跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-31 01:17
相對你呢單,7月初呢一單就令人無言,明明有限聚令,新人一家居然訂咗教堂行禮,仲請咗差不多100個親友到 ...

所以,被逼抗疫嘅係唔可以當佢會一齊抗疫。

你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-8-3 16:02
所以,被逼抗疫嘅係唔可以當佢會一齊抗疫。

星期五開始熱潮侵襲加州,北加尋日去到88到110度,我呢度朝早88度,車廂入面102度,有地方室外已經110度,如果泊街嘅車,內裡可以再熱多廿度。唔駛估都知又有好多人唔聽話去海灘同公園聚會,而家喺街95%以上人係戴口罩,不論中外,但呢D去海灘同公園呢就好難講,又要細心留意下嚟緊個幾兩個星期有冇確診人數上升。聽日我地開學,暫時全網課,但好似有county校區申請waiver,又有私校話提供hybrid,呢D開學後睇下情況會點,如果真係可以做到maintain social distancing 的話未嘗唔係好事,但如果唔得就自求多福啦。

我仔女學校出咗時間表同課室編組名單,兩個都話見到有好憎嘅人同班,幸運係而家唔駛見到佢地真人,又慳番時間,唔駛咁早起身,不過尋日太熱,佢地如果以前星期六會上游水堂,之後會做volunteer swiming aide,而家都唔知幾時可以再游水。

今朝清晨時份開始有雷暴,三點幾我老公起身嘈醒我,見到rain cats and dogs即刻去仔女房關窗,之後氣溫即刻下降接近廿度,加州真係需要雨,尤其是南加,又山火啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-8-17 08:24
星期五開始熱潮侵襲加州,北加尋日去到88到110度,我呢度朝早88度,車廂入面102度,有地方室外已經110度, ...

立咗秋了,過多個半月就係中秋,應該熱完了。早兩日Death Valley超誇張,134F喎,即係行出去就會變medium rare。c6話,一塊2吋扒慢煮要起碼一個鐘先得。妳?要耐d。。。不過真係要努力環保。遲d唔止越來越多病,糧食實有影響。。。

海灘應該冇事嘅。如果講spring break落FL嗰班,日頭喺沙灘攬頭攬頸,夜晚繼續下半場落bar開party,梗出事啦。但一般人夏天去沙灘專心做燒豬,熟咗就返屋企,唔會係爆確診嘅原因嘅。否則outdoor dining都要即停啦。我地呢度公園草地劃咗圈圈提醒d人保持距離。

我朋友講佢對面屋家中國人。日日喺門口消毒。所有嘢都抹過先入屋。shopping返來一家三口塞住個門口。如果朋友正想出門,就無謂throw myself into their path,等佢地擾攘完先出囉。網購就將d吉盒堆喺門口(不過係整齊嘅)隔晚先掉。驚得咁緊要,難為日日幫各住戶收幾輪包裹個看更。有時會倒瀉消毒劑。朋友又傻更更咁以為有狗仔賴咗就走去清理。不過個仔冇再晚晚食完飯喺走廊玩了。

我有同事完全冇人幫,要自己揍仔,兩公婆其中一個個schedule改為朝5朝9+晚5晚9。I’m seriously considering doing the same. 日日要我parents幫手都唔係辦法。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-8-17 08:24
星期五開始熱潮侵襲加州,北加尋日去到88到110度,我呢度朝早88度,車廂入面102度,有地方室外已經110度, ...

今日一篇article講加州山火,點解加州特別多。Climate change一定係啦,其餘兩個point都係人為。越來越多人搬入深山住,刷出火花機會多咗,自然多咗山火。現代人不斷救火,以前應該燒咗嘅冇燒到,儲埋儲埋d柴就有排燒。最無言嘅係最後個point,即係一年得5月好d之外,基本一年四季都係山火季節?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-8-21 11:21
今日一篇article講加州山火,點解加州特別多。Climate change一定係啦,其餘兩個point都係人為。越來越多 ...

