跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

福利國家好唔好兩睇啦。有冇聽過打工仔跳槽要俾兩三個月通知?我地公司請個歐洲同事,開會耐唔中聽到呢個神秘的新同事個名但遲遲唔見人先打聽吓。原來請咗都要等幾個月,該位同事要喺前公司吽一排,再放返兩個禮拜假先返工喎。幾個月,夠完成一個小project啦。呢d工作環境我又唔係好明咩道理。

之前d人討論點解美國唔可以學吓人地咁多福利。“這就是美國”。好似全民醫保。有人話有保險可以等於冇保險。如果唔係咩騎呢病,去印度或者星加玻做醫療旅遊,唔洗排,又5星級服務,價錢可能都係1/10。點解要逼嗰d有呢手準備嘅人喺美國買保險?

同埋福利國家d稅率都唔可以同美國比啦。收多多稅又俾多多福利你,有人會覺得係剝削咗選擇嘅自由。係咪好嘢,視乎你係咩立場嘅啫。
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-6-5 10:43
福利國家好唔好兩睇啦。有冇聽過打工仔跳槽要俾兩三個月通知?我地公司請個歐洲同事,開會耐唔中聽到呢個神 ...

人係永遠睇到一邊睇唔到另一邊架啦,福利國家D福利邊度嚟?羊毛出自羊身上,咁有福利果班咪話好,享受唔到嘅就話冇自由,任何事都有不同利益角度出發。我以前都曾經同老公討論過,我地呢D夾心階層嘅,福利我地享用唔到,但稅每年都唔會交得少,好似好唔公平咁,我老公話係架,係唔公平架,但以福利角度睇,施比受更有福,起碼我地可以施已經係一種福氣,自己可以養活自己,唔係靠人。

以前試過退稅全民每人500,今次就一定收入之下位位1200/500,有人嘈加州灣區生活指數高,對比美國中部有D細鎮細州,大家同樣俾1200,根本唔公平,根本幫唔到;又有人講一家四口住800呎唔係人住架,有冇想過有人住百幾二百呎劏房,要共用廚廁,一樣養活一家四口,我覺得每個人都有自己對生活物質上精神上要求,冇話對與錯,問題係自己有幾努力去爭取同改善。

有人享受福利覺得應份嘅,有人覺得幫手負擔其他人嘅福利係公民責任,有人呻唔公平,有人話唔攞就笨,我見到嘅係有人選擇攞,有人選擇唔攞。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-6-6 03:06
人係永遠睇到一邊睇唔到另一邊架啦,福利國家D福利邊度嚟?羊毛出自羊身上,咁有福利果班咪話好,享受唔到 ...

我贊成只有低收入先有$1200㗎。如果收入ok嗰d,未必會因為多咗$1200而洗多d,反而可能儲埋就冇咗原本嘅價值了。話時話好似呢個tax credit都唔關你攞唔攞事。而家唔攞,只要合資格,出年報稅嗰陣都會俾返你。除非有辦法報稅嗰陣將自己exclude from個tax credit。係咁上下呱唔太清楚。

灣區雖然物價高,打工仔就話冇收入啫,耕田嘅分分鐘要倒貼㗎。話時話呢排多咗人話以超低價買咗大批肉類,講緊係幾十磅咁入貨。最誇張係under $150買咗200lb雞。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 20-6-5 20:13
我贊成只有低收入先有$1200㗎。如果收入ok嗰d,未必會因為多咗$1200而洗多d,反而可能儲埋就冇咗原本嘅價 ...

tax credit係被動嘅,好幾年前有全民退稅,位位500,當時就有人話點解唔按交稅比例退?有人連稅都唔駛交又有500,Oh well,點都有人嘈,當然我都係被「不公平」對待果班,但遊戲規則係咁,一係就唔做嘢,坐食到可以得到低收入福利,但我唔會,讀完書有能力搵到工,可以賺到一定人工,點解要因為可以不勞而獲就浪費自己人生?我認為每個人出生都有個別意義,要為社會貢獻,當然,有人選擇做寄生蟲,但我唔會咁揀。

