自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pswongg 發表於 20-7-29 22:02
可能西裝已經是smart casual,formal的定義是禮服

要咁樣

pswongg    發表於 20-7-31 10:48

子爵府

育兒性格勳章

Charlotte_mom 發表於 20-7-29 23:41
要咁樣

掂呀

男爵府

想問大家: 請問8月13放榜後果 $5000蚊留位費係點交?

大宅

外星語 發表於 20-7-28 19:47
Pm u

請問可否 pm 埋俾我,謝謝^^

大宅

回覆 pswongg 的帖子

恭喜晒! 想知道你阿仔幾多分有得面試? 是讀那幾科理科?

男爵府

IloveKpop 發表於 20-7-30 14:00
回覆 pswongg 的帖子

33分,讀phy chem bio。你仔揀了什麼科?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

DFSON 發表於 20-7-30 12:19
想問大家: 請問8月13放榜後果 $5000蚊留位費係點交?

https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/main-round-offer/

大宅

pswongg 發表於 20-7-30 15:59

唔夠分 ,放射及護士

大宅

物理治療要太高分了

男爵府

唔該晒~

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-28 17:34
可五出五入,同重新排序,可睇睇呢版有圖有文字
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rec ...

Thx ! Appeal 雖然好渺茫但係唔試又唔甘心,交比個天決定。

子爵府

育兒性格勳章

同我個一樣,+M2,你仔A1-3揀咗咩?

大宅

Thanks 789

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mielmiel 發表於 20-7-29 14:49
阿仔 Biomed 同pharm都收到online interview

一切順利

mielmiel    發表於 20-7-31 14:08

子爵府

借位一問

我女收到CU 有關護理高級文憑的通知, 已交留位$, 亦要8月中交埋大數約4萬, 但私家醫院 及 HA 起碼 8月尾才知收唔收.

我問過 CU 要申請學生資助才可延期交$, 請問到時轉校可以嗎? (因4萬不是少數目 )

伯爵府

我仔會appeal,剛見到小小有關
資料,希望大家用得着。

appeal 完之後,如果升咗分又夠高分,理論上係有途徑安排你入大學,不過成功機會極微。如果有 JUPAS offer,就幾大都要咗先。

有好幾位同學講起 appeal DSE 成績後,如果成功有升分,同時又達到「正式遴選結果」(Main round offer)公佈後,某一課程收生嘅最低分數,噉無論該課程係咪收夠學生,你都一定係可以入讀嗰個課程。因為覆核咗DSE成績而分數有所提升,公平而言,你嘅取錄資格唔應該受到影響(簡單啲,即係考評局出錯,唔係你錯)。

(閱讀下文前,請先了解:一、覆核成績嘅「成功率」係非常低,只有唔夠1%,大家唔應該搏升到分,應該只當係bonus;二、最後可以入讀更高次序嘅UGC / OU課程,只有127人,係bonus中嘅bonus。)

喺到希望可以澄清一下當中一啲誤解 / 解答問題:
1. (呢點多數人都知)
升咗分之後,你仍要符合課程嘅所有入讀要求。例如JS6406 HKU LLB嘅最低要求係「4533」,所以你升咗分之後,都要達到呢個最低要求(唔係單單3322),先可以申請「重新考慮入學遴選」(Reconsideration)。
2. (呢點好多人誤解咗)
所謂「你嘅分數高過最低嘅嗰個人,就一定可以入到」,**計嘅並非DSE分數(eg Best 5),而係JUPAS分數**,包括:DSE各科分數、面試分數、SLP或OLE、校長推薦計劃等等。以下用JS6963 HKU BENG舉例解釋:

假設BENG嘅JUPAS分數公式係[3]:
英*1.2 + 數*1.5 + [M1/2*1.5] + 物理*2 + 其他*1 + [其他*1] + 面試分 + OLE + 校長推薦
而第443位,亦即獲取錄嘅最後一位申請人嘅JUPAS分數係:
英(3)*1.2 + 數(6)*1.5 + M2(5)*1.5 + 物理(5)*2 + 化學(3) + 面試(1) + OLE(0.5) + 校長(0)= 34.6
如果你覆核成績後,JUPAS分數係高過或等於34.6,噉無論BENG係咪已經收夠人,你都一定有得讀呢科(前提係你符合最低入讀要求)。
注意,JUPAS分係已經計咗weighting(甚至傳聞有「暗weighting」),所以即使你化學科由2升到5**,但物理科只係得3,你個JUPAS分都未必高過34.6,好大機會入唔到BENG。
同埋,面試分、校長推薦(聽聞呢樣好幫到手)之類嘅都會計算在內,所以大家盡量要去面試,可能喺啲邊邊位救你一命。

