跳至

首頁

尾頁

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

眼訓 發表於 21-2-25 20:40
紅色市民先唔想靠政府,最好摺埋添。德州個grid要與世隔絕就係唔想聯邦管咁多。唔知點解直覺話我知,如果 ...

我唔係講聯邦政府,係州政府,咁如果德州人係咁諗住獨立的話,今次掉以輕心怪唔得人,咁巴閉咪唔好接受聯邦救助,不過唔係個個住德州咁諗嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 21-2-26 14:39
我唔係講聯邦政府,係州政府,咁如果德州人係咁諗住獨立的話,今次掉以輕心怪唔得人,咁巴閉咪唔好接受聯 ...

有傳德州開始向左走。舊年投票46%投藍,52%投紅,一d都唔少呀。小數服從多數,只有硬食。唔知今次搞一搞會唔會立即變藍?就算所謂深藍地區,都有起碼1/3係紅色。
你今日backup左未?

超級版主

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

眼訓 發表於 21-2-26 15:39
有傳德州開始向左走。舊年投票46%投藍,52%投紅,一d都唔少呀。小數服從多數,只有硬食。唔知今次搞一搞會 ...

度度都係架啦,紅與藍只係根據之前投票最終結果,52/46。。68/22。。20/80都係一個指數,小數服從多數,但永遠唔會去到100/0或者0/100,政見嘅嘢唔會一成不變,會變都係好事,起碼選民唔係盲目投票,改變都係因為有前因,至於變左定變右,係好定係壞,好難講。所有民生嘢去到用政治去決定就變晒味,今日先同個同事傾開計,大家話而家加州打疫苗、復課復工都去到政治層面,政客以此為資本。。。就算而家話全面復課復工,配套都未計劃好,點復?最顛係City Attorney提告校區話冇復課計劃,大佬呀,而家仲係purple tier,點開學?老師都未有疫苗打,咁學生呢?學生嘅父母祖父母呢?essential workers除咗醫護都未排到打針,校區要復課解決人手同物資先,據聞好多教職員提早退休,要請番晒老師同職工談何容易,返到學又會嘈教學質數,一陣有學生確診或要隔離又嘈,而家邊個敢出嚟講一句就可以實行,牽連太廣,加州咁嘅情況,真係敢而家帶頭復課復工?新確診數字低咗唔代表ICU capacity高咗,亦唔代表擴散傳染壓力低咗。

有個冇小朋友嘅朋友話點解公校唔可以復課?私校好多都開番面授,係呀,但公校幾多人?私校幾多人?老師學生比例幾多?我話閒閒地一間公立高中二千人,點保持安全距離?點可以維持到安全守則?佢唔識答;安全地續步嚟點都好過膽正命平話全部復課啦。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 21-2-27 08:05
度度都係架啦,紅與藍只係根據之前投票最終結果,52/46。。68/22。。20/80都係一個指數,小數服從多數,但 ...

我哋呢啲深紅地區(其實我哋已經係德州最藍地區)一早開咗學,不過仲係有得揀。我女高中差唔多3000人,你當大概6成人返返學,由9月到而家,返學嘅人當中有144學生中、26個老師中,我估如果呢啲數字係加州應該停咗課了。

超級版主

ivyscyip 發表於 21-2-27 12:52
我哋呢啲深紅地區(其實我哋已經係德州最藍地區)一早開咗學,不過仲係有得揀。我女高中差唔多3000人,你 ...

我住呢個市而家每日都唔夠100個新個案,但依然係purple tier, 都係未可以復學,主要係人口稠密,傳染性高嘅病毒好易亦好快傳開擴散,所以全面重開真係漫漫長路。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 21-2-27 14:09

我住呢個市而家每日都唔夠100個新個案,但依然係purple ti ...

我哋係所有想返學的可以返,唔想返可以remote。但有班家長成日話要所有人返學,但又嘈有case要quarantine 。如果全世界返哂學,我估quarantine 得仲密

超級版主

ivyscyip 發表於 21-2-27 14:22
我哋係所有想返學的可以返,唔想返可以remote。但有班家長成日話要所有人返學,但又嘈有case要quarantine ...

就係呢個道理,冇人肯乖乖地stay home 一段時間減低感染指數, 於是on and off要stay home, 成個過程不斷延長。

大宅

rose-mag 發表於 21-3-1 04:26
就係呢個道理,冇人肯乖乖地stay home 一段時間減低感染指數, 於是on and off要stay home, 成個過程不斷延 ...
TX 3/10 開始, lift mask mandate.

超級版主

big007 發表於 21-3-3 15:48
TX 3/10 開始, lift mask mandate.

