嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我B有嚴重濕疹,睇楊志強一個月,用類固醇,一停就番發。楊志強話BB屬4級程度。睇楊醫生真的會控制改善到濕疹嗎?我好擔心類固醇上癮。有什麼方法改善濕疹(BB8個月)

禁止訪問

回覆 yolandadeng 的帖子

Hi yolandadeng , BB幾大? 有冇懷疑BB對什麼過敏? 醫生會按BB情況處方適當劑量嘅類固醇藥物,只需係患處搽上薄薄一層,搽嘅範圍比患處略大少少,
依照醫生指示下使用就唔駛太擔心,只有不當/長期使用類固醇藥膏,才可能有明顯副作用(例如皮膚變薄、毛髮
增加)。如有需要, 可考慮去醫院睇敏感科架。亦可以考慮去醫院睇敏感科架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

千祈唔好搽咁多類固醇,我見好多大人搽慣左,一停仲辛苦過唔搽,好似上癮咁。你不如比佢食多D益生菌啦。因為皮膚問題好多時都係腸胃問題反映。如果食人奶,媽媽可以食多啲益生菌。如果冇食人奶,可以買D沖粉劑,點小小喺脷仔比佢試下。如果媽媽食,可以食多小小都冇問題,我自己冇跟佢指引,一日會食3-4包。咩牌子都得,不過最好多菌種,唔係只有益生原。存活率夠高。不過呢啲全部係供應商自己講,冇人知實際情況。所以我會買不同牌子溝黎食,希望BB快D好啦。
P. S. 唔好用咁多梘液沖涼,濕疹皮膚需要時常注意保濕。盡量少用香料性嘅用品。

民房

yolandadeng 發表於 20-4-27 23:39
我B有嚴重濕疹,睇楊志強一個月,用類固醇,一停就番發。楊志強話BB屬4級程度。睇楊醫生真的會控制改善到濕 ...

我都係睇楊志強,大仔3歲差五多好返哂,佢無再發要不停同佢搽潤膚幾,我大仔未夠一歲既時候一日最少都要搽6次,到衣嫁一日沖完涼一次就搞掂,加埋我又同佢戒左麩質,衣嫁最多係轉季發不下,平時已經好內無搽藥膏

別墅

我仔之前都係睇楊志強,睇左一年,跟足楊醫生所講,一直搽、皮膚好返都繼續搽、搽左類固醇一年,一停就起,覆診時楊醫生仲話搽得太少....上網睇左好多資料,發現同類上癮情況一樣,所以下定決心戒!

戒類,做敏感測試,睇中醫...戒既過程係好地獄好辛苦,但覺得值得!而家戒左10個月,好返7、8成.
越搽得耐,需要戒既時間越耐,仲要楊醫生所溝既紅蓋類固醇程度屬中高級!
類固醇好似毒品,一搽好快好,一直都搽好開心,唔搽就發作好辛苦,越搽越多

大宅

mr13wing 發表於 20-5-15 07:27
我仔之前都係睇楊志強,睇左一年,跟足楊醫生所講,一直搽、皮膚好返都繼續搽、搽左類固醇一年,一停就起, ...

我約左8月都唔知睇5睇好
好多媽媽話睇得好
不過真係好睇人
個個唔同
大家加油

洋房

回覆 mr13wing 的帖子

你點樣幫佢戒類固醇?

別墅

yolandadeng 發表於 20-5-23 22:25
回覆 mr13wing 的帖子

你點樣幫佢戒類固醇?

做左lge測試,睇中醫 內服外洗,搽獅子& 乳木果

複式洋房

yolandadeng 發表於 20-4-27 23:39
我B有嚴重濕疹,睇楊志強一個月,用類固醇,一停就番發。楊志強話BB屬4級程度。睇楊醫生真的會控制改善到濕 ...

想要醫生資料,BB宜家4個月,濕疹好痕,抓到出水,

禁止訪問

複式洋房

建議去做食物測試,有好多野唔識得要禁止,譬如牛肉,雞蛋,要搵出原因,我之前小朋友都係咁。

民房

其實濕疹係關免疫系統失調事,而腸道係人體最大免疫器官,所以要調理番好腸道!我知道有間PGut新公司,由中大professor同專科醫生親自設計腸道測試同益生菌,有專出BB 同小朋友!應該可以確保安全。

呢個係佢哋訪問可以看看!
http://alumni.cuhk.edu.hk/zh-Han ... JmN9vzDd1LTKSDJAnCA

幾個月前,聽佢地個seminar話唔係母乳同剖腹生BB會少接觸左好多益生菌,容易好多有濕疹,如果真係,趁早check完補充番。之前去biomed.hk 推薦代碼 "kcuda"有8折,你試下仲work唔work?

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mackereltuna 發表於 20-8-13 03:53
我2個仔之前都係睇楊志強,睇咗2年有多,又濕敷丶又浸藥水、又搽幾枝不同程度 1:幾 的類固醇,係有改善, ...

澳洲蜂蜜的修護膏? 咩牌子? 係邊到買?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

Aimeeli2019 發表於 20-9-16 11:58
回覆 yolandadeng 的帖子

類固醇真係吾可以長期搽,吾係會上癮。如果BB 飲奶粉就試下轉奶粉,BB 濕疹好多 ...

想問邊隻 ? 改善左即控制定斷尾 ?

禁止訪問

大宅

ArChu媽 發表於 20-8-13 07:47
建議去做食物測試,有好多野唔識得要禁止,譬如牛肉,雞蛋,要搵出原因,我之前小朋友都係咁。
...

我都覺得濕疹嚴重既小朋友都應該去做測試, 搵到引發原因就可以減少誘發濕疹.
~開開心心過每一天~

首頁

尾頁

跳至