0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

erciawu 發表於 20-5-11 18:01
mustela呀,啊仔岩岩出世都用開佢地藍色果隻沖涼,而家有濕疹咪用濕疹系列,個樽綠綠地嘅,你搵搵
...

好啊~ 多謝 我搵搵先
希望岩bb用啦

男爵府

回覆樓主:

我仔之前濕疹用瑞士寶寶,佢有幾隻都係for 濕疹免過水幾好,有機的

複式洋房

我個仔都有輕微濕疹阿,一直用開Oilatum個隻浸浴乳,話係專for濕疹性皮膚。So far用左半年到依家都無咩問題!

大宅

PeterWan99 發表於 20-5-20 09:11
我個仔都有輕微濕疹阿,一直用開Oilatum個隻浸浴乳,話係專for濕疹性皮膚。So far用左半年到依家都無咩問題 ...

需要沖水嗎

複式洋房

回覆 Fayecmw 的帖子

支野好似浸牛奶浴咁,浸完用乾毛巾幫BB印乾就得唔洗再過水架,所以都幾方便。

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

tspe 發表於 20-4-23 16:29
其實都真,濕疹難斷尾
想濕疹情況穩定,其實唔可以沖太多次涼,
水溫又唔可以太熱等等,都好講究 ...

講得好,真係水溫不能太熱,否則毛孔張開更流失水份仲亁仲嚴重,發作時除左便便處用少許枧液,其他用清水先啦。有樣好重要,抹亁後立刻搽返凡士林患處保濕。

複式洋房

阿Mi呀 發表於 20-5-6 12:03
奶粉都會影響濕疹架?

有㗎,個女一歲食A+就在膝後有濕疹啦,後來食左日本和光堂無事,核電福射後就食雪印司敏兒都OK,奶粉係會有影響嘅。

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
JojoDad 發表於 20-5-23 17:05
有㗎,個女一歲食A+就在膝後有濕疹啦,後來食左日本和光堂無事,核電福射後就食雪印司敏兒都OK,奶粉係會 ...
都有聽講過嘅, 不過有啲人又話濕疹係天氣同體質都有影響, 所以係整體加埋, 但最緊要搵到一個令BB 舒服嘅方法

洋房

沖涼液唔應該有強力界面活性劑, 用bb專用既皂

洋房

沖涼時唔應該直接搽沖涼液在bb身上, 用水開稀咗先好搽在BB身上

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Cetaphil Pro AD 沖涼液, 試過好多唔同牌子 得呢隻洗完唔會痕同埋唔會好乾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