論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

eatlover 發表於 20-4-29 22:25
我舊年已放棄唔再揾菲/印,因為實在難頂,黑面駁咀,乜都有。而家改請斯里蘭卡姐姐,上工已8個月,so far ...

斯里蘭卡係邊到請?有係香港做過?

大宅

shiuyim 發表於 20-4-29 22:07
同埋而家姐姐都好揀工,下午agent俾左幾個,都要求多多。

係呀,宜家d 姐姐勁㨂工,佢地覺得最唔好嘅package
1. Full time mum
2. 有老人家
3. 多過一個小朋友
4. 無獨立房
5. 有寵物
6. 洗車

我agent 話本地完約印最想搵d 健康嘅獨居老人照顧(我心諗健康都唔洗請啦。 菲就最想做只照顧一個已到返學年齡的小朋友。

所以我㨂人,佢地又㨂我
個agent 話我兩個小朋友,婆婆又會黎幫手,本地唔會搵到,叫我疊埋心水搵海外姐姐。唉!

複式洋房

十五樓師奶 發表於 20-4-29 22:52
請問工人幾多歲?

肯補錢走,實有古怪野啦

31歲。新僱主冇小朋友,一對外籍夫婦,一隻狗。我哋d亞洲人又有小朋友,邊夠人哋爭。

複式洋房

lokceci 發表於 20-4-29 23:15
2. 有老人家

完全中晒,非常貼切。最好就係2公婆返工早,收工遲,小朋友返學,同埋冇4大長老會過嚟打攪。佢哋就最喜歡。

複式洋房

2. 有老人家

我背景同你差唔多,1個小朋友,婆婆有時會過嚟幫手,所以都難揾,婆婆身體唔好,如果唔係我都唔想請姐姐。

伯爵府

shiuyim 發表於 20-4-29 23:32
31歲。新僱主冇小朋友,一對外籍夫婦,一隻狗。我哋d亞洲人又有小朋友,邊夠人哋爭。
...

外藉通常好free o家

大宅

shiuyim 發表於 20-4-29 23:32
...

咁嘅背景,真係我係姐姐都識㨂,我地確實牌面已輸晒(emoji)

複式洋房

shiuyim 發表於 20-4-29 08:34
第一次請工人,做左年半,而家話掛住屋企要貼錢走,手足無措,2公婆都要返工,急請好姐姐。
...

有冇人知,其實而家出面係咪真係好渴市,我問左幾間公司,全部都冇貨,其中一間agent 手上又有好多貨咁,仲要全部都完約,非常有經驗,搞到我有啲唔知真定假。

大宅

shiuyim 發表於 20-4-29 23:47
有冇人知,其實而家出面係咪真係好渴市,我問左幾間公司,全部都冇貨,其中一間agent 手上又有好多貨咁, ...

我搵咗4間agent, 都無完約貨喎

我成日覺得,有好嘅姐姐自己唔要,身邊實有好多親戚朋友要,好嘢好少去到僱傭公司,完約的喺香港已有經驗,好易搵僱主,好少靠agent 公司

複式洋房

十五樓師奶 發表於 20-4-29 23:40
外藉通常好free o家

其實到而家佢都死口話掛住屋企,想返去揾工,可以日日見到小朋友。
只不過我冇踢爆佢 ,好彩樓上個姐姐今日話我知,如果唔係我都好同情佢離鄉別井。

複式洋房

lokceci 發表於 20-4-29 23:50
我搵咗4間agent, 都無完約貨喎

我成日覺得,有好嘅姐姐自己唔要,身邊實有好多親戚朋友要,好嘢好少去到 ...

咁我點嘛?都唔知仲信唔信個Agent好。
上個工人係親戚介紹,完全都冇了解過請工人同揾中介公司係咁煩。

伯爵府

shiuyim 發表於 20-4-29 23:51
其實到而家佢都死口話掛住屋企,想返去揾工,可以日日見到小朋友。
只不過我冇踢爆佢 ,好彩樓上個姐姐今 ...

我成日覺得佢地好假

大宅

shiuyim 發表於 20-4-29 23:53
上個工人係親戚介紹,完全都冇了解過請工人同揾中介公司係咁煩。
...

咪in 吓幾個睇吓講成點囉,唔收費嘅。
不過請姐姐都係合眼緣,in 時講得幾好都無用,黎到做已知。
所以我成日都講用萬幾蚊(agent fee)去賭一舖。

大宅

shiuyim 發表於 20-4-29 23:53
...

不過咁,我搵咗4間agent 都不約而同咁同我講,我呢個background. 本地完約大多數都唔會㨂我。呢樣我又信喎

複式洋房

lokceci 發表於 20-4-29 23:57
不過咁,我搵咗4間agent 都不約而同咁同我講,我呢個background. 本地完約大多數都唔會㨂我。呢樣我又信喎 ...

其實本來都plan想生第二個小朋友,但而家時勢又唔好,如今姐姐又走咗。個心真係沉一沉,所以都想可以請到新姐姐pick up 到d嘢,可以長期合作。
希望我哋都可以好快找到好姐姐。

大宅

2. 有老人家

尼個agent算有良心講真話。
好過你請到本地入屋轉頭又唔辭職,你仲傷$$$

我領教過,入屋5日就辭職,因為係ftm
成萬幾既agent fee就甘無左

我而家一心海外,0香港經驗,太多經驗的服從性低,同一定唔要肥,肥婆多數都懶,唔係點會肥,哈哈

大宅

shiuyim 發表於 20-4-30 00:08
其實本來都plan想生第二個小朋友,但而家時勢又唔好,如今姐姐又走咗。個心真係沉一沉,所以都想可以請到 ...

係呀,無屋企人支援真係唔敢生,我有個同事就係因為只能靠姐姐照顧小朋友,因為四大長老都年紀大,身體唔太好,所以只生一個,佢都話好不容易捱過睇姐姐面色的日子,佢話嗰時真係勁驚姐姐突然唔做,佢都唔知點算。

佢話宜家個小朋友終於讀小學,起碼返學時間長,放學搵本地姨姨睇吓都容易d. (當然宜家停課又另計啦)。所以佢當年唔敢生多個。宜家佢可以㨂工人,唔係姐姐㨂佢了。

大宅

肉丸小姐 發表於 20-4-30 02:18
尼個agent算有良心講真話。
好過你請到本地入屋轉頭又唔辭職,你仲傷$$$

係呀,我都好驚佢地入咗屋又辭職唔做,換過個agent fee 都只係平返少少,都係要俾成萬,又要再等過。

大宅

shiuyim 發表於 20-4-29 23:47
有冇人知,其實而家出面係咪真係好渴市,我問左幾間公司,全部都冇貨,其中一間agent 手上又有好多貨咁, ...

我都搵左4間
1間完全無
另外3間都係得2-3個睇下
但約黎約去都無interview
有d完約又想番一轉菲先
完全趕唔切

大宅

lokceci 發表於 20-4-29 23:57
不過咁,我搵咗4間agent 都不約而同咁同我講,我呢個background. 本地完約大多數都唔會㨂我。呢樣我又信喎 ...

我而家自己用apps同係fb搵
d工人勁巴閉
一聯絡到,我都未問佢野。佢就查家宅咁不停問我野,都唔知邊個係僱主

首頁

尾頁

跳至