我指有選擇嘅福利好似近期俾小朋友嘅EBT,只要係有白咭,會自動存入額外365蚊食物劵,但如果冇白咭而又有減免午餐資格嘅可以上網申請,會有一張debit card寄俾家長用嚟買食物之用,咁我識得有人慌死蝕底,好努力廣傳叫人攞,通訊群組出幾廿次提醒,話可以多D買餸錢,亦識得有人明明有資格但唔攞,佢地話留俾真正有需要嘅人,佢地暫時都可以負擔到。好難話冇戴有色眼鏡去睇,而事實真係有人千方百計去攞盡福利,甚至假離婚(有D最後變成真)假單親假失業去拎低收入福利,但有見到唔少即使賺到嘅唔比低收入限額多幾多,但佢地覺得勞力賺到嘅即使要省吃儉用都過得開心。

超低價買咗大批肉類,講緊係幾十磅咁入貨。最誇張係under $150買咗200lb雞>>>>邊食得到咁多咁快?除非湊埋好多人買完分,現象好奇怪,我住呢度肉價真係高咗,但其實又唔算好顛,反正我屋企食菜蔬較多,菜價有貴到,但未去到太誇張,之前升到有點離譜,最近回番少少,而且唔食菜心可以食生菜,冇節瓜就買翠玉瓜,而家未到糧食短缺,係選擇有時有限制啫。咁平嘅肉我反而唔係好敢買,有時超市放得耐,買完返屋企冇兩日就壞,搞到我寧願買少D。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-6-7 01:57
tax credit係被動嘅,好幾年前有全民退稅,位位500,當時就有人話點解唔按交稅比例退?有人連稅都唔駛交又 ...

早排meat packing facility爆covid,零售又供不應求,梗貴㗎啦。但應該仲有大量批發貨冇人接,咁d貨總要走,散客有窿路就可以大手入貨啦。我估d貨ok靚嘅。我而家幫襯嗰間批發,最近降低咗purchase minimum from $250 to $200,包裝又細咗(如唔洗一次過買6隻雞,2隻都得),又不斷抗大送貨範圍去吸retail客。我成日以為retail客難服侍,但睇樣又唔似。現實d可以話呢d時勢幾難啃都要做。但呢d客先俾錢後交貨喎,多條客路/後路都好呀。

我估/希望200lb雞主平時都有大手入貨嘅習慣呱。確實有d人買豬買牛係半隻半隻咁買(半隻牛有2-300lb)。不過豬牛唔同部位唔同整法都叫唔同味呀。但雞多花款極都係得雞胸同雞脾嘅分別,唸吓已經悶到嘔。 樓主原意想收集雞食譜。我心唸全世界應該冇咩民族係唔食雞,好心自己google啦。

你地公司講reopen未呀?我公司做咗普查,唔返多過3 days per week就會冇咗個位。我老公公司就快開始分段reopen,但唔想返嘅可以繼續唔返。問題係一d返一d唔返,返到公司要搵冇返嗰d都係要靠視像,但返工就要量體溫又要帶口罩又冇咗個kitchen,返來把鬼。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-8 11:05
早排meat packing facility爆covid,零售又供不應求,梗貴㗎啦。但應該仲有大量批發貨冇人接,咁d貨總要走 ...

我都有朋友而家直接同農場買菜買肉買海鮮,因為之前好多餐館冇開,開都係takeout, 生意冇咗好多,於是做開批發嘅就直接賣俾散戶,不過量都係比較多,我見到菜好新鮮,價錢都合理,但我食唔到咁多,冇咁多地方放,仲要揸車10miles以上去攞,油錢都唔少,仲要SIP去咁遠有d說不過。

我公司又係出survey叫人填,問意見同志向,問埋交通工具,有咩擔心?公司已經訂咗每人兩個布口罩俾員工,我要搭巴士返工,而我個職位如果wfh只係差在冇得打印同掃描文件,pdf file 制式冇得edit, 其他都係大致ok, 如果可以,我希望係一半時間wfh, 一半時間返公司,始終仔女都係放緊暑假,佢地又冇得去夏令營。

王國長老

眼訓 發表於 20-6-8 11:05
早排meat packing facility爆covid,零售又供不應求,梗貴㗎啦。但應該仲有大量批發貨冇人接,咁d貨總要走 ...

我公司終於宣佈7月1日第一批同事返公司做嘢,之後如果情況ok就會安排另一批,有同事話要全部人可以返工佢至會返,否則就會一直wfh, 其實復工係遲早嘅事,我反而關心返到公司後嘅安排,係咪要全日戴口罩?點保持距離?公司有個麻煩友,病到九彩都返工,佢仲要成日霸住個pantry用,如果復工後要諗下點帶飯,唔係好想同條友共用微波爐雪櫃。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-6-12 11:10
我公司終於宣佈7月1日第一批同事返公司做嘢,之後如果情況ok就會安排另一批,有同事話要全部人可以返工佢 ...

