6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔2個月自己介夜奶。一直都好好地。7個月半月起有2粒牙仔蒲頭,係日頭忟啲,但係牙肉爆左出嚟後,已經又無曬咬手指同忟憎。

一直以來,最後支奶11點幾。食200ml。之後可以瞓到第二朝5-6點先食,什至7點。
但突然早2晚開始晚晚零晨4點幾就大叫大喊到好淒涼,典來典去。點抱都唔得,唔要奶咀。喊醒全屋人。開平日份量190ml 奶佢就食剩一半瞓返,餵成個鐘都唔肯再食。平時9-10am起身,變到8點就醒。次次醒都唔會好似以前咁自己玩同唱歌 而係好似半夜果啲大喊,喊到佢個人清醒為止

就算11pm果支加奶量,都一樣4am大喊。

究竟咩事呢?bb平日一至五係婆婆屋企住,咁搞法我媽真係好攰

男爵府

回覆樓主:

我仔十個月大,都係呢幾晚三四點。醒,要抱大半小時先瞓得返(emoji)(emoji)

男爵府

klsabb 發表於 20-4-30 05:28
我仔2個月自己介夜奶。一直都好好地。7個月半月起有2粒牙仔蒲頭,係日頭忟啲,但係牙肉爆左出嚟後,已經又 ...

其實本來BB 半夜醒就有好多原因,大人唔一定明白。8個零月可能出牙可能睡眠倒退,如果係呢兩種都應該係短時間,一個禮拜內會回覆正常。

男爵府

maymaysheep 發表於 20-4-30 08:53
我仔十個月大,都係呢幾晚三四點。醒,要抱大半小時先瞓得返(emoji)(emoji)

我果個點抱都唔得,要飲d奶(emoji)

男爵府

honeybid2 發表於 20-4-30 09:02
其實本來BB 半夜醒就有好多原因,大人唔一定明白。8個零月可能出牙可能睡眠倒退,如果係呢兩種都應該係短 ...

佢都維持左好幾日喇。。。唔知想點。。。乜都唔要,只係大叫大喊。明明好想瞓,就遍要喊到顛左都唔瞓

大宅

我仔2個月自己介夜奶。一直都好好地。7個月半月起有2粒牙仔蒲頭,係日頭忟啲,但係牙肉爆左出嚟後,已經又 ...

好似我仔!不過我仔6個月,從來都未試過訓天光,但好少訓訓下爆喊..
上個星期開始成日訓訓下爆喊,喊到可隔離屋都聽到,仲要抱起安撫一陣先calm返... 試過一晚醒10次,其中有3/4次係爆喊... 訓醒又係喊醒(nap/夜晚長覺都係),明明之前一直都係醒左可以自言自語一陣,幾個字先ee ar ar,最近一係喊醒,一係醒左即喊..
我都想知做乜事..

男爵府

hihihigi 發表於 20-5-1 13:55
好似我仔!不過我仔6個月,從來都未試過訓天光,但好少訓訓下爆喊..
上個星期開始成日訓訓下爆喊,喊到可 ...

佢哋真係幾似,我果個之間每晚都會e e r r 幾次,唔係一覺唔嘈到天光,不過俾有時佢會自己瞓返,有時俾奶咀佢就ok.。唔使抱。佢無論係日頭啲蚊仔覺,定夜晚overnight。呢排都係要大叫大喊咁話俾大家知佢起身。但我發現佢其實係咪埋眼仲想瞓,個偏要喊到醒曬

大宅

klsabb 發表於 20-5-2 07:56
佢哋真係幾似,我果個之間每晚都會e e r r 幾次,唔係一覺唔嘈到天光,不過俾有時佢會自己瞓返,有時俾奶 ...

我仔以往就算ee ar ar 都可以用奶嘴同拍下訓返,但最近好多時半夜喪喊,唔抱唔得... 我睇過佢d牙肉又唔覺佢出牙...
同埋佢訓醒喊係有時望住我都喊... 有時明顯佢喊唔係有不適,而係扭我抱佢出黎or唔知扭乜.. 佢以往訓夠的話會自己玩下,我行埋去見到我會好興奮咁郁手郁腳同笑...

大宅

klsabb 發表於 20-5-2 07:56
佢哋真係幾似,我果個之間每晚都會e e r r 幾次,唔係一覺唔嘈到天光,不過俾有時佢會自己瞓返,有時俾奶 ...

Hi 樓主,我仔尋晚又爆喊左4次,不過今朝醒左冇喊(但係冇乜笑)。我中午同佢去左睇醫生,醫生聽左肚仔話佢好多風,照左個鼻話佢入面紅同腫,即係佢鼻塞!照埋耳仔好彩耳仔冇野。佢話可能因為佢肚仔痛 or 鼻塞呼吸辛苦所以驚到爆喊 or both,而喊又會食埋d風.. 佢開左5支藥水+1支滴鼻比我仔...
我希望情況會有好轉...

