嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

民房

最近天氣轉變得好快 一時熱一時凍 呀囡既濕疹就更加嚴重 最近R到流哂血 一揸佢又HI到周圍都係 到訓教個陣先真係吸收到
已經用過好多好多唔同嘅潤膚露沖涼液 Aveeno...physiogel...bioderma... oilatum..
都係好得好短時間
更加唔想用類固醇想要天然嘅方法解決 🙏🙏

請問其他媽媽用咩方法 🙏🙏
係咪真係會做到大個先解決到 😭

禁止訪問

回覆 Oliviahwy 的帖子

Hi Oliviahwy,濕疹係BB比較常見其中一種過敏徵狀,免疫系統對外來蛋白質所產生的發炎反應,牛奶蛋白、昆蟲、化學物 (洗衣粉)、
塵蟎、花粉,都可能係日常環境內嘅致敏源,治本方法係搵出致敏源而避開,加強皮膚屏障作用,增強免疫力都對濕疹有幫助,醫生有冇懷疑BB對什麼過敏?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

複式洋房

我幫BB用bath oil沖涼,乾身就即刻搽保濕lotion,冇再翻發。我用開隻lotion天然乳木果油成份高,做過research(我比較technical)幫到治療濕疹皮膚。其實好多成份都幫到,金盞花、杏仁油、乳木果油、椰子油⋯不過要問清楚係咪天然提煉,make sure對濕疹有效的成份在化學加工後依然保留到。

BB濕疹好多可能因素引起,有時發作出來護理得好就可以斷尾,遺傳嘅濕疹可能難d。但都唔好想快速好就輕易用類固醇吖,見到戒類group啲相⋯我好感恩當時一頭煙真係想用類嘅時候朋友介紹我用合適嘅護理產品,so far濕疹冇掂過藥。

洋房

我比個仔食緊益身菌,而家好返好多

民房

Oliviahwy 發表於 20-4-22 14:28
最近天氣轉變得好快 一時熱一時凍 呀囡既濕疹就更加嚴重 最近R到流哂血 一揸佢又HI到周圍都係 到訓教個陣先 ...

我比個仔食益生菌,戒麩質即(麵粉,麥,大麥),同睇西醫中環楊x強,3歲差五多好哂

別墅

回覆 junjunc 的帖子

可以請問你用邊隻lotion?

複式洋房

crystalsaisai 發表於 20-5-31 21:05
回覆 junjunc 的帖子

可以請問你用邊隻lotion?

我用MS.CHU。佢哋嘅baby lotion我覺得對濕疹治療好好,仔仔搽e隻lotion好翻曬,純天然保濕舒緩效果比好多所謂大牌子真心好好多⋯依家我自己都用埋一份,仔仔全身搽我搽手

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

Oliviahwy 發表於 20-4-22 14:28
最近天氣轉變得好快 一時熱一時凍 呀囡既濕疹就更加嚴重 最近R到流哂血 一揸佢又HI到周圍都係 到訓教個陣先 ...

我小朋友由3個月去到8個月 都keep住有依個問題 ,我地都吾想揸類固醇,但是佢不停r損,訓覺已經帶手套,早排忍吾住去左睇醫生 ,只係好薄搽左4次類固醇,已經受到控制 主要係因為損左受到真菌感染 .... 跟住我地已經停左 依家每日好努力幫佢揸mustela的濕疹潤膚膏 keep住到依家一個月都靚靚

禁止訪問

禁止訪問

別墅

醫生點講先?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至