我睇到有人講呀,真係得?就算加州而家新確診數字放緩咗,餐館可以有限度重開,口畢都應該有排都要用,TX人真係咁夠膽,或者好多人從來都唔信口罩對防疫有用。咁全面開學復市未?

大宅

rose-mag 發表於 21-3-4 08:22
我睇到有人講呀,真係得?就算加州而家新確診數字放緩咗,餐館可以有限度重開,口畢都應該有排都要用,TX ...
我兩個仔女學校已 sent message to parents, 話睇吓 TEA 嘅決定。然後再睇吓學校點安排口罩嘅事。帶定唔駛帶。
沒完沒了.......
下一個學年, 分分鐘都係繼續 remote learning.

超級版主

big007 發表於 21-3-3 16:42
我兩個仔女學校已 sent message to parents, 話睇吓 TEA 嘅決定。然後再睇吓學校點安排口罩嘅事。帶定唔駛 ...

人地其他國家可以講清零,我地連第二波都未過(其實我覺得第一波都未),離可以回復正常少少嘅機會都未見到。我明白個個都困到就發顛,但就係永遠都有班人唔合作,唔肯犧牲少少為大局著想。我呢度都由purple tier轉返red tier,今日開始,餐館可以有限度重開dine-in到25%of capacity,其他如gyms、facial salons、博物館等都有限度重開,中學同高中可以再開始申請部份班級復課。。。加上疫苗有新貨返,多咗人可以去打針。。。至怕就係有人又開始唔識死,咁WFH 同online learning會沒完沒了。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 21-3-4 08:54
人地其他國家可以講清零,我地連第二波都未過(其實我覺得第一波都未),離可以回復正常少少嘅機會都未見 ...

TX 係3/10開始可以100%同埋不用mask⋯⋯我估我連超市都唔會去,一係curbside一係去required mask個啲。

學校一早係想返就可以返,不過我對仔女就會繼續remote....一定沒完沒了,spring break 返嚟又升過

超級版主

ivyscyip 發表於 21-3-4 10:15
TX 係3/10開始可以100%同埋不用mask⋯⋯我估我連超市都唔會去,一係curbside一係去required mask個啲。

...

解除mask mandate真係不智,即使而家話加州增加疫苗配額,政府都叫人要注意維持衛生措施,疫苗只係幫助防止受感染同擴散,唔代表百毒不侵。月尾放spring break, 而家放寬咁多嘢,之後實有人出外去渡假,到時又返轉頭無限loop

大宅

ivyscyip 發表於 21-3-4 10:15

...

我只會幫襯要帶口罩的鋪。
學校出晒 email, 要繼續帶口罩
但已經有啲家長好不滿
問點解仲要帶口罩
唔知個州長同有啲家長想點!

大宅

rose-mag 發表於 21-3-4 13:18
解除mask mandate真係不智,即使而家話加州增加疫苗配額,政府都叫人要注意維持衛生措施,疫苗只係幫助防 ...
有家長嘈
問點解學校仲要求帶口罩
Sent 晒信比校區 superintendent.
出席校區會議
要求學校唔駛帶口罩
呢班家長唔知想點!

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 21-3-9 03:30
我只會幫襯要帶口罩的鋪。
學校出晒 email, 要繼續帶口罩
但已經有啲家長好不滿

就算鋪頭required,我估好多人都唔會戴口罩,因為員工係冇權去執行。我都係curbside算啦

超級版主

我呢邊有好多職位已經半home office,某D大機構直情轉咗好多做permanently remote working,新聞報Salesforce之前棟大廈會空出好多位置,因為原本9000個員工會WFH,連租約都取消,同樣嘅事發生喺FB、Twitter、Square等,我有幾個朋友都話公司決定員工WFH直至7月,甚至年尾。

而家校區決定4月開始慢慢重開小學in-person learning,未會全面復課,家長學生有得揀,優先俾special ed或對網上學習有困難嘅學生,中學高中就要再等到5月或者暑假後,我自己預咗仔女最快都要8月下一學年至會返學校,睇下公司會幾時要求我返office。

呢排連我住呢度都有hate crime,尋日先有一單三十幾歲白人打個七十幾歲阿婆,阿婆都唔係省油的燈,手上有條棍(我估係拐杖)打番果個人轉頭,結果果個人要上擔架床,不過我覺得呢D咁嘅事一件都嫌多。已經係比較open同接受不同種族嘅加州都發生D咁嚴重嘅事,華人本身都要團結至得。

大宅

rose-mag 發表於 21-3-19 07:50
我呢邊有好多職位已經半home office,某D大機構直情轉咗好多做permanently remote working,新聞報Salesfor ...

