婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

ting0114 發表於 20-4-29 22:40
我唔同住,但疫情前我99每個星期黎, 每次黎完一定Whatsapp 我老公點湊b,問呢樣問嗰樣煩到xx!!!

我同老公 ...

真係勁煩 除咗99都算。仲有個62,我62係一個好有自己嗰套既人,即係我而家大肚有啲嘢唔食得,佢覺得可以食。。。我拒絕佢佢就會好大反應話冇事㗎唔使信上網啲人講嘢㗎

別墅

Byyan 發表於 20-4-30 07:40
真係勁煩 除咗99都算。仲有個62,我62係一個好有自己嗰套既人,即係我而家大肚有啲嘢唔食得,佢覺得可以食 ...

好慘!

如改變唔到現狀,真係趁大肚好show 比佢地知你既底線,feel sorry but 生完之後唔到你出聲.

大宅

回覆 Byyan 的帖子

你而家唔搬,生完更加唔洗搬,湊就更加唔洗只意你有話事權,比咩佢食唔比咩佢食你都係錯,就係你做咩都係錯

大宅

唔係多個人幫手照顧,係多個人同你嘈我上年生完同佢同住左一排,等新居搞掂就搬,係比人話到我餵人奶都係錯,錯到我上唔到奶,冇人奶餵,加固就更麻煩,比嘢吖仔自己拎住坐high chair今就係我迫佢甘細個自己食,邊食到,最後睇佢佢自己食到條菜,自己拎星星餅食就係甘讚吖仔叻,我即刻爆寸佢,你地咩都唔比佢試就梗係咩都唔得啦,叻乜鬼吖,又唔見你讚我肯比佢食

男爵府

Nbs 發表於 20-4-29 21:48
咁大個人搬唔搬都要問聲啊媽批准...
呢D嘢相向,有咁嘅啊媽就有咁嘅啊仔...
...

係囉。想當年我哥未結婚去我嫂度同我嫂同居,我哥係“通知”我媽。

複式洋房

honeybid2 發表於 20-4-29 13:50
忍幾年?我怕你生左後忍幾日或者幾個禮拜都忍唔到... 你算聰明,未住埋已經有危機意識。好多女士好似你老 ...

但如果生左bb 又無人湊,老公出面租屋已經頂唔順,依家都要搬返去同奶奶住,我覺得自己都好慘,為左小朋友下個月要搬去奶奶到住,仲要離開我一直生活好內既屯門

男爵府

2021勳章

vickylau0810 發表於 20-5-3 16:07
但如果生左bb 又無人湊,老公出面租屋已經頂唔順,依家都要搬返去同奶奶住,我覺得自己都好慘,為左小朋友 ...

家家有本難唸的經,冇得揀要一齊住唯有改變自己。但樓主話其實係計得掂數,只係老公媽寶不願搬,咁係另一回事。但如果可以既,寧願自己出返黎做野,請工人湊B 同租屋住,起碼有返個話事權。加油JM。

Astra00    發表於 20-9-21 07:46

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你地拍咗耐拖? 未有bb之前有冇傾過結婚後住屋問題呀?你當時答應咗婚後同99住嗎?

別墅

真心唔好一齊住
我係過來人
關係差左就好難修補架喇
我同你一樣有左先結婚
跟住坐月同奶奶住
坐月我日日喊
坐完月我搬返娘家住,冇理老公
依家冇見我奶奶,過時過節都冇返

大宅

2021勳章

應該無新抱會想同99一齊住,大家生活方式唔同,我都非常唔想同99一齊住

複式洋房

我平時都好出聲講嘢~通常都係一起兩句止~鐘意做啞吧~我同自己屋企人嘻嘻哈哈講嘢幾大聲都得~可以暢所欲言...我同老公家人諗法太大出入~我吾鐘意飯枱上成日講人是非~成日背話其他人有幾差~但又吾識反省下自己~

男爵府

2021勳章

Byyan 發表於 20-4-29 06:42
係 我覺得佢照顧bb既方式同我一定吾同 我老公就叫我就下佢地 男人都係錦
...

唔好睬佢,佢只會覺得你乜都投訴佢媽

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

如果有得揀,梗係唔會一齊住啦~

樓主加油呀!俾時間大家,接受唔同嘅生活習慣。

民房

應該係... 冇人想同99一齊住

複式洋房

Byyan 發表於 20-4-28 19:02
而家有咗BB要結婚,將來要同佢屋企人住,日後一定會有分歧,同埋我會覺得呢個唔係自己真正嘅屋企,始終所有 ...

係bb出世前一個月我同我老公穩左屋搬但原來有個人照應下你會無辛苦 我後悔搬左出去住 但搬個刻就唸終於有私人空間得到解脫 但原來同相像中係2回事

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

唔想,亦都唔會。
始終所有生活習慣都唔一樣,
再加上教仔方式不一,無謂增加矛盾。

別墅

Byyan 發表於 20-4-28 19:02
而家有咗BB要結婚,將來要同佢屋企人住,日後一定會有分歧,同埋我會覺得呢個唔係自己真正嘅屋企,始終所有 ...

我就係好例子 好後悔叫左99黎住幫我坐月,而家月又坐完喇,都仍然一齊住緊,99湊到好有滿足感咁,成日同我爭住湊bb咁,抱多陣佢都會開口伸手抱走我個b!我好似變左個代母咁

別墅

唔好話同唔同住(以前同住一年),就算99上嚟我屋企我都唔想(我認我有潔癖,加埋以前同住時見識過佢嘅衛生意識,佢真係好污糟), 所以我任由老公隨時去見6299,煩唔到我就得。

複式洋房

住娘家啦

別墅

如果有能力緊係自己辛苦啲湊都好過一齊住,趁未生老公肯就你既話要諗清楚。

除非你真係咩都無所謂,仲有唔好信奶奶講等bb識行識款先搬。住落就好難搬嫁喇。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