婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Byyan 發表於 20-4-29 08:00
其實係可以搬嘅 但係我老公唔肯 加上我而家有BB冇做嘢一段時間 就算要搬都要等我將來返工先會好啲 都係要 ...
一係你同你老公講,你都唔想將來有咩婆媳糾紛夾係中間好難做架。
一齊住有埋小朋友真係會好多問題同意見分歧的!
同埋到時生左係咪你奶奶負責湊?

別墅

Byyan 發表於 20-4-29 06:42
係 我覺得佢照顧bb既方式同我一定吾同 我老公就叫我就下佢地 男人都係錦
...

自己的事可以就,bb的事冇得就
我講下我嘅故事
好似我有餵人奶,醫院講座話 bb 如果尿&便便正常,可以唔使飲水,因為bb腎未發育好,99話係要畀水佢飲,一時話溝米水,一時又話溝涼茶,你會點做?
就佢→ 傷bb身體,自己會內疚
唔就佢→ 傷感情,你拒絕之後佢會重複要求
類似嘅事多到數唔曬,我唔想你好似我咁受完委屈入房喊,我老公當時仲要幫曬我,我都覺得好難受。 無論你就佢唔就佢,受苦都係你自己。

大宅

JM0910 發表於 20-4-29 12:14
一係你同你老公講,你都唔想將來有咩婆媳糾紛夾係中間好難做架。
一齊住有埋小朋友真係會好多問題同意見分 ...

我有同佢講啊 佢好有自信覺得一定唔會發生婆媳糾紛。

大宅

hyhyhy 發表於 20-4-29 12:41
自己的事可以就,bb的事冇得就
我講下我嘅故事
好似我有餵人奶,醫院講座話 bb 如果尿&便便正常,可以唔使 ...

我而加已經覺得好辛苦,始終佢屋企唔大,真係冇可能住到五個人。你所講嘅嘢我覺得我將來都會發生 唉。。。

別墅

Byyan 發表於 20-4-29 13:24

當時我老公都好有自信,而我自己都好相信唔會發生,因為我唔記得咗99 對自己bb 都會有母愛,會好堅持自己一套。
面對婆媳糾紛我暫時只係見到男人有兩種解決方法
1) 強行壓制婆媳兩邊, 總知邊個嘈就鬧邊個
2) 兩邊都唔理, 邊個嘈都叫佢算數啦

男爵府

Byyan 發表於 20-4-29 08:00
其實係可以搬嘅 但係我老公唔肯 加上我而家有BB冇做嘢一段時間 就算要搬都要等我將來返工先會好啲 都係要 ...

忍幾年?我怕你生左後忍幾日或者幾個禮拜都忍唔到... 你算聰明,未住埋已經有危機意識。好多女士好似你老公咁天真住埋後先發覺幻想同現實有分別。
建議你唔好諗住忍幾「年」... 密謀吓點樣洗老公腦,或者最好洗埋奶奶腦令佢覺得你地走左係好事,然後再睇吓屋,計吓數 etc etc... 等你㿃公有一日小小心軟即簽租約走人。

大宅

Byyan 發表於 20-4-29 13:24

呢d 野邊有一定,唔好將佢自己覺得安係你到。
而且防範總好過第時發生左就仲難搞。點都係相見好同住難架啦。

一齊住無哂自由空間,什麼都要佢地管其實已經好辛苦。
除非你係順得人,咩都無所謂既就無問題啦。
你老公話佢地好好,有乜野唔鐘意可以發表。真係唔好制呀!
我自己都同緊6299住左3年,發表就覺得你咁多要求。有時你講野就會以為你駁咀,講野都要諗過度過。
唉,總之真係有得揀都唔好一齊住,包你後悔。

大宅

honeybid2 發表於 20-4-29 13:50
忍幾年?我怕你生左後忍幾日或者幾個禮拜都忍唔到... 你算聰明,未住埋已經有危機意識。好多女士好似你老 ...

我而加同我老公傾緊 之後佢同佢媽講話想搬出去 佢媽即刻say no 話我一定吾識照顧bb嗰啲 仲話要搬都係要bb識行識跑先 等咁耐都唔知會唔會喺期間激死

大宅

JM0910 發表於 20-4-29 14:01
而且防範總好過第時發生左就仲難搞。點都係相見好同住難架啦 ...