這個婆婆簡直係我的hero!嗰班廢柴專揀阿公阿婆來襲擊,我睇片這婆婆拿著塊木板,旁邊燈柱有堆雜物,相信都係就手拿起來自衛,good for her!等班廢柴唔好以為老人家好蝦,欺善怕惡。

我個老外老公一向都話唔好激嬲港女,廣東女人(其實即係話我),今次佢見到新聞就話proves him right 。其實來了美國咁多年,我只係這幾年覺得有危機。我老公唔明點解我討厭侵侵,我話係佢第一次令我覺得會有好似當年二戰時日本人被送到集中營的危機,因為佢成日講中國搶我們的工作。我住德州大埠suburban area,講真平日出入算安全,但我最近都覺得去華人超市等要小心啲,望吓周圍環境。唉!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我地公司夏天先會開始安排開office。我地估起碼夠人打晒針先會正式open㗎啦。我地呢度一個月後就開放俾全省16歲以上居民去打。登記咗啦,睇吓幾時排到我囉。而且有變種病毒,都唔知會唔會前功盡廢。

見到hate crime嘅新聞非常傷心,但不意外。舊年大選,其實我覺得藍黨冇贏到。2016年嗰陣,好,d人想試新嘢,無話可說。好啦試咗4年,“大多數”應該後悔啦呱。我當時食住花生睇隻橙妖會輸成點。結果紅黨成績一d都唔差。計popular vote藍黨只係領先得嗰4.5%。當時我為我國傷心。

咁係d咩人先會撐橙妖就唔洗多講。尋日先同c6講我覺得亞裔超市遲早有mass shooting。希望唔好俾我把烏鴉口講中。

本來我都想向前看。Biden成日話國家進化過程會醜陋痛苦,但挨過咗就會come out stronger。好正面嘅思想,昨日的我都會咁唸。但一唸到隻橙妖俾人放生,4年後可以東山再起。無論如何每4年總要折騰一次,即時冇晒mood。

如果淨係我兩公婆有乜所謂,提早退休周遊列國置身事外。而家多咗個顧慮。
你今日backup左未?

超級版主

muffinmama 發表於 21-3-19 12:04
這個婆婆簡直係我的hero!嗰班廢柴專揀阿公阿婆來襲擊,我睇片這婆婆拿著塊木板,旁邊燈柱有堆雜物,相信 ...

點講呢,我覺得最最離譜係呢個打人嘅白人已經唔係第一次,佢有前科,呢單係知道嘅第三單,全部受害人都係老弱婦孺,佢三十幾歲人,神高神大去洽老人家有咩咁光彩,只係發洩自己內心嘅自卑感。痛心在居然發生喺一向比較包容嘅加州,仲要係三藩市!呢度一向係華洋雜處,華人白人黑人拉丁矞普遍叫做和平,疫情以來,種族仇視同治安變差日益明顯,我完全感受到唔安全,所以我唔期待返工,要返我都唔會喺大部份人未返之前返工,我公司所在處而家水清河飛,揸車經過成個死城咁,要我喺度做嘢我會周身唔聚財,不過我知公司唔會逼我,我亦唔係非坐office不可果類工種,而家WFH係有唔方便,但都做到9成嘢,呢一年最大得著係耐性同包容,有D嘢係做唔到就做唔到,有D嘢要等,咁咪等吓囉,人生咁長~

最近加州打疫苗,老實講,計劃同安排都好麻麻,有地方要登記要收手續費,但同時疫苗開咗唔用唔可以過夜,於是有地方有人排好耐都約唔到打疫苗,有地方約咗冇出現令到疫苗浪費,於是就有人每日去疫苗中心或藥房外等,過晒約嘅時間後就可以排隊打,有時多3針,有時多好多針,於是我有朋友唔喺eligible list上都打咗,有人嘈話唔公平,我又覺得唔好講公平,我知有人搵咗好多地方都約唔到,有人唔駛約,咁總之可以打到嘅人越多越好,呢樣就係安排打疫苗嘅目的,希望多D人受到保護。FB上有人開咗個專頁,俾人分享資訊,例如邊度有疫苗,邊個網上有得約,甚至有人好心幫人約,朝早三四點上Walgreens/CVS網上,幫人開戶口約打疫苗,約好咗就將戶口名同密碼PM俾當時人,一分錢都冇收,純粹幫人,有人得到人幫助打到針後,決定回饋幫更多嘅人,呢D先係呢個時勢應該要有嘅,而唔係去損人而不利己。

** 果位婆婆係台山人(聽口音就知,而且三藩市嘅華人好多都係台山籍),我地成日聽人話台山妹唔好蝦,果然係嘅。以前我女個preschool 老師話必須教個女要tough,唔好俾人洽,而家更加唔可以唔stand up!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