婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我結婚剛一年,同老公拍左七年拖結婚
由拍拖開始,我奶奶已經係無返工
本身佢性格已經好有問題,講野態度、語氣,得罪人多稱呼人少
無禮貌,叫佢唔會應人,講野又唔識分輕重
又唔做野,又無朋友,次次跟住我地拍拖三人行
老爺份工係早出晚歸,佢變相無人陪就終日攬住個仔 (獨仔)

依加結左婚,更加係惡夢
發覺佢原來連做家務都懶
我老爺食野又食到成地都係
奶奶就日日係屋企訓到兩點鐘
咩家務都唔做
我就晚晚放工做
要我做都唔緊要,我有潔癖我會做
但佢地永遠好似老奉咁

我備緊孕,真係好難想像日後會點樣

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

tingting0203 發表於 20-4-23 10:03
本身佢性格已經好有問題,講野態度、 ...
搬開住

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tingting0203 發表於 20-4-23 10:03

備緊孕已難頂,好肯定生咗之後問題更加多
佢有冇返工唔係你可以控制,你只可選搬出來住,間屋(老爺奶奶)佢地先至係話事嗰個
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

拍拖7年你都唔知老公屋企情況係點 仲搬入去住然後備孕?

珍珠宮

6299 幾多歲, 樓主同老公應該好後生

複式洋房

honeybid2 發表於 20-4-23 13:29
拍拖7年你都唔知老公屋企情況係點 仲搬入去住然後備孕?

本身知,經濟問題我焗住同住,咁我都要生嫁,我無理由因為佢而唔生

複式洋房

anna59 發表於 20-4-23 13:52
6299 幾多歲, 樓主同老公應該好後生

老爺同奶奶相差6年

珍珠宮

tingting0203 發表於 20-4-23 14:41
老爺同奶奶相差6年
五旬老爺, 好後生播, 你奶奶咁麻煩假

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tingting0203 發表於 20-4-23 14:40
本身知,經濟問題我焗住同住,咁我都要生嫁,我無理由因為佢而唔生
生完你一定唔開心
放心
你會寧願唔生好過生
如果仲住響6299度,
不如2公婆, 搵夠錢, 搬出去住先好生

男爵府

tingting0203 發表於 20-4-23 14:40

如果屋企問題,住屋問題未有出路真係可能要考慮遲啲先生,古人話「修身齊家治國平天下」一步步黎係真係有道理... 估計你倆夫婦都仲幾後生。生個B 真係唔簡單,只會將而家既問題放大100倍,你自問係咪真係承受到。

大宅

回覆樓主:

如果環境咁樣而樓主唔係大年紀的話,真心建議而家唔好生住,我上個月剛生完bb, 照顧bb比想像中辛苦好多,非生不可的話,建議擺bb比娘家人照顧,否則你會好辛苦

男爵府

回覆樓主:

6299生活習慣一早係咁佢又不是主動要你服侍,地下有垃圾自己又覺得唔係自己整所以唔份氣要清潔,唔想做咪叫你c6做,都唔做咪買自動吸塵機

大宅

好認同其他jm 咁講,樓主仲後生既就暫時唔好生bb 住啦。
有左小朋友之後的問題真係只會更多更大!

子爵府

JM0910 發表於 20-4-23 17:06
好認同其他jm 咁講,樓主仲後生既就暫時唔好生bb 住啦。
有左小朋友之後的問題真係只會更多更大!

就咁睇樓主6299自己生活開無乜問題,係樓主要同佢地住先睇佢地唔順眼,樓主同佢老公拍咗咁耐拖無理由唔知佢地係乜野人,知道唔夾重中個頭埋去人地道能怪誰?另方面,唔知人地6299覺得同樓主住有咩嘢感覺?

公爵府

妳奶奶唔番工,唔做家務,瞓到兩點?相信已經好年。之前無問題點解依家會因為個個仔聚左而變成有問題?不如你講清楚

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

經濟問題焗住同住!你都知你兩公婆無本事自立就收聲吧!人哋一家(你62,99,老公)咁嘅生活習慣和模式已多年,點解要就你?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

咁樣仲生個b出嚟? 為乜嘢?為咗邊個?

子爵府

回覆 tingting0203 的帖子

講真你係拍拖時,你C6已經咁媽寶,要帶埋阿媽,你都嫁,你都無得返轉頭

你因為經濟要同住,奉勸你係經濟未改善前,都唔係生仔住,因為只會將問題雜化

子爵府

回覆樓主:

連搬走都冇能力,仲生乜呀?

你有本事搬走,你99係點,根本唔係問題。你99識諗,點會同你住服侍你呀。

大宅

唔係因為佢你唔可以生,係因為你地未ready....連自己都獨立唔到,點樣養小朋友?

首頁

尾頁

跳至