少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

前幾日同阿女阿仔去做半年一次嘅驗眼,阿仔阿女好細個開始已經每半年喺理大眼科中心做驗眼,因為佢哋仲細個,而且我哋兩公婆都近視所以就每半年去驗一次。直到到阿女小一就真係開始有近視要戴眼鏡,阿仔都係咁上下二年班開始要戴眼鏡。之後嗰年阿女仲試過喺一年間近視深咗差不多成二百度。而家阿女一邊三百幾一邊二百幾,阿仔就一邊二百幾一邊百幾。嗰陣時都有啲擔心驚呀女啲近視會深得好快,幸好一路都喺理大視光中心度跟進, 由於嗰次突然深得咁快,跟住開始使用佢哋新出嗰對兒童矯視眼鏡片,因為嗰陣時係新出都冇乜人用亦都冇乜地方可以配,用咗之後嘅效果真係幾好,而家用咗年半,最近呢次驗眼阿女嘅近視竟然一啲都冇加深到,連視光師都話效果好好維持咗年半都冇加深度近視。阿仔都只不過係有一邊深左25度,視光師都建議可以唔使再配。原來諗住今次兩個個都要再配眼鏡,因為成年幾冇換過,點知家姐唔洗配,而細佬就因為對眼片有啲花痕所以先再配,同近視冇關。雖然對鏡片嘅作用對佢兩姊弟好似幾好,不過好似視光師話齋,都係要配合良好嘅生活習慣先得,包括盡量少對住啲螢光幕,同埋閱讀同做功課都耍保持良好嘅姿勢。 唔好只係以為配咗對鏡片就可以。對鏡片只不過係輔助作用最重要仲要配合埋生活習慣。視光師都讚阿仔阿女嘅生活習慣做得好,不過雖然係咁 都仲係會keep住半年驗一次眼,希望唔好讚壞咗下次近視又加深番啦!

唔係要幫理大賣廣告,不過講真佢哋嘅服務同埋跟進都做得非常之好,驗完眼連眼鏡都可以喺嗰度配埋,而且因為佢哋係大學附屬嘅,所以會做埋硏究,而且佢哋對小朋友嘅情況係非常之了解同有經驗,唔係一般眼鏡舖咁sell 眼鏡,只係檢查都非常仔細,檢查完就算唔喺佢度配都可以拎番份報告走。

講開驗眼,嗰日同佢哋上去先見到有對家長同埋個小朋友嚟驗眼,但係嗰對家長一路等就一路為伍到令個女有耐性啲就又係畀部手機佢係咁睇卡通同玩遊戲。諷刺嘅係你上去就係為咗護眼,連視光師都話唔好成日對住螢幕,但係你上到去護眼嘅地方,就做曬所有對眼睛有傷害嘅嘢,其實都幾諷刺。小朋友要養成良好生活習慣,最主要係由父母開始。

大宅

csir3290 發表於 20-4-26 11:45
前幾日同阿女阿仔去做半年一次嘅驗眼,阿仔阿女好細個開始已經每半年喺理大眼科中心做驗眼,因為佢哋仲細個 ...

理大配普通兒童眼鏡會比出面貴定平呀? 謝謝

子爵府

回覆 WWSHANWW 的帖子

有冇貴過出面我唔知,冇比較過,但檢查同服務一定全面啲。

大宅

前幾日同阿女阿仔去做半年一次嘅驗眼,阿仔阿女好細個開始已經每半年喺理大眼科中心做驗眼,因為佢哋仲細個 ...

請問點樣預約可以去驗架?

大宅

好媽媽勳章

請問配矯視眼鏡片是點樣? 有甚麼要跟進和費用多少? 謝謝!!

子爵府

回覆 PurinBB 的帖子

直接打電話去預約就得,不過如果揀星期六嘅話,我去尖沙咀要成半年有多先有位。

子爵府

回覆 2008pigpig 的帖子

如果喺理大度配矯視鏡片, 首先要上佢哋到做檢查。檢查得好詳細,上到去首先好似配眼鏡咁佢哋會先用機初步檢查近視,然之後會檢查有冇色盲,立體感同眼壓。初步檢查完就會見視光師,視光師會好詳細咁檢查眼睛,包括近視遠視散光,視光師仲會好詳細同家長解釋小朋友嘅情況,會建議需唔需要配眼鏡,如果要配矯視鏡佢仲會更加詳細講清楚矯視鏡嘅適用範圍,效果同注意事項。跟住就會幫小朋友滴眼藥水等瞳孔放大,幫視網膜影相檢查清楚隻眼有冇問題。如果決定喺嗰度配眼鏡咁攞咗報告之後就會過去眼鏡部到做手續。一對矯視鏡大概三千幾蚊,我呀仔連埋眼鏡框同檢查費大概四千蚊鬆啲。然之後大約每半年會約返一次上去做檢查同埋跟進。

大宅

好媽媽勳章

回覆 csir3290 的帖子

Thanks

大宅

請問尖沙咀理大妳找那位視光師?

子爵府

回覆 aa4592 的帖子

跟開我對仔女嗰位姓黃係女視光師嚟。

大宅

csir3290 發表於 20-6-28 21:39

謝謝 !

大宅

csir3290 發表於 20-6-28 21:39

不好意思 ! 想問配兒童矯視眼鏡幾錢?

子爵府

一對矯視鏡大概三千幾蚊,我呀仔連埋眼鏡框同檢查費大概四千蚊鬆啲。然之後大約每半年會約返一次上去做檢查同埋跟進。

大宅

csir3290 發表於 20-6-29 20:43

一對矯視鏡大概三千幾蚊,我呀仔連埋眼鏡框同檢查費大概四千蚊鬆啲。然之後大約每半年 ...

明白,謝謝 !

首頁

尾頁

跳至