3. (呢點好多人問)
如果DSE放榜後,你嘅成績未如理想,而且會申請覆核成績,**你都應該先接受8月7號嘅「正式遴選結果」(Main round offer),交留位費**,除非:
一、你唔打算入讀JUPAS任何課程(可能係重考);
二、你只係想讀某一科(例如 HKU LLB),如果讀唔到你就唔會讀JUPAS其他任何課程(可能出外國讀);或者
三、你已確定獲其他大專院校取錄(例如達到HKCC嘅conditional offer),而且會入讀呢啲課程。
噉你就可以唔使交留位費。

如果你會申請覆核成績,而你亦希望保住手上任何offer,噉你都應該先喺8月13號17:00前交留位費。8月19號,公佈DSE覆核結果。如果你發現有升分,你可以喺8月20號(唔使錢)申請「重新考慮入學遴選」(Reconsideration),然後等8月27號放榜。

你申請咗「重新考慮入學遴選」之後,會再有一次「五出五入」機會。注意,如果你已經收到「正式遴選結果」,你調完次序之後,**只有排喺「正式遴選結果」以上嘅課程先會有得重新考慮**。假如你已經收到HKU BENG嘅offer,而你本來嘅排法係:
A1 BENG
A2 BSC
A3 BA

D12 MBBS
D13 LLB
後來你調成:
A1 MBBS
A2 LLB
A3 BA
B4 BENG
B5 BSC

噉依家就只有A1-B4先會重新考慮,而你至少一定能夠入讀B4。有人會話:「不如將main round offer放E20,噉咪可以考慮晒廿個囉?」理論上可以,但未必係最好嘅決定,因為好似上面噉,(依家先發現自己chem唔多掂)萬一 A1 MBBS 真係收咗你,你就只可以讀 MBBS,唔可以返轉頭揀 BENG。所以調次序時,一定要慎重考慮。
— — — — — — — — — -

常見短問題
1. DSE係點放榜?
答:DSE放榜係7月22號。學校考生要返學校攞「成績通知書」;自修生可以喺朝早7點(好似係)上網睇成績。
2. DSE點樣appeal?
答:放榜當日,學校考生可以搵負責老師申請覆核成績;自修生係自己上網申請。
注意,覆核有分兩樣;亦有分科覆核、卷覆核,價錢各有不同 。大家可以睇荷包厚薄考慮。
3. DSE放榜後,我係咪會有一次調choice?使唔使畀錢?
答:你會有一次「五出五入」嘅機會。你可以調出或者調入最多五個課程,或者喺自己已選嘅課程內,隨意改動次序。唔使畀錢嘅。
改完記得要提交,唔係淨係save draft!
4. 「五出五入」係幾時?
答:每個人唔同,你應該**已經**收到SMS或email,知道自己嘅修改時段。如果唔知,可以登入JUPAS網睇。可參考。
5. JUPAS係點放榜?
答:2020年JUPAS放榜係香港時間8月13號朝早9點,全球同步。你要自己登入JUPAS網站睇。唔使返學校。
6. 點申請「重新考慮入學遴選」?
答:如果覆核後有升分,你應該會收到SMS或email提示。然後你要自己登入JUPAS網申請。你會再有一次「五出五入」機會。
7. 如果我無喺8月13號17:00前交留位費,而「重新考慮入學遴選」又無任何結果,噉我會點?
答:噉你就唔會喺今年JUPAS到派到任何課程。下年請早。
8. Appeal卷係咪「只升不跌」?
答:一般嚟講,係。

但前兩年考評局擬將「只升不跌」改為「可升可跌」,考生手冊就寫「若積分覆核/重閱答卷後的分數比原來低,成績通常不會降級。」但我相信只係一啲極端情況先會降級。大家唔需要太驚。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

子爵府

育兒性格勳章

janetlam74 發表於 20-8-3 17:28
我仔會appeal,剛見到小小有關
資料,希望大家用得着。

多謝分享

伯爵府

阿仔巳給留位費hkuspace,
又appeal(result 會遲出),
都驚亂。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-30 16:03
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/main-round-offer/

多謝你有用資料

大宅

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至