跳至

首頁

尾頁

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-21 03:33
母親節前後多咗餐館開番,之前四月真係死城咁,冇啖好食,可以外賣都係Popeyes炸雞,麵包舖點心舖都冇幾多 ...

KFC &M 記食左啦真係無話可說
下次幾餓都好寧願返屋企煮丁丁
杯奶茶掂喎唔差架
等我問下起邊度買先

短短一星期屋企所有既櫃比我打爆晒
無乜藉口再出街買家品買餸
基本上大家認知supermarket 我都去過了
Costco都去左3 次
每次$300-600 消費不等
明明屋企人不多
都可以買到咁瘋狂

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

肥虎虎 發表於 20-5-20 11:42
KFC &M 記食左啦真係無話可說
下次幾餓都好寧願返屋企煮丁丁
杯奶茶掂喎 ...

Costco第一次去係好驚艷嘅,咩都大大包,計落平好多,季節性貨品又多,萬聖節前去買小朋友costumes又平又多選擇,有D質地仲要好好。以前仔女仲係BB時我幾乎個個星期隔個星期去,尿片濕紙巾BB衫。。。佢地大晒就去少好多,而家去係買果個月特價品同特定商品。介紹你用ECOS洗衣液,我仔女有濕疹,普通洗衣粉洗衣液唔用得,以前買Dreft同Seventh Generation好肉赤,而家去Costco買ECOS計落冇咁貴,我地個會員籍都係因為要買呢個而一直續會。我反而冇去Costco買廁紙,以前有買,而家好多地方都有,相對唔貴過,所以就唔會特別去買,計番油錢都喺番度。不過去Costco不得不買pizza同熱狗,前者10蚊一個XL,夠全家食兩餐,學校開party買會訂十個八個最慳錢,熱狗就十幾廿年都係1.50包汽水,齋食熱狗都唔得啦,仲有隻烤雞又係,5蚊一隻熱辣辣可以即食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-21 03:52
Costco第一次去係好驚艷嘅,咩都大大包,計落平好多,季節性貨品又多,萬聖節前去買小朋友costumes又平又 ...

Costco去左3 次,就係去晒sf個3 間
我正正揀左你介紹既洗衣液
我有讀字架,佢話佢敏感性皮膚都啱用我先買。 廁紙我都有買
$5 烤雞都食過,太大隻食左兩餐
一餐齋手撕烤雞,另一餐撈麵。
我無join會員,問c6 家人借
要買都買晒我應該不入會了。
反而bb尿片&濕巾我就睇唔啱
最後去返target買算

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

肥虎虎 發表於 20-5-20 11:58
Costco去左3 次,就係去晒sf個3 間
我正正揀左你介紹既洗衣液
我有讀字架,佢話佢敏感性皮膚都啱 ...

考慮開個Amazon Prime戶口,買BB嘢有時平過出面D店。Costco我以前係買Huggies diaper同Kirkland濕紙巾,呢邊嘅Pampers唔係咁好用,同埋呎碼比較細。我唔鍾意去SF市中心果間,個停車場好黑,泊車位又唔係好多,最常去機場附近果間,貪佢停車場大,入面又闊落好行D,最近有去SSF果間。唔去Costco成個幾月,次次見到條人龍已經走人,有次落住雨未開門,喺停車場外圍已經排咗五六十人,停車場入面又有幾十人。

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-21 04:13
考慮開個Amazon Prime戶口,買BB嘢有時平過出面D店。Costco我以前係買Huggies diaper同Kirkland濕紙巾,呢 ...

宜家淘唔到寶(雖然以前都唔多淘)
我都打算去Amazon買濕碎野,但未Study
3間我都係鐘意去機場個間覺得好行好多

王國長老

肥虎虎 發表於 20-5-21 04:16
宜家淘唔到寶(雖然以前都唔多淘)
我都打算去Amazon買濕碎野,但未Study
3間我都係鐘意去機場個 ...

Amazon Prime係年費唔少,但有Prime收貨可以係一日兩日,計落物有所值,我用咗都返唔到轉頭,以前有Parent discount Student Discount免一年年費,而家好似冇咗,不過我都覺得好多嘢急用的話,幾次shipping cost都已經同年費差不多,試過買跳舞鞋俾個女,收到發現呎吋唔啱,即刻再買過,未上堂前已經又收到。而且Prime Membership仲有其他優惠,睇書睇戲都有免費,我老公得閒就用我個account上去睇戲,當然唔係套套都免費啦,不過選擇唔少。

男爵府

rose-mag 發表於 20-5-21 04:27
Amazon Prime係年費唔少,但有P收貨可以係一日兩日,計落物有所值,我用咗都返唔到轉頭,以前有Parent dis ...

