母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家大部分時間都係埋身餵,但就黎要返工,想泵下奶儲奶。但埋身餵完後完全泵唔到奶,每次都係得一安多啲。但就算隔耐少少泵都係得二至三安,到底係唔夠奶定我唔受泵同埋bb已經密密食,但都唔長肉,佢已經跌出左生旦女線,好沮喪,我應該補奶粉定繼續餵?

禁止訪問

大宅

2018復活節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章

妳不如搵一次唔係埋身餵,而係完完全全泵一次出黎,睇吓有幾多安啦

埋完身再泵,多極有限,除非天生奶媽型,上奶快,可以好快打爆冰箱

複式洋房

mami0821 發表於 20-4-27 13:26
回覆 kmlui20 的帖子

jm去睇中醫啦,我原本塞奶,睇完之後d奶多到「爸爸聲」如唔知邊間好,可pm介紹個 ...

但我冇塞奶既感覺(emoji)‍♀️

複式洋房

DADIDUM 發表於 20-4-28 17:30
妳不如搵一次唔係埋身餵,而係完完全全泵一次出黎,睇吓有幾多安啦

埋完身再泵,多極有限,除非天生奶媽型 ...

我返工既時候試過 最多都係130ml左右

男爵府

jm去睇中醫啦,我原本塞奶,睇完之後d奶多到「爸爸聲」如唔知邊間好,可pm介紹個 ...
可以pm我嗎?

別墅

我補皇家美素俾BB, 味淡似人奶BB易接受, 媽媽放鬆休息都好重要!

複式洋房

可以pm我嗎?

洋房

你每次埋完身再泵一定要記得,擠奶器泵完再用手擠到冇,咁樣身體先會做多d奶,多食發奶食物,避免塞奶或退奶食物(人人體質唔同你要搵屬於自己的),飲多d水(泵前一大杯泵完再一大杯,一日2000-4000毫升),休息夠,心情靚靚因為焦慮緊張等等負面情緒在中醫角度都會令奶出得唔好,會少奶!係鬱結黎,所以我都係有就有冇就補粉,費事自己辛苦沮喪更少奶bb又辛苦,另外坊間講緊power pumping方法,可以透過短時間的頻繁訊息比大腦叫佢做多d奶,你可以參考下,我自己都試緊,唔錯呢。

大宅

Please pm. Thanks.

男爵府

Pump奶要多方面貢獻。推鬆個胸先pump, 多食麥皮、意米、花生,用power pumping方法(你google下個時間掌握)。我做左幾日已上奶

男爵府

可以參考

https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/basics/?XID=iOS_share

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

埋完身一陣當然唔會多奶啦,試吓搵一次唔埋身,完全係泵出嚟睇吓有幾多奶,另外壓力同唔夠休息都好影響奶量,所以唔好俾自己太多壓力,放鬆啲。

複式洋房

回覆 mami0821 的帖子

我想知道呀, 可唔可以pm我

子爵府

我都想知有關資料, 我"隔拉底"塞塞地, 有點痛

複式洋房

Can U Pm me?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