份啦,買埋比佢食煮埋比佢 ...

咁你都講得岩,始終去到人地地方,冇得要求啲乜,所以最好都係自己搞掂自己,唔好期望咁多野

侯爵府

breadcheung 發表於 20-4-25 18:54

我係個62我都索性晤預樓主果份啦,買埋比佢食煮埋比佢 ...

同意你所講,樓主嫌三嫌四咁麻煩,好心自己煮,我6299都係外地人食物一樣唔啱我胃口,我大肚時都係自己煮,一係叫外賣,簡單又方便,唔知樓主做乜咩都要埋怨

大宅

Ac0614 發表於 20-4-21 20:00
唔係坐月,而係即使唔配合。都唔需要反調。
又一個例子,我咁岩聞到一個飯盒有味想嘔,佢就話"你個鼻就有 ...

使唔使咁衰啊?
奶奶自己都會有老嘅一日,自己都唔對身抱好,將來個新抱就算唔有怨報怨,淨係唔理佢都慘啦,呢d奶奶真係唔化

子爵府

天真B 發表於 20-4-26 00:14
咁你都講得岩,始終去到人地地方,冇得要求啲乜,所以最好都係自己搞掂自己,唔好期望咁多野
...

唔知樓主覺唔覺,一般大馬人都唔多鐘意港人。覺得我哋寸,高傲,白鴿眼,聲大大,如果樓主99有咁嘅先入為主,佢點會對樓主好呀?慳返啖氣算啦

男爵府

darkgard 發表於 20-4-21 21:47
樓主唔駛傷心,u are not alone.

我生兩胎,都係會嘔到七彩嗰啲人。記得第二胎,我已經嘔到返唔到工,好 ...

吓,煮俾你食都要俾你唱?你自己唔識同老爺講呀?你食之前又唔識自己search吓?關人鬼事。自己最大責任。

男爵府

lingling66 發表於 20-4-25 19:52
我依家3個月 你講既我都有食 我反而對呢類食物係我至愛 我仲要自己煮來食 我2胎都係無奶奶煮比我食 只係自 ...

你同我一樣 咩都食 我而家都15w 西瓜同涼粉都食左兩次....苦瓜都唔知我媽煮左幾多次比我食,今晚仲飲埋西洋菜湯 我都同我媽講,你第時唔好咁煮比你新抱食,一陣以為你有咩居心

男爵府

珍惜眼前 發表於 20-4-26 23:00
你同我一樣 咩都食 我而家都15w 西瓜同涼粉都食左兩次....苦瓜都唔知我媽煮左幾多次比我食,今晚仲 ...

琴晚煮魚頭酸菜苦瓜湯 控制唔到食左大半條苦瓜都有 宵夜叫左芒果西米露 今朝飲熱檸茶
我第一胎由有左晚晚食綠豆沙 因為夜晚肚餓 樓下得綠豆衫同豆腐花買
我成日比老公話我係不負責任既媽媽
我只能話 我有胃口先會食 我無胃口 幾有營養我食唔落都無用
我由有左我就唔鍾意食煎魚同肉類 只食菜同瓜類

男爵府

lingling66 發表於 20-4-26 23:06

琴晚煮魚頭酸菜苦瓜湯 控制唔到食左大半條苦瓜都有 宵夜 ...

其實我媽都冇分涼唔涼野唔食得,佢煮咩我就食乜,因為我只信每樣食物都有佢本身營養價值,咩都係多食無益,又唔可以話食咩就等於不負責任行為,海帶綠豆同雞蛋腐竹糖水我都有食 我第一胎都係咁,當然我99第一胎會講咩食得同唔食得,我99都冇我咁好氣,佢見我大仔又冇野 都係健健康康 皮膚又ok ,今胎蝦蟹海鮮都覺得腥入唔到口...唔似大仔時食乜都開胃

大宅

回覆樓主:

delete

侯爵府

Ac0614 發表於 20-4-21 19:46
我真係好想返自己屋企,我根本無可能仰到好好安胎。。我老公已經好好,但我6299真係。。。
99對佢自己姪女 ...

好過份,不過養胎最重要,寫好list 叫老公出去買返黎,自己煮

別墅

darkgard 發表於 20-4-21 21:49
我成個孕期,我99 煲冬瓜湯,炒白菜仔&苦瓜。日日loop 呢幾咪菜。唔知仲以為佢想我落仔。
...

我吃腐乳咋…………剛有BB頭暈到買唔到菜煮唔到飯,我奶奶又唔郁……我只爬出房煮個白飯吃腐乳…………晚飯先話有肉有菜吃…………可惜這個寶寶都是保唔到……自然流產左……

大宅

有左情緒一定唔會太好,反正都遲早會搬,忍忍就過,想食咩叫grabfood 得唔得?

大宅

回覆 Ac0614 的帖子

如果我係你,我唔會諗佢點唔好先。我會諗乜嘢對BB好,盡量做一啲對BB健康嘅事,例如,係房上下網研究吓有咩飲食啱BB自己又啱食,幾多個月要做啲乜嘢檢查,幾時開始買BB用嘅嘢,要買啲乜嘢之類,你將專注放曬去BB度,你就會開心啲㗎啦!既然佢飲曬你啲湯,叫老公買個保溫壺,煲好嘅湯裝返入房等你訓醒飲!奶奶講嘢唔啱聽扮聽唔到得㗎啦!佢唔會捉住你要你企定定俾佢話㗎嘛!我自己懷孕8個幾月,雖然唔使同奶奶一齊住,但佢打親來都話我唔好食乜食乜,我第一次會解釋嗰啲嘢有咩營養,之後每次電話佢都會繼續講呢個問題,我就答醫生叫我食!之後佢又會話唉醫生講嘢唔使盡信,我又會答佢,醫生都唔信信邊個?等佢收聲!

伯爵府

darkgard 發表於 20-4-21 21:47
樓主唔駛傷心,u are not alone.

我生兩胎,都係會嘔到七彩嗰啲人。記得第二胎,我已經嘔到返唔到工,好 ...

其實你當時可以選擇唔食

男爵府

Ac0614 發表於 20-4-21 19:46
我真係好想返自己屋企,我根本無可能仰到好好安胎。。我老公已經好好,但我6299真係。。。
99對佢自己姪女 ...

你6299真係好衰,好彩有你c6,快d搬!

大宅

點解個個都叫人自己煮自己買?而家人地唔係唔肯自己預備喎,馬來西亞唔係實施一個家庭只係准男主人出去買餸咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

6週 其實唔需要甘大營養,煮3個餸我覺得已誇張左,之前醫生同我講半匙飯既菜都夠哂營養啦

首頁

尾頁

跳至