等我了解下AP收費及條款
thanks info

伯爵府

好媽媽勳章

肥虎虎 發表於 20-5-21 04:47
等我了解下AP收費及條款
thanks info

係美國冇amazon prime唔得。有b都最好join costco。

公爵府

ivyscyip 發表於 20-5-20 23:11
我女都唔鍾意成為焦點。可能因為成班一齊上高中,所以佢哋一向初中係冇畢業典禮。

我女好似要send張大頭 ...
我仔大學都冇得行畢業禮,前兩日整左個 virtual commencement ceremony on Minecraft,都幾搞笑

王國長老

mugtaitai 發表於 20-5-21 08:00
我仔大學都冇得行畢業禮,前兩日整左個 virtual commencement ceremony on Minecraft,都幾搞笑
...

我見有大學辦drive in ceremony, 家長揸車排隊入學校,排到就仔女落車,戴住口罩著晒畢業袍同戴畢業帽,行去主禮人度拎証書,當然冇握手,司儀就讀名,講恭賀辭,如果有獎項就一拼公佈,在場其他學生同家長就喺車入面拍手歡呼,學生同家長喺車舉紙牌橫額多謝老師,場面好感動。

王國長老

回覆 ivyscyip 的帖子

暫時未消化到會點,你個女同我個仔會最受影響,到佢地報大學嘅年份唔知會點搞法,到時如果要續間大學考試就陰公,ACT/SAT已經要準備咁多,如果要每間一個評估制度或考試的話,我都唔知我仔會點,佢絕對係考試唔叻嘅人。

https://www.universityofcalifornia.edu/press-room/university-california-board-regents-approves-changes-standardized-testing-requirement?fbclid=IwAR3hkS8RYE4lhfOAaXebG8qEotF_8JSNp64w-9IGV3toLnUt7IN9wrtni-I

轉自FB某教育群組谷主的看法:

UC 官網宣布將不再要求SAT成績。
2020年跟2021年申請的學生,就是現在 (5/21/2020)的11年級跟10年級的學生,可以自行選擇要不要交成績,有交就會看,沒交就不看。
再下來兩屆的學生,就是現在(5/21/2020)的9年級跟8年級的學生,不論有交或是沒交成績,大學端完全不考慮(consider)成績。但是獎學金還是可以用SAT為標準。
在接下來的這一年時間之內,UC將自行研發或是尋找新的,更適合加州大學的考試。這點很重要,所以學生還是會有考試要準備。
這雖不是第一片骨牌,但卻是最大的一片骨牌,現在要關心的是後續會有多少學校跟進

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-22 08:00
回覆 ivyscyip 的帖子

暫時未消化到會點,你個女同我個仔會最受影響,到佢地報大學嘅年份唔知會點搞法,到 ...

我哋唔係住喺加州,所以冇影響喎。佢呢個policy係針對本州學生。以TX來説,州立大學對本州的收生也是另一套機制。大部分係頭一成學生係必收,最好的那間係必收頭6.5%。

我估其他學校未必跟,因為就算宜家好多common app,但要有另外一套考試太麻煩了。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-22 09:56
我哋唔係住喺加州,所以冇影響喎。佢呢個policy係針對本州學生。以TX來説,州立大學對本州的收生也是另一 ...

而家見群組嘅人討論就係話第時如果個個州都訂一套機制,可以淨考試費同準備時間都會多好多,弱勢社群可能更難上大學,又更多人會留喺本州讀書。我老公反而好樂觀話到時考大學考慮成績以外因素更多。而家都係等,睇下有冇其他州有其他方案,呢幾年會點冇人知,講真如果冇得去campus上堂,online learning要俾一樣咁多學費的話,更加難收外州生。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-22 10:15
而家見群組嘅人討論就係話第時如果個個州都訂一套機制,可以淨考試費同準備時間都會多好多,弱勢社群可能 ...

我覺得唔會,因為比如stanford一間私立學校,佢有自己一個test的話,那怎樣administer?如果係stanford考,咁去唔到考咁點?實俾人告!

其實對大部分亞洲人來講,睇成績係最有利的,所以睇成績以外係對其他人有利。

去唔去外州讀,值唔值睇邊間啦!UCB收我女的話,我會叫佢去㗎!我都唔想佢係TX讀。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-21 18:33
我覺得唔會,因為比如stanford一間私立學校,佢有自己一個test的話,那怎樣administer?如果係stanford考 ...