真係呢啲野係得女人先知

大宅

JM0910 發表於 20-4-29 14:01
而且防範總好過第時發生左就仲難搞。點都係相見好同住難架啦 ...

我99仲要係一個一定要講早晨既人,我試過之前拍緊拖有一日係佢到訓,之後反工趕住出門口,咁啱佢出嚟去廁所,就係嗰一次冇講早晨佢轉個頭就同我老公投訴。。。

男爵府

Byyan 發表於 20-4-29 14:13
我而加同我老公傾緊 之後佢同佢媽講話想搬出去 佢媽即刻say no 話我一定吾識照顧bb嗰啲 仲話要搬都係要bb ...

即係你老公其實都係半個(最起碼)媽寶。你同佢講乜佢即刻同個老媽子講返
同阿媽講唔係問題,決定左搬咪同佢「講聲」而唔係資詢佢意見... 唔到佢say no...
你要再做得高手啲喇... 要靠自己。

別墅

Byyan 發表於 20-4-29 14:13
我而加同我老公傾緊 之後佢同佢媽講話想搬出去 佢媽即刻say no 話我一定吾識照顧bb嗰啲 仲話要搬都係要bb ...

襯大肚快啲搞掂件事,生咗之後更加冇say.
要幫手凑b , 99黎幾個鐘就得啦, 使乜同住.
大肚搬屋雖然辛苦啲,但第時凑住小朋友搬屋一樣辛苦。
佢而家話你唔識湊b, 即係佢將來唔會聽你 意見, 只要你用咗同佢不一樣的方法湊b, 佢就會覺得你唔識,所以你上網睇幾多資料聽幾多講座都係廢, 佢只會用80年代的方法湊你bb

大宅

Byyan 發表於 20-4-29 14:18
我99仲要係一個一定要講早晨既人,我試過之前拍緊拖有一日係佢到訓,之後反工趕住出門口,咁啱佢出嚟去廁 ...
我奶奶都試過呢樣野而同我老公講。
睇黎我奶奶同你奶奶都係同一類人,咁就煩啦。日後真係一齊住就大把野講!

大宅

JM0910 發表於 20-4-29 14:52
我奶奶都試過呢樣野而同我老公講。
睇黎我奶奶同你奶奶都係同一類人,咁就煩啦。日後真係一齊住就大把野講 ...

其實呢個世界大部份99都係呢一類 特別鍾意同我地過意唔去

水晶宮

回覆樓主:

咁大個人搬唔搬都要問聲啊媽批准...
呢D嘢相向,有咁嘅啊媽就有咁嘅啊仔...

別墅

Byyan 發表於 20-4-28 19:02
而家有咗BB要結婚,將來要同佢屋企人住,日後一定會有分歧,同埋我會覺得呢個唔係自己真正嘅屋企,始終所有 ...

我唔同住,但疫情前我99每個星期黎, 每次黎完一定Whatsapp 我老公點湊b,問呢樣問嗰樣煩到xx!!!

我同老公嘈過幾次話99唔好乜都管,none of her business, 99 會話一家人互相關心,跟住喺我老公面前喊。

你趁依家大肚,老公叫就下你,盡力爭取搬走啦。生完無乜地位,更難走到。同埋個老公會更媽寶,因佢自己唔識湊,又覺得你生手,更靠阿媽!

Anyways good luck!

男爵府

Byyan 發表於 20-4-28 19:02
而家有咗BB要結婚,將來要同佢屋企人住,日後一定會有分歧,同埋我會覺得呢個唔係自己真正嘅屋企,始終所有 ...

不如你問有無人想同奶奶住

男爵府

我反而想問,有咩人想同99一齊住?同得一齊住嘅都係現實被迫要一齊住。

大宅

sheep010 發表於 20-4-30 00:58
不如你問有無人想同奶奶住

其實唔會有

Astra00    發表於 20-8-19 07:03

大宅

KILW 發表於 20-4-30 01:40
我反而想問,有咩人想同99一齊住?同得一齊住嘅都係現實被迫要一齊住。

冇人會想同6299住 係我老公認為有佢哋喺度幫手照顧BB好好 搞到要過幾年先有得搬 你明唔明我有幾絕望

首頁
12345...7

尾頁

跳至