我唸預定冇pantry了。其他論壇有不少人問“冇pantry,可以帶乜返公司食”。公司話一係出街食,一係坐返自己個位食。需要全日帶口罩我估視乎你係咪坐c u b I c al,而幅牆又夠唔夠高,定係open office了。我唸開會會更吹漲。個個坐到冇雷公咁遠,戴住口罩又聽唔清楚,結果係返埋自己位視像。 不過搞咁多嘢,可能就係敗喺個廁所。

我老公公司來緊都係7月開,但調查話不足10%員工會主動返公司。咁或者有機會每人有個私家廁所嘅。

我公司之後再出多個不記名調查,問返工有咩worries,都係交通,邊個揍仔嗰d。另外再問有咩公司可以提供去幫助維持productivity,包括second monitor, high speed internet, 傢俬。。。 high speed internet暫時未有需要,不過而家用到超晒額。係驚遲d被人夾上去business line咋。

*點解我打 c u b I c a l 會變咗#####al?

王國長老

眼訓 發表於 20-6-12 14:18
我唸預定冇pantry了。其他論壇有不少人問“冇pantry,可以帶乜返公司食”。公司話一係出街食,一係坐返自 ...

公司今日公佈個問卷調查結果,正如所料,大家最擔心係安全,我地做back up嘅最早都係7月1日返去公司做嘢,但CEO話而家只係安排咗5%人做先頭部隊,之後幾時進一步再安排多D就要等呢一批人返工後觀察各個州市嘅數據走勢,暫時未知幾時第二批返工,預測最快都要8月,有可能9月。同時公司發放18頁指引講有關安全措施,即係用電梯要保持距離,用廚房廁所要保找距離,叫男同事盡量用一格格洗手間,公用地方要戴上口罩,保持6呎距離,所有座椅不能搬移,會議室不能加櫈,唔可以除口罩,只有喺自己位而又保持6呎距離至可以除口罩。我坐果度係open office style,冇partition冇#####le,不過好彩旁邊位冇人坐,但我身後有兩個同事背住我坐,其中一個有哮喘,佢一定唔肯返公司住。

當然另一個最令人擔心嘅就係公共交通工具問題,呢樣暫時都冇解決方法,大城市內嘅辦公室必須靠公交,冇可能個個揸車,一來泊車位唔夠,二來停車場收費貴,三來唔係個個有車,所以非必須要喺辦公室返工嘅都會暫時WFH。

我仔升高中,往年高中都係開學前果個星期五有半日返校熟習環境,今年我收到學校通知會改為網上,令我好懷疑係咪真係8月中可以開到學,校區而家都係觀望態度,嚟緊幾個星期會有幾次townhall討論對策,我係極度相信以我地個州而家情況係唔可以全面返學住。我老公已經話而家一定唔會俾仔女返學校,有暑期班都唔會去,我仔係宅男,佢對Zoom上堂好OK,剛剛今個星期開始上兩堂升高中準備班,佢見到有識得嘅同學/朋友,非常積極做功課,尋晚我老公同我講,話個仔講用咗20分鐘明白咗條formula,之後5分鐘計晒D數,佢覺得感覺好好,好開心。我女都幾outgoing,好想返學校,但佢唔多敢出去,而家一個星期五晚自己做運動同跳舞,佢話驚養到肥肥白白喎。

P.S. 係喎,點解c u b i c出唔到,等我問下管理員先。

男爵府

rose-mag 發表於 20-6-19 04:54
公司今日公佈個問卷調查結果,正如所料,大家最擔心係安全,我地做back up嘅最早都係7月1日返去公司做嘢, ...

我住呢度嘅county仍然未敢作决定, 但偏向依照原本嘅school calendar八月頭開學. 隔離嘅county就决定咗都係八月頭開學, 但學生可以選擇返學或者上online campus - 唔係zoom, 而且係whole day school, 即係大約9am-3pm, 同真係返學校嘅schedule 一樣, 暫時set 咗為期十八星期.
白人家長聽到可能可以返學大部分都支持, 覺得一直留係屋企唔係辦法, 而且佢哋覺得小朋友感染到嘅機會較低. 但華人家長就唔係好想送小朋友返學. 再講擔心嘅唔止學生, 學校亦有教職員有機會感染, 而且點可以make sure 所有人保持距離呢?