呢兩三年山火真係好顛,冇幾耐前嘅Paradise山火成個城市幾乎消失咗。加州以前真係半個天堂,氣候好,近海,農作物又多,加州人又比東岸人causal,普遍係比較友善,呢兩年又山火又地震,而家疫情WFH,好多人搬離加州,話既然WFH又度度都唔去得,無謂要捱貴租,紛紛搬離加州,最犀利係三藩市灣區。

王國長老

眼訓 發表於 20-8-21 11:21
今日一篇article講加州山火,點解加州特別多。Climate change一定係啦,其餘兩個point都係人為。越來越多 ...

仲有Tropical Storm Laura影響Florida, Texas, Louisiana同Perto Rico,我見朋友喺FL話屋企附近有火警。全球暖化已經唔係紙上談兵,而係切實影響到生活。早兩日我都仲未聞到煙味,尋日開始喺屋入面都聞到,開窗直頭係攻鼻,我老公同個仔有哮喘,佢地覺得唔舒服。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-8-22 04:13
呢兩三年山火真係好顛,冇幾耐前嘅Paradise山火成個城市幾乎消失咗。加州以前真係半個天堂,氣候好,近海 ...

搬走嗰d要減人工喎。應該啦,逗加州嘅人工,俾德州嘅稅同洗費,但又唔係對加州經濟有貢獻。

我未長住過亦未感受過一年365天晴會係咩感覺。但係一年四季分明我覺得幾生活充實。成日跟住本通勝做人,每個時節都係幾個禮拜,即係幾凍幾熱都係嗰一陣,做應節活動時間其實唔係好多。夏天未完,又要唸今年秋天有咩好玩了。d人話東北人rude,有人解析其中一樣死穴係唔鍾意small talk,有嘢就講,冇嘢就行開,係就係,唔係就唔係,唔好浪費時間。但只要埋到堆,其實東北人勁有義氣。

王國長老

眼訓 發表於 20-8-21 17:51
搬走嗰d要減人工喎。應該啦,逗加州嘅人工,俾德州嘅稅同洗費,但又唔係對加州經濟有貢獻。

我未長住過亦 ...

應該啦,三藩市灣區人工較高係因為生活指數高,如果唔係又點會有老細肯俾咁高人工請人,掉番轉,有公司為慳錢將部份職份由加州搬去德州或佛州,如果relocate好難要減人工,於是會炒咗原本加州嘅員工,之後喺德州或佛州開番D位,喺當地招聘,鼓勵被炒員工申請,然後relocate或者接受當地人工留番喺加州住,反正而家好多工種都可以經網絡做。

王國長老

又到長假期,睇下呢幾日公園海灘又有咩奇景。。。州長已呼籲唔好去開大party,唔好聚集,戴口罩,maintain social distancing,但假期後有校區攞到waiver重開學校,有部份係hybrid,有部份好似係全開(有限制,但冇考究詳情),我其中一個老細個仔下星期復課,佢地住果度好似係比較少人口少個案,話要全日戴口罩同有安排,老細話唔知個仔點頂,但年青人總係想有社交活動。

話說我仔學校要派書派教學物資,學校已經叫老師盡量用網上物資同將書上載到網上,但總有班老師係old school type,加上數學有習作本,於是要安排二千個學生返學校揰,為咗唔影響上堂,學校搵義工家長學生老師星期六回校派,我同老公都有去做,原本一日三更,每次兩至三個鐘,最後我地兩個踩晒三更,中間出去半小時返屋企食嘢同睇下仔女。