男爵府

hihihigi 發表於 20-5-3 17:21
Hi 樓主,我仔尋晚又爆喊左4次,不過今朝醒左冇喊(但係冇乜笑)。我中午同佢去左睇醫生,醫生聽左肚仔話 ...

你搵到個原因就好喇. 希望佢快D好返啦~
我無帶我仔去睇醫生呀. 不過呢2日試左另一個模式去俾佢瞓覺. 睇下得唔得.
以前: 佢每3個小時就會 nap 30min - 1 hr, 我地係唔理幾點都俾佢咁小睡, 因為佢真係個好易醒既BB. 可以全日只係小睡2個小時!!! (唔舍點解呢個BB唔使瞓......)所以佢瞓到就由佢. 就算佢旁晚6點小睡完起身, 到夜晚9點幾10點佢就會好想瞓. 我地都會俾佢瞓最多半個鐘..之後搞醒佢玩到11點幾食奶再瞓..
呢個方法一直由佢出世到8個月之前都work....
宜家: 過左9pm就點都唔俾佢瞓....磨到10點幾11點佢好眼瞓就俾佢食奶瞓. 未夠鐘食都照俾佢食完瞓. so far 呢2日好似可以過左零4點呢個問題, 可以拖到5點幾 =.=''' 好過無咁啦...

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

BB半夜喊真係唔知咩原因,我阿二差唔多咁大時又係有一排半夜係咁喊,出動人肉奶嘴都唔得,要人打直抱到天光,一放落床就喊到停唔到,有晚真係頂唔順,我老公話唔好抱佢由佢喊,結果佢喊咗兩個鐘攰到瞓著,第二日佢又正正常常冇嘢架喎......

男爵府

親親小孩子 發表於 20-5-4 16:51
BB半夜喊真係唔知咩原因,我阿二差唔多咁大時又係有一排半夜係咁喊,出動人肉奶嘴都唔得,要人打直抱到天光 ...

我唔忍心佢嘈醒全屋呀

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

klsabb 發表於 20-5-4 19:15
我唔忍心佢嘈醒全屋呀

最初個幾晚我都係唔忍心嘈到其他人,但佢唔喊到癲就係我癲,連老公都話唔好再抱,個時我哋仲同6299住,99走出嚟話做乜咁陰公喊成咁,係咪食唔飽奶,我老公話乜都做齊晒,佢係都要喊,冇可能晚晚企喺度抱天光,叫99唔好理,俾人投訴都冇辦法。

喊完個次之後,終於冇再咁癲

男爵府

親親小孩子 發表於 20-5-4 21:25
最初個幾晚我都係唔忍心嘈到其他人,但佢唔喊到癲就係我癲,連老公都話唔好再抱,個時我哋仲同6299住,99 ...

我果個係一塞支奶俾佢就靜曬, 但明明就唔係肚餓, 飲得果幾十又唔要, 要瞓......
咁就麻煩喇...我計唔計你鐘好呢? 究竟你食左今次幾十ml, 下次幾點呢? 係唔係又要食返夜奶呢?

我覺得我由佢喊, 佢要喊到自己都醒曬, 再tum瞓返就應該無事.
不過我同你一樣同長老一齊住, 佢地走出黎話喊到咁淒涼, 俾佢食啦. 半夜三更唔好嘈到隔離屋啦..
所以我就要就範俾佢食奶.........

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

klsabb 發表於 20-5-5 11:16
我果個係一塞支奶俾佢就靜曬, 但明明就唔係肚餓, 飲得果幾十又唔要, 要瞓......
咁就麻煩喇...我計唔計你 ...
如果佢只係想有D野啜下,一係試下比水佢飲

男爵府

我要做媽媽 發表於 20-5-5 11:39
如果佢只係想有D野啜下,一係試下比水佢飲

下次試下..

民房

我仔都係咁!
喊到顛比奶咀又唔要比乜都唔要
就係狂喊!呢排佢已經夜訓成點中先訓
7點半就醒,中間大喊兩三次
不過佢早兩日岀牙仔
希望岀完會好啲😭

大宅

我b8m開始又係,之後上大床訓就無事,都有半夜喊少,但以前10點半訓,而家1點都唔訓

民房

回覆樓主:

依排天氣轉,大家由唔開冷氣到開冷氣,對於一個嬰兒嚟講未適應到,加上開冷氣會令鼻哥裡面好乾,冷氣亦令空氣塵粒多容易鼻哥塞,建議各位絲打開放濕機同空氣淨化機陪伴BB瞓覺

男爵府

Gabriele 發表於 20-5-13 15:48
依排天氣轉,大家由唔開冷氣到開冷氣,對於一個嬰兒嚟講未適應到,加上開冷氣會令鼻哥裡面好乾,冷氣亦令空 ...

我仔未開冷氣已經係咁.....宜家開左佢開頭好瞓左少少. 但幾日後又再次係4點幾扭食奶.....

首頁

尾頁

跳至