男爵府

回覆樓主:

我同妳一樣, 個仔唔介意繼續digital learning, 而且佢都幾自律, 唔需要我擔心. 佢仲話網課唔使等其他人喎! 我個女就坐唔定, 成日要鑑住佢, 佢就想返學可以見到朋友仔.
有啲家長話, 你唔想可以留响屋企, 但唔可以阻止我送仔女返學. 所以我覺得most likely 校區會俾學生options, 但我感覺咁樣好似將個責任推缷俾家長. 有乜事係上嚟唔好怪學校.
P.S 我唔知原來回覆有字限!

伯爵府

好媽媽勳章

TSX 發表於 20-6-24 02:01
我同妳一樣, 個仔唔介意繼續digital learning, 而且佢都幾自律, 唔需要我擔心. 佢仲話網課唔使等其他人喎! ...

我呢度都係,可以揀返學或virtual learning。我兩個都自律,又已大個不用家長跟,所以我應該揀virtual。我女間高中成2700人,我真係唔敢搏囉。

我哋個州早開放,上個星期開始人數急升,聽內部消息講有一兩間醫院已滿。我都唔明,宜家仲多過、嚴重過三月,有乜原因宜家開返?州長都講到明話再唔戴口罩兼保持距離又要再shut down。

男爵府

ivyscyip 發表於 20-6-24 02:44
我呢度都係,可以揀返學或virtual learning。我兩個都自律,又已大個不用家長跟,所以我應該揀virtual。我 ...

我覺得依家比之前嚴重咗, 但大家反而loosen up 咗. 之前去supermarket, 十個有八個都有face covering; 但我尋日去Publix, 竟然發現十個得三、四個有戴! 仲要一家大細去shopping, 難怪最近差不多每日都係record high!

伯爵府

好媽媽勳章

TSX 發表於 20-6-24 03:55
我覺得依家比之前嚴重咗, 但大家反而loosen up 咗. 之前去supermarket, 十個有八個都有face covering; 但 ...

同意!好在我個county因為嚴重咗所以落咗order話mandatory face covering,兼suggest restaurant back to 25% capacity(州係話可以75% capacity)。 大家太loose 了!我哋上個禮拜開始日日200+ case,之前三四都係最多6-70case。

大宅

ivyscyip 發表於 20-6-24 03:59
同意!好在我個county因為嚴重咗所以落咗order話mandatory face covering,兼suggest restaurant back to ...
jm 係咪喺tx? 我喺TX, 真心唔知個 governor做緊咩?!

大宅

TSX 發表於 20-6-24 02:01
我同妳一樣, 個仔唔介意繼續digital learning, 而且佢都幾自律, 唔需要我擔心. 佢仲話網課唔使等其他人喎! ...
我哋校區完全未來有消息,不過我同老公相量咗,會比對仔女繼續online learning. 有啲parents 係咁喺學校Facebook 嘈要學校照平常咁開,話佢哋嘅仔女唔會帶口罩返學,亦唔會keep social distance.不過學校都唔知有冇 online learning提供!

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-6-24 05:00
jm 係咪喺tx? 我喺TX, 真心唔知個 governor做緊咩?!

Yes! 你個county有冇mandatory face covering?

我明要open up 個economy,但美國人太愛自由,唔逼係唔肯戴口罩。

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-6-24 05:09
我哋校區完全未來有消息,不過我同老公相量咗,會比對仔女繼續online learning. 有啲parents 係咁喺學校Fac ...

我哋聽日開community meeting,上星期已講亦俾哂hint。其實學校social distance好難做到囉,校區之前做咗個例子,如果校巴要social distance,咁一次只可車12個學生,之前如果全滿係可以坐72個。

大宅

ivyscyip 發表於 20-6-24 05:12
Yes! 你個county有冇mandatory face covering?

我明要open up 個economy,但美國人太愛自由,唔逼係唔肯 ...
我哋呢度face covering只係for Business.
真係唔明咁樣有咩用!

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-6-24 05:19
我哋呢度face covering只係for Business.
真係唔明咁樣有咩用!

Business 都好,起碼入超市冇咁驚。

TEA都痴線㗎,起碼應該學校mandatory face mask。

今日TX應該超過5000單,又創新高,前幾日先創新高(4xxx單)。依家啲兒童醫院要收啲青年病人,因為有啲成人醫院唔夠位了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