Well....經驗真係好「特別」,出義工招募一星期,一直都好少人報名,直至星期五至多人(但其實都係唔夠人,學校低估工作量),二千學生只有不到廿個家長幫手。。。分工流程最初未完善,後來OK,直至午飯時間好多家長都要走,突然冇人接,於是好多書單積住冇人執,唔夠人派,唔夠人check out,學生聽唔到叫名,未拎嘅書冇人處理放埋一邊,我一者係負責整書單,另一個家長冇戴眼鏡,做得好慢,成日要中途叫我睇,後來我盡量快手做,後來接手嘅家長居然唔識用電腦,咁你坐落嚟靠害咩?當我再接手,點知到執書嘅人手唔夠,最後居然有半小時冇人碰過枱上果D書單,足足積咗最少50張,但有幾個人只係企喺度傾計。。。然後有學生喺校外排咗3個鍾都攞唔到書。。。有家長嘈學校安排得差。。。冇考慮流程,冇考慮到學生見到同學會好興奮唔理social distancing。。。。我見到家長谷入面嘅留言雖然唔算多,但真係哈哈哈,點解唔嚟幫手?人手多就派得快架啦。。。不過咁,如果多人而D人係幫唔到手的話,多個人就多個麻煩。學校當係一個教訓/學習經驗,心急做唔好件事,二千人冇可能一日搞得掂,加埋唔合作擺晒款嘅家長同老師,成件事明明係好正面,結果就變成好多瑕疵。

王國長老

回覆樓主:

俾我講中,今日真係去咗火星,因為風向轉,好多山火煙同灰吹咗過嚟,但因為近海,海風又令煙灰落唔到地面,於是形成成個天橙紅色,除咗位於海拔較高地方外,低窪地區空氣中又冇咩煙味,但車就舖晒灰。

朝早7點半起身,成間房仲好暗,打開窗簾,成個天係橙色,好似仲係夜晚咁暗。8點鐘仲黑d, 老公架車泊街外,全架都係灰。

王國長老

回覆樓主:

朝早11點出去買外賣,嚇死人,以為傍晚時份,成個車頭玻璃窗都係灰,水撥撥兩下,全部係黑色,結果都係要潑水洗一洗至出到車。

王國長老

回覆樓主:

到下午3點,要陪個仔去攞嘢,個天依然係橙色,光咗少少,點知落到downtown, 好似夜晚7/8點咁。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

版主,見到新聞想起你。祝你地平平安安。希望快d燒完。 你住嗰度會唔會燒到㗎?

王國長老

眼訓 發表於 20-9-10 22:10
版主,見到新聞想起你。祝你地平平安安。希望快d燒完。 你住嗰度會唔會燒到㗎? ...

我地果度唔近火場,同埋近海有海風,應該唔會燒到,人口密集,燒到就大鑊,走都無地方可以走。

而家出面個天唔係橙紅色,但暗到好似傍晚咁,污染指數151,不宜外出,但老公要帶個仔去睇醫生,唉。

王國長老

回覆樓主:

有冇有teenagers或者有鍾意打機仔女嘅JM? 我女一向唔打機,佢只鍾意睇漫畫同睇片聽歌,點知早幾日佢突然同我仔一齊研究打game, 果個遊戲叫Among Us, 我老公見佢地有傾有講,又揸住手機一齊玩,問佢地係咩嚟,仔女仲叫老公download一齊玩,後來我知道後又問下佢地,叫佢地教我,不過我見又係要殺人就冇下載,後來知道原來就係狼人殺,我女話唔鍾意做imposter, 因為要殺人,佢唔忍心落手,佢唔鍾意殺人,次次新開一個game心裡面都希望唔係抽中要殺人果個角色,佢仲有同朋友一齊組隊玩,但就唔係沉迷打到唔識停果隻。

男爵府

rose-mag 發表於 20-9-21 12:25
有冇有teenagers或者有鍾意打機仔女嘅JM? 我女一向唔打機,佢只鍾意睇漫畫同睇片聽歌,點知早幾日佢突然同 ...

