自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

亞媽係懶,間屋唔執,話無$俾個囡補習,肯做,個囡小學返全日,上午去街市兼職賣菜都得喇,我替個小朋友慘!

珊瑚宮

jnc. 發表於 20-4-26 19:50
我見到 3 張碌架床, 藍色 , 紅色, 棗紅色
呢間屋之前應有七八人住(幾十年前)住下走D住下走D
走净亞伯
亞伯返鄉下娶老婆
自此鵲巢鳩佔

玩具萬歲!

子爵府

cyyiu 發表於 20-4-26 19:24
頭先嗰個女仔,話考dse制度唔公平! 大家考同一個試同一份卷,何來不公平!
佢話上堂老師只講1次,根本唔明 ...

所以咁多年青人淨係識得埋怨埋怨再埋怨

大宅

熱血金章

救命

男爵府

呢到真係正常
我一路睇一路覺得好嬲
我係基層家庭成長,到宜家都買唔到樓
我由細到大都無參加過任何功課輔導班同補習
我讀英中,同學有去補習,學習係好過我,英文都講得好我好多
書枱同飯枱係同一張,做功課對住部電視
屋企附近無自修室,嚮張枱溫習無學樂器,宜家三十幾歲先想自學彈琴

我知呢啲野影嚮學習
但唔代表自己繞埋雙手
我小學做功課,唔識會睇番書,老師派番功課咪知道答案,諗下點解呢個先係正確答案
無課外活動咪睇書
無得補習英文咪睇英文台
阿媽只識字母,同我默英文,我先溫晒書,叫媽咪講第一個字嘅字母

我大個之後,諗住回饋基層,於是曾經做過幫助基層嘅工作,
嘩,真係大開眼開界
有人生四個SEN,自己又湊唔掂(個家長都似有問題)
我好人,特登錄英文默書範圍,啲學生唔自默
成日都話唔識做功課,但上堂唔聽書,又唔睇書,唔諗,直接話唔識
叫佢地睇英文台,啲家長同學生踩你都傻
成日話自己唔識教仔,無讀書,將責任推俾老師、補習社、社工
仲要成日投訴之後,我已經唔會再熱心幫呢啲人

當然有啲人例外,正如嚮第二個帖都講過,宜家好多人,只係伸手問人攞着數
唔會付出,個社會欠左佢地

其實社會上流唔會係一代嘅事,七八十年代已經過去,接受現實,自強吧!

鼠鼠鼠    發表於 20-4-27 13:32
ying_mail    發表於 20-4-27 00:06
catmervin    發表於 20-4-26 23:20

伯爵府

窮乜鬼?!
扮窮咋?!
呢啲人通常:
係大陸有屋住,來到香港扮窮搵著數。咁嘅年紀如果係新移民,通常已經有已經成年嘅子女喺大陸。生多件可能係為左攞多啲綜援。

窮人生仔冇問題的,生完旨意政府養才是問題!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

一啱睇一路粗口咁濟,窮唔係問題,全世界欠咗你咁,態度心態奇差,人有我又要有咁。

男爵府

回覆 bb108 的帖子

我小時候父親早死,當時社會沒有綜緩,政府全沒有幫忙,我都想學,當時租屋,三個孤兒,媽媽才40歲,我們可憐過他們很多呢。現在人們變了,所有嘢都要政府幫忙,欠少少就是政府不對,窮就大晒

子爵府

回覆樓主:

上堂老師講一次唔明,所以要補習,依個係咩道理?明知自己聽一次唔明,上堂前自己有無試過睇一次先?了解自己邊度會唔明,上堂就可以問老師,又或者放學自己溫習,唔明第二日問老師亦得,我自己讀書個時都係咁,我成日覺得補習比人依賴咗

侯爵府

delana 發表於 20-4-26 19:22
個亞媽個樣好老,唔識教,將個責任交哂俾學校,自己冇責任

次次星期日檔案都係講有幾窮幾唔掂同幾跟唔上

子爵府

KATRINE 發表於 20-4-26 19:30
乜都好似理所當然!乜都话吾公平!

咪係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

himhim0502 發表於 20-4-26 20:24
亞媽係懶,間屋唔執,話無$俾個囡補習,肯做,個囡小學返全日,上午去街市兼職賣菜都得喇,我替個小朋友慘 ...

你講開,間屋明明都唔細,一屋雜物垃圾,又污糟,見佢一袋二袋左塞右塞,唔要就掉啦,佔據晒每寸空間,立立雜雜,睇見唔開胃。個阿媽既態度傳染咗俾個女,無有幫,咩都做唔成,唔係下下話補習下話?自無補習就唔唔識做?奇聞。

男爵府

回覆樓主:

慘得過好多家長又要番工,停課仲要請人幫手睇仔女果d?人地手停口停,日日趕番工,放工又趕去買餸煮飯照顧家庭果d, 仲要交稅養呢d人,佢講得啱呀,社會真係唔公平。

katie816    發表於 20-4-27 00:25

男爵府

回覆 toffeetong 的帖子

上電視梗係要扮窮啦! 唔通有魚有肉咩! 唔係點扼資源同綜緩。

男爵府

Hoining 發表於 20-4-26 20:05
好彩我無睇...唔係嘅驚車爆部電視
唔識唔主動問老師係邊個問題,要補習梗係要佢阿媽比錢啦,又想要 ...
× 2

公爵府

牛年勳章

tszyan1001 發表於 20-4-26 20:19
一路睇緊我對仔女都話嬲,因有綜緩公屋書津就會有好多其他福利,阿女同學free ipad free trip遊學幾次,另外有 ...

冇錯!電視成日做埋呢啲節目誤導人!令到啲冇腦又唔會fact check嘅人,成日以為香港政府對啲基層唔好!間接造成社會怨氣!仇富、仇政府

侯爵府

graceyung 發表於 20-4-26 20:04
可能我涼薄,頂唔順轉台

我(emoji)咗啦,睇新聞,之後仲瞓埋覺

大宅

King1001 發表於 20-4-26 19:46
佢地剩係識怨,有冇自己努力,自己珍惜 自己做成俾人睇五起
...

講得冇錯!!
最憎嗰啲淨係識得怨天怨地嘅人

子爵府

mickeyeva 發表於 20-4-26 19:15
幾慘幾慘!
其實都唔使多講,一睇佢間屋就知佢懶同自理能力低,有公屋有綜援,小朋友仲免費讀書,色士風都包埋,仲想點?

呢D 人只會愈幫愈窮,因為懶

katie816    發表於 20-4-27 00:26
ying_mail    發表於 20-4-27 00:09

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

首頁
34567...16

尾頁

跳至