自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

美國新型冠狀病毒疫情重災區紐約市在48小時之間,接連有兩名前線醫務人員輕生。兩名事主生前曾向家人和朋友透露對新冠病毒感震驚或萌生無力感,事件引發外界關注醫務人員在疫情下的壓力問題。
上周五(24日),入職未夠3個月的23歲消防署緊急醫療技術員蒙戴羅(John Mondello)自殺;49歲醫院急症室醫務總監布雷恩(Lorna M. Breen)周日(26日)輕生。兩人皆在美國的新冠病毒大流行重災區紐約市,服務窮困的布朗克斯地區,該區救護站所接的求助電話、病人感染率和死亡率俱屬全市數一數二。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

布雷恩的父親表示,其女兒近幾星期都有向他描述湧現大量感染新冠病毒的病人,令人震驚。當中有些人在救護車送院途中已死。她任職的紐約長老會艾倫醫院(New York Presbyterian Allen),主要為曼哈頓北部和布朗克斯地區的貧困拉美裔社區提供服務。

2月初剛從紐約消防署緊急醫療服務學校畢業的蒙戴羅,奉派到疫情嚴重的布朗克斯區服務。蒙戴羅生前曾向同事、友人稱,對於目睹許多人死,覺得極之焦慮,當他救不到人的時候,感到心情沉重。
(紐約時報/紐約每日新聞)

wcpcelia    發表於 20-5-1 20:01

水晶宮

昊天罔極

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

RIP,23歲,好可惜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

RIP, 呢兩名紐約市前線醫務人員, 應該感到好絕望, 至會選擇輕生
特朗普呢個顛佬, 到底有無當國民係人?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

完全感覺到佢地既絕望。。

100萬。。。

琥珀宮

回覆樓主:

完全明白佢地嘅心理壓力,果種無力沮喪感,非常人可以抵受。

珊瑚宮

遲D會好多人精神病
玩具萬歲!

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

RIP

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

之前唔記得英定美有醫護哭訴, 個個入親醫院都係抬出去! 無人康復! 真係好無助同乏力! 做到人都癲!
都未計要決定邊個需要放棄治療果位
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

相信果種欲救無從嘅感覺,令佢地產生愧疚(事實上唔關佢地事,但高尚的專業操守會產生使命感)
好慘

水晶宮

珍珠宮

myaisha0435 發表於 20-4-29 18:55
完全感覺到佢地既絕望。。

100萬。。。

是面對著源源不絕的絕望!堆積如山的病患湧埋來,沒完沒了的苦難感覺。對渺小的前線醫護來說,簡直是受盡身心折磨。

跟武漢疫情嚴重時差好遠,當時很快就有全國動員馳援疫區,還有各種物資捐贈。一方有難,八方支援,所以士氣振奮,讓人們感覺有希望,雖然抗疫辛苦但是有信心可以打勝仗。

美國係疫情偏地開花,各州自己顧自己,還要互相爭奪醫療資源,聯邦政府又加入資源爭奪戰,還有一群不自由無寧死的信徒,反對封城。。。美國真係一個melting pot,太多自私自利,不顧大局。

珍珠宮

I9528 發表於 20-4-29 19:25
相信果種欲救無從嘅感覺,令佢地產生愧疚(事實上唔關佢地事,但高尚的專業操守會產生使命感)
好慘: ...

真係唔值得為這樣的國家自殺。
希望美國醫護珍惜生命,壓力太大、感覺快要崩潰就先停止工作,尋求專業心理治療。

珍珠宮

回覆樓主:

好慘呀

珍珠宮

畀面勳章

平平常常 發表於 20-4-29 20:53
是面對著源源不絕的絕望!堆積如山的病患湧埋來,沒完沒了的苦難感覺。對渺小的前線醫護來說,簡直是受盡 ...

睇見佢地就想打獲侵侵

侯爵府

2024年龍年勳章

真係去到極限

水晶宮

平平常常 發表於 20-4-29 20:53
是面對著源源不絕的絕望!堆積如山的病患湧埋來,沒完沒了的苦難感覺。對渺小的前線醫護來說,簡直是受盡 ...

估唔到西方民主文明大國會搞成咁,寧願浪費時間去張羅推卸責任比中國,都唔肯齊心團結人民去抗疫

伯爵府

ricecooking 發表於 20-4-30 01:12
估唔到西方民主文明大國會搞成咁,寧願浪費時間去張羅推卸責任比中國,都唔肯齊心團結人民去抗疫
...

做一切都係選票大過天啫

首頁

尾頁

跳至