再想一下,有幾點係要考慮,雖然都係要靜觀其變。

而家11年級10年級生應該都係要準備一下SAT,另外未來目標喺邊,正如你所講,如果唔考慮加州的話,其他州或學校冇話唔考慮SAT,如果目標係top schools,那SAT這個標準考試仲係走唔甩。UC都係9間大學,雖然俾佢地嚇一嚇,但如果想去其他州讀書嘅,暫時都係要準備考SAT。

最壞打算係每間學校或者每個州都自己搞一套考評方法,但應該唔係嘅,唔係間間都覺得要自己研發一套標準,而且SAT用咗咁耐,要轉都唔容易,否則UC呢個新標準都唔駛要計劃四五年。

見有人話因為UC覺得錢要自己賺,唔係俾College Board賺,但其實前前後後人力物力,又係唔係真係賺得其所,更有可能係權力問題,想自己操控考評標準,我尋晚同老公傾,佢提出一點,其實冇咗以成績去定取錄與否對少數族裔更有利,所以好多年前加州某名牌大學收多咗好多有色人種學生,因為考評有計算其他因素,幾年前被控種族歧視嘅大學,就係以SAT為證據,表示某些大學取錄學生有歧視成份。

我而家反而會留意個仔上高中後嘅課程發展,將來係點冇人知,只能幫我仔準備好隨機應變嘅心態,學校咁多,書唔會冇得讀,而且亦冇人規定要一次過讀晒。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-23 02:44
再想一下,有幾點係要考慮,雖然都係要靜觀其變。

而家11年級10年級生應該都係要準備一下SAT,另外未來目 ...

其實在報大學時,少數族裔係唔包亞裔。亞裔係更難入。哈佛咪比人告嘅,個最大原因係亞洲人就算成績、SAT、ECA有幾好,但都入唔到,因為personality俾人評得好差。某程度上我明白,因為有好多亞洲人去做嗰啲嘢,都係為咗入大學目標而唔係真係有興趣或者passion,但係亦唔應該penalize得咁勁。

其實宜家開始溫psat差不多了,10/11年要考。psat同sat又同format,早D溫冇壞。其實溫一個test對其他test都有幫助。比如說,溫calculus bc AP test,咁咪去考埋Sat 2 math 2。

我女一早交咗4年選科plan,同佢一齊諗咗好耐。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-5-22 10:57
其實在報大學時,少數族裔係唔包亞裔。亞裔係更難入。哈佛咪比人告嘅,個最大原因係亞洲人就算成績、SAT、 ...

某程度上我同意華人太過著重成績,SAT分數大部份都好高,但對於community work/volunteer hours都係攻利行先,邊樣容易搵工時同分數就玩邊樣,我識人一早就帶仔女去做義工,但全部都只係為咗高中指定嘅要求,而唔係一種對社會嘅熱情,興趣班又係為咗可以多條路入大學,我自己一直都冇刻意去安排,但有時柳暗花明又一村,仔女上年已經開始喺社區泳池做義工,幫手做helpers教小朋友游水,如果唔係因為疫情,我仔女暑假會去學拯溺,佢地唔係游得好叻,但學習同教人嘅同時訓練到佢地努力學習改進自己,我真係好多謝泳池教練好有心機去培養一班教練接班人,最重要係好幾個負責人都係以服務社區嘅心出發同運作個場地。

咁快交晒4年?我地要年年報,不過學校有提供過參與嘅資料,即係今年讀咩,下午就可以揀邊幾個paths,我仔想讀AP數學同物理,佢間高中有輔導老師每年跟進佢地揀科同之後報大學。

王國長老

而家樣樣都要自己睇清楚,理解清楚,呢幾日有人喺不同FB群組貼出CDC重開學校嘅規定,當中有強制所有人包括老師同學生要全日戴口罩,課室要保持個人距離,飯堂唔可以開放,所有學生不可以於飯堂用餐等等,我去CDC個網睇,但內容有出入,最唔同係interpretion,CDC只係recommend某D程序,同埋說明係指引guidelines,但轉貼嘅人就話係rules,仲話係學校老師傳出嚟嘅內部文件內容,部份群組嘅人吵到面紅耳熱,更有台灣人嘈住話要帶仔女返台灣,學校咁嘅重開規定係不合情理。。。

點知今日上FB,之前喺群組內出嚟所謂CDC嘅rules俾FB封鎖咗,下面仲有另一個貼文寫住fact check加埋USA Today news link Fact check: CDC's guidelines for reopening schools are recommendations, not rules

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-23 03:41
某程度上我同意華人太過著重成績,SAT分數大部份都好高,但對於community work/volunteer hours都係攻利行 ...

我一向信自己多過counselors。如果照現在所plan,我女會11th grade 讀calculus bc同埋physics 1&2 ap,12th grade讀physics c ap。當然年年亦都可以改。

其實plan好哂4年係好㗎。如果已有資料,你今個暑假可以同阿仔plan 下。因為可能有fine arts/pe / health / foreign language requirements,咁要好好諗下幾時讀,要將每年的難、易科拎個平衡。我自己N年前都同阿哥plan哂先入高中。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-23 03:50
而家樣樣都要自己睇清楚,理解清楚,呢幾日有人喺不同FB群組貼出CDC重開學校嘅規定,當中有強制所有人包括 ...

最緊要fact check。我係呢度見D人戴口罩戴得超差,我都冇眼睇。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