跳至

首頁
23456...42

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 20-4-28 12:42

砵仔糕正喎,我女都好鍾意食,成日問幾時整,佢同哥哥兩個 ...

Rose, 你煮的咖喱魚蛋好吸引我都好想食!係呀!我大女一樣,有好鍾意食辣野!但辣少少又頂唔順,服左佢!攞嚟搞,哈哈!呢邊買番香港既食物都唔平,所以間住間住食。

大宅

rose-mag 發表於 20-4-25 04:42
檸檬蛋黃醬同芝士撻好配味,你個芝士餅好好味咁喎。疫情將一家人24/7困埋一間屋度,有人投訴困獸鬥,都係 ...

Rose, thank you!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Ronabo 發表於 20-4-28 13:06

Rose, 你煮的咖喱魚蛋好吸引我都好想食!係呀!我大女一樣, ...

我屋企一半人食得辣一半人唔得,有時要整開兩份,一份辣一份原味,服侍佢地 不過鍾意食嘅小朋友好易湊,我從來唔駛擔心佢地唔食,又唔駛追9條街餵飯,哥哥妹妹兩個自己食,食完至離枱,我反而驚佢地食太多,女一向飽就唔食,眼瞓就上床,我仔唔係,個肚好似黑洞咁,一日可以不停食,今日午餐嚇死我同老公,仔食咗三個English muffin, 5塊漢堡肉,雖然唔係厚同大塊,但都食咗大半磅牛肉份量,但佢居然又高又瘦,連肚腩都冇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

幾日冇睇messages 啦!因為屋企有嘢要整,每次整完就係咁清潔,消毒。 仲未整好吔! 每次只係一個人嚟整,唔知要整幾耐。
大家啲食物,花相好正呀!
好啦!我又要預備做嘢,遲啲再傾

大宅

big007 發表於 20-4-29 22:52
幾日冇睇messages 啦!因為屋企有嘢要整,每次整完就係咁清潔,消毒。 仲未整好吔! 每次只係一個人嚟整, ...

加油啊!辛苦哂!一個人做或許做小啲範圍可以嗎?得閒上來聊天分享啊!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今朝去幫99買嘢,見到一條5個裝蒜頭有番貨,執咗三條,我、媽、99每人一條,結賬後查下張單,嘩!果三條蒜頭成差不多12蚊,平時係1.99一條,而家漲一倍,莫非要種埋蒜頭自己食?

公爵府

rose-mag 發表於 20-5-2 04:21
今朝去幫99買嘢,見到一條5個裝蒜頭有番貨,執咗三條,我、媽、99每人一條,結賬後查下張單,嘩!果三條蒜 ...
我哋呢度係 99c 一個,仲貴過你哋,我記得以前有好長一段時間係 49c 一個,都係貴左一倍

王國長老

mugtaitai 發表於 20-5-1 14:42
我哋呢度係 99c 一個,仲貴過你哋,我記得以前有好長一段時間係 49c 一個,都係貴左一倍
...

上星期已經買咗幾舊鬼佬大蒜,要成5個幾一磅,樣樣都貴晒,但就多咗人失業。
今日仲下狠手買咗幾包5包裝出前一丁,雖則唔健康,但都要有存貨,上次個盒我一家食咗兩個月。

公爵府

rose-mag 發表於 20-5-2 06:52
上星期已經買咗幾舊鬼佬大蒜,要成5個幾一磅,樣樣都貴晒,但就多咗人失業。
今日仲下狠手買咗幾包5包裝出 ...
有朋友話我聽呢排一丁缺貨,因為香港來嘅機少左,我又冇留意,但香港來嘅貨機冇少到喎,我諗係多左人喺屋企煮飯,大家買多左

王國長老

mugtaitai 發表於 20-5-1 15:03
有朋友話我聽呢排一丁缺貨,因為香港來嘅機少左,我又冇留意,但香港來嘅貨機冇少到喎,我諗係多左人喺屋企 ...

