論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好意思,我都想借問下。。我個工人就快六年,八月完約,佢做嘢ok,雖然越來越手機不離手,同樣樣都要人出聲請佢做。。但最要我頭痛係佢個個星期都要出去,今日紅雨都係,仲要八月返去探親,我想炒咗佢,又唔知咁樣算唔算有充足理由,需唔需要俾長期服務金。。

子爵府

dingyan 發表於 20-6-7 08:59
唔好意思,我都想借問下。。我個工人就快六年,八月完約,佢做嘢ok,雖然越來越手機不離手,同樣樣都要人出 ...

你唔要佢,就一定要賠足。但工人放假要出去係合理。我工人疫症最嚴重果時都一樣有出去。人地每個星期先放一日假,想離開工作地方休息下係理解既。至於佢用自己大假回鄉都合理既。

水晶宮

dingyan 發表於 20-6-7 08:59
唔好意思,我都想借問下。。我個工人就快六年,八月完約,佢做嘢ok,雖然越來越手機不離手,同樣樣都要人出 ...

工人休息日, 佢要出去 係好正常.
佢想放大假回鄉, 亦係人之常情.
你打工, 都唔想老細在紅雨阻你出街食飯或者唔想你放假.

大宅

bestwish 發表於 20-6-7 11:26
你唔要佢,就一定要賠足。但工人放假要出去係合理。我工人疫症最嚴重果時都一樣有出去。人地每個星期先放 ...

我都明白佢有權出去,但仍建議佢留係屋企,如留低需煮兩至三餐飯,補一百蚊同半日有薪假。另一邊,都俾咗佢五十個口罩,一盒火酒濕巾,一支酒精搓手液同一支噴霧。佢平日出去買嘢同去銀行往往半日,不會同佢計較。但上次星期日見佢臨出門,口罩上下調轉,提佢返轉,見佢口罩裡化曬濃妝,個心真係好唔舒服。都明佢女可能八月生BB,想返去照顧一排,但佢又講到男家條件非常好,好似有工人照顧。我覺得疫情期間大家心力交瘁,而佢好熱衷社交,成日七八點入房鎖門大聲講電話。所有呢啲讓人好唔安心。其實小朋友都升中,如果唔係因為唔俾獨留兒童在家,我真係唔想留佢。。

大宅

birdbird 發表於 20-6-7 12:43
工人休息日, 佢要出去 係好正常.
佢想放大假回鄉, 亦係人之常情.
你打工, 都唔想老細在紅雨阻你出街食飯或 ...

係嘅。。

首頁

尾頁

跳至