自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

katokatolulu 發表於 20-4-26 17:30
如題,平時星期六日都會去啲cafe仔飲杯啡,我飲cappuccino 多,但依2個月星期六日都冇出街就冇飲了,終於忍 ...

我戒咗喺出面飲咖啡好耐,而家飲掛耳多,通常都係你要邊一隻豆要,邊個莊園或者佢哋呢排有啲乜嘢推介,你要嘅時候就炒豆磨粉入袋仔畀你。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

出左四款, 試淨caramel, cappuccino我覺得麻麻, latte同mocha都ok
最欣賞佢係無糖

男爵府

最近自己磨豆+ aeropress,都OK

伯爵府

畀面勳章

english1221 發表於 20-4-26 23:49
最近自己磨豆+ aeropress,都OK

我買唔到aeropress, 我買咗dcp, 效果都唔錯。

english1221    發表於 20-4-27 00:09

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

子爵府

回覆樓主:

我飲Robert Timms 茶包式沖泡,不過唔係到處有得賣,去開澳洲公幹會買滿喼,因為太太太平,維黎HKD2包,特價時更平,飲曬就揾代購,百佳網上都有得賣,但貴好多。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我屋企有呢隻French press coffee maker,簡單加咖啡粉,沖滾水落去,壓幾下等一陣就飲得,咖啡粉就買豆磨。

冇耐前又買咗呢個espresso coffee maker,直接火上煲。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

飲果酸定苦?
small cafe嘅掛耳。你邊區?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

katokatolulu 發表於 20-4-26 17:30
如題,平時星期六日都會去啲cafe仔飲杯啡,我飲cappuccino 多,但依2個月星期六日都冇出街就冇飲了,終於忍 ...

Cappuccino既精緒係佢啲奶泡,其實屋企都整到架。只要你有即溶咖啡粉,熱水沖左小半杯先,另1個杯擺鮮奶,要飲熱就加熱奶,飲凍既就唔駛同埋在咖啡度加冰。用打蛋器將奶打到起泡(手打一陣就會起哂泡),再倒落啲咖啡到就搞掂,糖另外加就得。
今朝都整完,不過唔記得用玻璃杯。

公爵府

我整400次少糖咖啡,,但會煲暖d奶,都唔錯。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

icelandbb 發表於 20-4-26 21:25
Ucc淡味啲,2隻都好正

AGH 吾錯

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

今日整iced mochaccino,沖咖啡時加匙朱古力粉,再加奶泡,其實好易的

大宅

Jameskey 發表於 20-4-27 01:19
我飲Robert Timms 茶包式沖泡,不過唔係到處有得賣,去開澳洲公幹會買滿喼,因為太太太平,維黎HKD2包,特 ...

想問下邊間澳洲代購好?我都係Robert Timms fans. Thx thx

公爵府

fatfat0423 發表於 20-4-28 12:23
想問下邊間澳洲代購好?我都係Robert Timms fans. Thx thx

我係澳洲好少飲掛耳添,等我搵日去買包黎試下

禁止訪問

複式洋房

goo_littlebb 發表於 20-4-28 12:17
今日整iced mochaccino,沖咖啡時加匙朱古力粉,再加奶泡,其實好易的

...

依啲天氣岩哂啊

複式洋房

goo_littlebb 發表於 20-4-27 10:55
Cappuccino既精緒係佢啲奶泡,其實屋企都整到架。只要你有即溶咖啡粉,熱水沖左小半杯先,另1個杯擺鮮奶, ...

因為我屋企冇打蛋器 從來都冇試過。用手都得咁我去買支手打果啲先多謝分享

瑪瑙宮

大廚勳章

買啲掛耳咖啡。。。自己沖
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

我買左呢部https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a1z10.5-b-s.w4011-21683118492.70.515b5381xFBPss&id=615471533388&rn=8934d5349b39232c9b48175e6ad7aae5&abbucket=3&skuId=4506901102149

加無印粉

翡翠宮

katokatolulu 發表於 20-4-29 12:12
因為我屋企冇打蛋器 從來都冇試過。用手都得咁我去買支手打果啲先多謝分享
...

手打得架啦, 搵個高身同窄既兜以免飛哂出黎, 好簡單

珍珠宮

外賣一杯,
另買一隻coffee mug,
返屋企倒入個杯中。
搵一個坐得舒服既角落,
校暗D燈,
然後邊嘆咖啡邊上網。

最緊要唔好著睡衣,
要著出街衫。

首頁