我仔鐘意Fortnite. 有時玩Roblox. 但我只俾佢weekend打機. 我其實睇住佢打都仍然唔知佢做緊乜. 所以我交俾佢呀爸管. 我其實唔鐘意佢地打機. 平時上堂用zoom已經不停對住個mon. 不過so far 佢都仲有分寸. 平時都會跑出屋外玩同自動自覺睇書. 所以我都隻眼開隻眼閉. 我同自己講, 佢keep到成績嘅話, 都無理由唔俾佢weekend打機或做啲佢鐘意做嘅嘢.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

唔好話我黑心,如果POTUS唔係嚴重case死唔去,兩個禮拜後一條好漢行返出來,到時就真係終極大鍋了。 我只係擔心Biden,星期二晚咁多浪花飛埋去。唔知台上通風如何呢?

王國長老

TSX 發表於 20-10-1 05:33
我仔鐘意Fortnite. 有時玩Roblox. 但我只俾佢weekend打機. 我其實睇住佢打都仍然唔知佢做緊乜. 所以我交俾 ...

Fortnite,Roblox都係我仔成日玩嘅,佢有段時間玩果D叫乜IO遊戲,公仔簡陋,但就幾有挑戰性,我仔都迷打機,以前返學,學校唔可以用手機,返到屋企,如果佢做晒功課,我就唔太限制,星期六日我會的佢出去行吓街買吓嘢,主要唔俾佢一日埋頭落手機度,但而家真係有難度,連自己都成日痴住手機,都冇計,份工而家有時都會要睇corporate emails,其他嘅上網如FB/IG我自己減少睇,反正冇咩好睇,BK就冇計啦,唔回都要巡吓場,用D時間睇下書煲吓劇。

我仔剛上高中未適應,功課多咗好多,對老師要求佢唔係好理解,佢有老師話佢遲交功課,唔係唔交,但會遲一日果種,懷疑佢唔清楚老師有定期限,都高中啦,我叫佢同老師講吓先,問下會唔會有咩可以老師幫到佢,例如唔清楚嘅,麻煩老師講多次,尋晚我見到BK有講香港有個中三男仔因為俾老師收走手機而跳樓,我同兩個仔女都有討論,佢地話好少事,唔值得,亦都覺得如果係影響功課同成績,學校唔俾用手機個男仔犯規,老師沒收都冇錯。我仔尋晚做功課時自動唔玩手機,叫我拎走,我冇收,如果佢自己清楚的話,我信佢可以有能力控制,今朝爸爸見佢就上堂話要收走手機,佢冇反對,中午時間,我問個仔有冇嘢要我幫佢,佢話等我收工先,要交嘅功課佢交得七七八八。

王國長老

眼訓 發表於 20-10-1 21:44
唔好話我黑心,如果POTUS唔係嚴重case死唔去,兩個禮拜後一條好漢行返出來,到時就真係終極大鍋了。 ...

老實講,最近睇拜登出嚟講嘢,佢真係應該唔好選,連自己講緊咩都好似唔知咁,反應又慢,好多人話選到佢出嚟,睇怕佢完成唔到任期,到時就個女人頂上,而賀錦麗係非常多人唔鍾意佢,為咗唔好有呢個可能,拜登可能都會失唔少票。

15號果場辯論唔知是否可以如期舉行,而家睇下下星期兩個副總統辯論會點。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-10-3 07:33
老實講,最近睇拜登出嚟講嘢,佢真係應該唔好選,連自己講緊咩都好似唔知咁,反應又慢,好多人話選到佢出 ...

嘩點睇Biden個look點都健康過Trump呀,佢講嘢一舊舊唔係新聞啦,佢有個綽號叫“gaffe machine”,而佢嘅stuttering自細就係咁。如果講反應同cognitive capacity,其實Trump又好得去邊?佢雖然講嘢係冇一舊舊,但每句說話都係不斷重複。買時間唸下一句應該講乜?或者只係教育問題,d詞彙屎到如果有人同我講佢d學位全部用錢買返來我會信㗎。又或者佢要用返咁上下level信徒先會聽得明?如果擔心Biden健康,叫佢地擔心吓對家企唔企得穩先啦。咁快就唔記得?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