我唔知架,係上個星期去買嘢,我媽叫我買箱一丁,咁我就照舊入到去店裡面,埋單時叫佢幫我攞一盒,通常收銀會叫D搬運工人(男人)入去攞,但果日佢地話果個工人冇返工,於是佢地就話冇得賣,我估有架,但佢地唔肯入倉攞。今日我叫老公同我去,因為有時佢地會將D麵一箱箱放最高櫃頂,我一定拎唔到,但我睇勻都冇貨,都費事問,索性諗住買一包包,都成0.79一包,點知俾我見到人拎住5包裝,而5包裝係3.59,平少少,於是我就即刻執咗幾包,我都有買生麵,大不了就自己搓麵,而家有高粉存貨可以任性少少。

公爵府

rose-mag 發表於 20-5-2 07:10
我唔知架,係上個星期去買嘢,我媽叫我買箱一丁,咁我就照舊入到去店裡面,埋單時叫佢幫我攞一盒,通常收 ...
79c 一包係咁上下啦我諗,前一排我追一齣日劇,有一個情節煮即食麵,用 Sapporo Ichiban 嘅味噌味,再加其他配料,而家禁足在家無聊,想跟佢整,做戲做全套,當然要用返同一款麵,鬼佬超市有得賣,$1.19 一包,嚇我一跳,咁貴,後來去日本超市搵下,79c 一包,即掃幾包

王國長老

mugtaitai 發表於 20-5-1 15:54
79c 一包係咁上下啦我諗,前一排我追一齣日劇,有一個情節煮即食麵,用 Sapporo Ichiban 嘅味噌味,再加其 ...

係呀,79仙算OK,但你知啦,C9如果可以慳到一毫都想慳一毫,而家差7個仙一包喎,呵呵,我地一家4口,有餸嘅每次都最少煮4個,齋食麵我仔一個麵唔夠飽,佢真係食物黑洞嚟,早幾食咗三個English muffin加五塊burger meat,雖然肉好細塊,但有芝士仲有煎蛋,我都唔知佢點食得落。

話時話,我好耐冇去日本超市,以前去見到果D一丁係唔同樣架,應該係日本進口,個裝大少少,當然亦貴唔只少少啦,仲有D其他牌子拉麵係好好食嘅,但要兩三蚊一包。

公爵府

rose-mag 發表於 20-5-2 08:02
係呀,79仙算OK,但你知啦,C9如果可以慳到一毫都想慳一毫,而家差7個仙一包喎,呵呵,我地一家4口,有餸 ...
男仔發育時期係好食得㗎,正常呀,佢食得落由得佢食,過左呢幾年就會慢慢減返
我仔 16 歲,雲吞水餃呢 d 可以食 30 隻,嚇死人

王國長老

mugtaitai 發表於 20-5-2 08:11
男仔發育時期係好食得㗎,正常呀,佢食得落由得佢食,過左呢幾年就會慢慢減返
我仔 16 歲,雲吞水餃呢 d 可 ...

我果個14歲,中由細到大都好擦得,我規定夜晚8點半後唔食得嘢,否則佢可以晚飯完再食半個pizza

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-2 08:17
我果個14歲,中由細到大都好擦得,我規定夜晚8點半後唔食得嘢,否則佢可以晚飯完再食半個pizza
...

哈哈,發育時期食得就是福!

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-2 08:17
...

我個14歲女就由細到大不愛食嘢,激死我。細個嗰陣我逼佢食咁制,我問過佢食多兩啖飯定做多兩頁補充練習,佢揀做練習。我簡直暈低。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-2 11:07
我個14歲女就由細到大不愛食嘢,激死我。細個嗰陣我逼佢食咁制,我問過佢食多兩啖飯定做多兩頁補充練習, ...

健康就得,有d小朋友就係食得少,我女鍾意食,好識食,但佢食飽就會停,我仔就唔同,好似無底洞咁。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-2 11:16
健康就得,有d小朋友就係食得少,我女鍾意食,好識食,但佢食飽就會停,我仔就唔同,好似無底洞咁。 :gosh ...

男仔係咁,我仔都好食得。

我女係過瘦的

公爵府

ivyscyip 發表於 20-5-2 11:27

我女係過瘦的
唔怕,大大下就會冇咁瘦,年紀再大 d 要煩減肥 tim 呀
我自己就係咁,細個又係唔鍾意食嘢,咩都嫌,豬肉嫌肥,雞嫌痴牙,魚嫌多骨,一餐飯磨成個鐘都未食完,因為咩都唔鍾意,要夾硬食。我細個瘦到好似災民咁,我好細個時暑假去伯父屋企小住,伯娘嘅工人同我沖涼,除左衫,望著我,終於唔敢掂我,佢話我對手臂幼到好似鉛筆咁,佢驚整斷,叫返伯娘幫我沖 到人到中年,體重一路直線上升,減肥都減唔切

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-2 11:27

我女係過瘦的

之前我仔小學時肥肥地有肚腩,我女都有肉地,點知上咗中學堅瘦晒,而家5呎6得120磅唔夠,零肚腩,個女話好唔抵,明明運動量哥哥少過佢好多,但佢就有肉過哥哥,我話女仔唔得太瘦架,平胸冇囉好肉酸

首頁
23456...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