論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左機票比姐姐番印尼過年

伯爵府

Charlottte 發表於 20-4-24 00:27

唉,我姐姐昨日都決定取消機票,好似有預知能力咁。

大宅

回覆 ipcs 的帖子

佢VISA 5月2就完 依家都唔知點搞好

伯爵府

Charlottte 發表於 20-4-24 00:33
回覆 ipcs 的帖子

你試下打去入境處問下VISA係咪可以EXTEND?

伯爵府

回覆 ipcs 的帖子

因應疫情 外傭可申請延長逗留

2020年3月21日

因應2019冠狀病毒病疫情最新發展,政府今日宣布會彈性考慮外籍家庭傭工以訪客身分延長在港逗留期限的申請。

政府表示,疫情引起的特殊情況或會影響外傭往返其原居地;如外傭現行合約於今年7月31日或之前屆滿或終止,入境事務處會彈性考慮外傭以訪客身分延長在港逗留期限的申請,以便他們可在港尋覓新僱主。

如外傭受原居地疫情影響或因疫情引起的國際航空交通限制而未能返回原居地,可向入境處申請以訪客身分延長在港逗留期限最多一個月。鑑於疫情引起的特殊情況,入境處會因應個別情況酌情處理。

伯爵府

回覆 ipcs 的帖子

如外傭因疫情發展而未能在延長逗留期限內返回原居地度假,可向入境處申請再度延長逗留期限;入境處會按個別情況酌情批准外傭再度延後返回原居地,以六個月爲限。

政府指出,僱主應安排外傭在已延長的逗留期限內返回原居地度假,及安排外傭在返港時使用有效期與獲批延長的逗留期限相同的入境簽證進入香港以完成合約。

查詢可致電2824 6111或電郵至 [email protected]

大宅

ipcs 發表於 20-4-24 00:38
因應疫情 外傭可申請延長逗留

2020年3月21日
好多謝你啊

大宅

下 幾時嘅事?我屋企嗰個工人完全唔知嘅

大宅

serinkwok 發表於 20-4-24 11:41
下 幾時嘅事?我屋企嗰個工人完全唔知嘅

係facebook見到 新聞都有講

大宅

唉 舊姐姐6月完約,新姐姐又唔知幾時到。6月就放完産假返工啦,唔知仲有冇得wfh

大宅

serinkwok 發表於 20-4-24 12:33
唉 舊姐姐6月完約,新姐姐又唔知幾時到。6月就放完産假返工啦,唔知仲有冇得wfh
...
6月1機場開~ 你新工人趕唔趕到

複式洋房

Charlottte 發表於 20-4-24 22:51

請問是否由現在起沒有飛機飛印尼?
要6月1日看情況?

大宅

Charlottte 發表於 20-4-24 22:51

其實佢5月斷約,本身要過境澳門,點知澳門封關。agent話要返印尼,但宜家又封機場。不過今日問agent聲稱冇問題

大宅

即印尼人都不能入境?

大宅

佢地冇得回印尼啦 原先公主自動辭職話要五月走 買左機票俾佢 擒日ticket agent 打電話黎 屸話成個五月返印尼機票取消哂 航空公司改左機位 最快要六月一日先有得走

大宅

agnessugar 發表於 20-4-25 15:25
佢地冇得回印尼啦 原先公主自動辭職話要五月走 買左機票俾佢 擒日ticket agent 打電話黎 屸話成個五月返印 ...

請問邊間airline? 是Jakarta 封了嗎?
剛看此帖online checked咗我工人姐姐果張飛status依然valid, 想知道多點,謝謝(emoji)(emoji)

大宅

回覆 kathyuen 的帖子

但今日我仲見到機場有航班直飛雅加達既?

大宅

fishyvette 發表於 20-4-26 01:49
請問邊間airline? 是Jakarta 封了嗎?
剛看此帖online checked咗我工人姐姐果張飛status依然valid, 想知道 ...

Agent昨天話,只有飛機去Jakarta ,之後要在Jakarta 隔離14天,無事才可轉其他交通工具(私人)反各地鄉下。
而隔離14天的洗費姐姐自付。
但係jakarta反去工人自己鄉下的費用,就要僱主包

大宅

肉丸小姐 發表於 20-4-27 02:29
Agent昨天話,只有飛機去Jakarta ,之後要在Jakarta 隔離14天,無事才可轉其他交通工具(私人)反各地鄉下。 ...

Thank you~

複式洋房

肉丸小姐 發表於 20-4-27 02:29
Agent昨天話,只有飛機去Jakarta ,之後要在Jakarta 隔離14天,無事才可轉其他交通工具(私人)反各地鄉下。 ...

請問姐姐到達Jakata,可以出境嗎?好像說要健康申報證明文件才可以出Jakata.

首頁

尾頁

跳至