自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

miriam 發表於 20-4-29 16:25
我係一個超懶既阿媽, 知道個日有維修要做, 絕對懶惰地忍手唔洗廁所同拖地, 整完晒先阿信上身抹餐死, 我點知 ...

我無預到呢頭洗完廁所,果頭個熱水爐會壞

果次一入廁所見個浴缸都係鞋印真係⋯⋯⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章

跟,睇下你最後點解決
Minniemouse:-P

水晶宮

_candy_ 發表於 20-4-29 16:29
衫褲嗰啲都有諗過黐病毒, 但係我更加怕佢嚟嗰時踩到地下啲口水痰
...

邊驚得咁多呀,咁你咪唔洗落街?

一係學其他jm講,唔好換住先囉

珍珠宮

世事無常 發表於 20-4-29 16:24
人哋嚟做嘢,唔係嚟開party,除咗鞋工業意外咁點算?你咁驚就過咗疫情先裝,一係自己裝,冇外人入屋最衞生 ...

前排整洗衣機,師父連口罩都唔帶添

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

_candy_ 發表於 20-4-29 16:27
要推埋車仔入屋 我呢到d街坊週圍吐口水,痰,咪
部洗衣機都好重下喎, 你唔係要人用手抬入屋丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

baby_yee 發表於 20-4-29 16:27
點會唔除鞋?上次我換機,個師傅都有除鞋

你買邊隻牌子? 我問佢哋個師傅話唔肯除鞋

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

c.vieri 發表於 20-4-29 16:29
我無預到呢頭洗完廁所,果頭個熱水爐會壞

果次一入廁所見個浴缸都係鞋印真係⋯⋯⋯⋯

可以預約既維修, 個日我一定乜都唔做

不幸係清潔後..............第一件事發狂地倒火酒落地拖一次先, 火酒易乾, 之後再吸塵拖次地下

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

miriam 發表於 20-4-29 16:35
可以預約既維修, 個日我一定乜都唔做

不幸係清潔後..............第一件事發狂地倒火酒落地拖一次先, 火 ...

呢個幾好方法喎,下次試吓先

子爵府

_candy_ 發表於 20-4-29 15:29
部洗衣機經常失靈決定買新, 諗住安全啲打去原廠問:
安裝時可否要求師傅入屋前除鞋, 廠商問完唔得 :sweat ...

其實洗衣機好容易安裝,我都係自己兩公婆安,一個電掣兩條水喉~

琥珀宮

_candy_ 發表於 20-4-29 16:21
我又諗到會濕曬,爛曬

只係門口行到去廚房/廁所果段路鋪紙皮。

珍珠宮

baby_chu 發表於 20-4-29 16:28
屋企係開放式?有無房?體弱人士匿喺房,盡量唔好外出!裝完你清潔消毒完,先叫佢地出唻!
...

屋企體弱嗰個係長者,我身體都唔算好,怕唔夠體力大清潔

珍珠宮

2024年龍年勳章

安裝時可否要求師傅入屋前除鞋, 廠商問完唔得 :sweat ...
D師傅裝電器通常都唔除鞋, 佢哋做嘢都要保障自己(如漏電...)
但口罩就一定要求師傅戴, 呢樣可以同CS講明...
地板等裝完後即刻用漂白水消毒都得嘅

王國長老

c.vieri 發表於 20-4-29 16:36
呢個幾好方法喎,下次試吓先
我屋企係膠地板就用到火酒咋, 柚木兼有打蠟既唔知得唔得架

我係望實個師傅行過邊幾格, 佢走左就重點出擊用火酒拖左先, 洗完地拖火酒一定揮發晒, 跟住吸塵, 再用寵物可用清潔劑拖兩次, 第三次用清水, 禮成...............攰死...............

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我早兩日送櫃嚟,我自己走去五金鋪買咗5塊人哋裝修鋪地下嗰啲(白色嘅),咁我開門俾師父時立即同佢講只可以踩有地墊嘅地方,當然我用哂5塊有充足的地方俾佢裝好櫃,師父都好合作,完全沒有離開地墊,完成後,我立即掉哂地墊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

_candy_ 發表於 20-4-29 15:39
著鞋套都自私 , 萬一佢中招惹到全部人都係就唔自私 著鞋套入屋有乜問題? 鞋套有防跣功能 ...

装備不合規格,保險唔賠工傷,唔係你話唔跌就有得賠.
師傅傷左可能手停口停,可能要養家,人地都怕出事.這不是自私,是自保.

你一係唔好换機,一係装完立刻消毒.體弱的人入房一陣,唔洗半個鐘都裝完.你消毒完佢地就可出房了.

珍珠宮

miriam 發表於 20-4-29 16:33
部洗衣機都好重下喎, 你唔係要人用手抬入屋丫

我以前買 上揭蓋式嗰啲,佢哋真係人手抬入屋

公爵府

_candy_ 發表於 20-4-29 16:31
前排整洗衣機,師父連口罩都唔帶添

你真係太擔心就唔好比人入屋。

水晶宮

咁唔好換,直至疫情過曬

水晶宮

miriam 發表於 20-4-29 16:41
我屋企係膠地板就用到火酒咋, 柚木兼有打蠟既唔知得唔得架

屋企係木地板,不過都甩皮甩骨咁款

已經傷無可傷

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

folloni 發表於 20-4-29 15:45
如果中招著唔著鞋都應該會中...
就算佢除鞋/著鞋套都好, 我都會全地用漂白水抹地的.
...

係囉, 我都係諗緊呢個問題
定個師傅應該要赤裸咁換機?

天朗氣清

首頁
34567...11

尾頁

跳至