自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

差咁遠

子爵府

早兩年$500 洗1部分體

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

唔好意思,借個位一問。請問有冇整冷氣嘅公司或師傅介紹?部機開後只有風出,唔涼......

別墅

回覆 chitchatmommy 的帖子

如果咁,出面部散熱出唔出到去先係前提。

子爵府

我一向揾信興, 要揾信興員工, 因為它也有判俾其它公司洗, 街外店晤敢試, 晤想做水魚.

別墅

如果出到去咁就可以省3000搭棚費, 因為有風唔出冷氣,9成壓縮機或散熱風扇既電容壞左過熱而起動不到。1成其他原因。 可省找人上來檢查380啦。。。。。

別墅

出面市價600至800幫你換。我不是找生意,不會幫你整。你自己小心知道這個價,不要俾人呃到1千幾就可以。

子爵府

回覆 snk23 的帖子

兩部都係分體機,無需搭棚,散熱嗰part在窗台下,有個栓口位。其中一部上年曾搵樓下的舖頭師傅睇過,佢話可能係藏於牆內的喉管爆裂,漏雪種所致,所以唔凍。(當年裝修唔識,總之喉管藏於牆內)。咁唔通要鑿牆?我暈得一陣陣
因個廳還有另一部機郁很,所以就停用上面部機,睇佢唔到算數
咁我可以點做?

別墅

我可以同你講,冷氣9成既喉唔會用用下爆既。 部機冇晒雪種既話 你會留意到室內機會起雪,勁點的話會起冰,起到包住部機都見過,同埋出面機的粗喉都會起晒雪

男爵府

apricot 發表於 20-4-22 22:32
啱啱洗完分體 $300/部 (4部以上)
如果2部就$450/部

Pls pm me detail. Thanks

別墅

如果過左保養,你最好搵大小小既公司比較好,但都會好貴,不過唔似細鋪動點就騙你檢查費就走人,好多好多,識小小既就會係依個搵食季節食到你想喊。

男爵府

apricot 發表於 20-4-22 22:32
啱啱洗完分體 $300/部 (4部以上)
如果2部就$450/部

請pm 比我, thx

男爵府

FennieMan 發表於 20-4-22 22:48
我年年都洗,$350一部

請pm 比我, thx

子爵府

謝謝你的解釋,如果唔駛鑿牆就好了。咁係咪搵信興、開利等冷氣牌子嘅師傅上嚟check好啲呢?千萬個唔該。

別墅

我係依度教你小小,你不怕的可以開機出去部散熱度,睇下部機會唔會嗡嗡嗡聲,如果聽到,部機你係正常行緊壓縮機。 2。看下個個散熱機既風扇有冇動。 看完,我答你

子爵府

好,我明天試試,非常感謝你!

別墅

你話邊個好 我答你唔到。 你搵的佢上來,如果麻煩點 佢地都會唔整 收你檢查費叫你換新既。佢地打工仔唔會真係搵麻煩野上身,只會報俾公司。 我上年同老細幫個客裝機,有小小問題,搵返代理信興,上來3次都係話正常不想跟。。。。。3次等左2個月。。。。。。。。錢俾左,佢地唔想跟 搵個客戶講幾句想了事收線。俾我老細小左個幾句先肯follow

男爵府

畀面勳章

snk23 發表於 20-4-23 22:03
想知我怎洗既可以pm我 有相睇

想睇洗冷氣機相
九龍灣做嗎?

子爵府

snk23 發表於 20-4-23 23:40

你話邊個好 我答你唔到。 你搵的佢上來,如果麻煩點 佢地都會唔整 收你檢查費 ...

其實我唔介意換新機,反正用了好耐,都唔想整。
但我係機器白痴,想問如果換新機,駛唔駛又要鑿牆㗎?牆內舊機嘅喉管要否取走?sorry好多問題......

別墅

如果唔作都得。前題係你個條喉有冇真係漏。同埋你話舊機,好大機會係行緊r22這只舊式雪種,這雪種喉比較薄身小小。現在r22已out沒機行這雪種。現最小行r410a喉本身比你之前的喉都會厚好多。 2者之間不可以接駁。 除非之前部機用既係厚喉(機會太微)才可接駁不需作墻。 所以作墻全換先可以。

首頁
23456...11

尾頁

跳至