婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Monchi1602 發表於 20-5-1 21:36
兩邊既禮都係我俾錢,我老公唔會行街揀禮物,所以係我去買,我俾錢。咁通常奶奶就買大路普通野,自己父母 ...

咁,我覺得老公都要接受你偏心喎。
錫自己亞媽多d ,都係好正常呀。
不過買嘢就係花心思,我都費事做,直接比錢,無煩惱。
不過亞媽收埋錫,奶奶同亞媽比一樣就算嫁啦。
大陸風俗,比錢了事

珍珠宮

.

珍珠宮

ilc 發表於 20-5-7 08:46
同款奶奶其實我已經感受到佢真係唔係有心、真心開口夾著利。所以完全唔介懷係心度。
如果有機心的話 ...
有啲99係個仔面前唔出聲,背後先出聲呢啲更難對付。

複式洋房

ilc 發表於 20-5-7 08:46
同款奶奶其實我已經感受到佢真係唔係有心、真心開口夾著利。所以完全唔介懷係心度。
如果有機心的話 ...

或者係既,我奶奶唔係高招既人,佢所有既諗法,其實都會表露到出黎。不過我就算忍奶奶,老公都唔會覺得奶奶理虧,佢眼中奶奶一切都係無心。我唔會做多啦,試過好多次自掏腰包送野俾奶奶,都係一副理所當然,我做返基本野算。

複式洋房

ilc 發表於 20-5-7 08:55
咁,我覺得老公都要接受你偏心喎。
錫自己亞媽多d ,都係好正常呀。
不過買嘢就係花心思,我都費事做,直接 ...

呢樣我老公接受既,一來係我俾錢,錢我自己賺,佢無理由仲要管我點用,如果佢唔滿意,佢都可以自己買返奶奶個份。二來奶奶都唔會當我半個女,我返奶奶家食飯,試過無數次,佢會將d靚餸收係廚房,叫自己仔女(但我老公無份既)去食,唔俾我知。我有次同老公講笑話“你阿哥阿妹又開飯啦喎”,老公只會苦笑,話“我媽唔知你啱唔啱食,所以先無叫你”。奶奶咁對我,我仲肯買野俾奶奶,老公已無乜理由去投訴。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

crazypaper 發表於 20-5-7 09:28
有啲99係個仔面前唔出聲,背後先出聲呢啲更難對付。
最衰格就係係佢d 仔女面前就扮咩都唔識 又扮到好可憐咁 又好似好仁慈 又好似好鍾意d 子孫 但其實最衰格就係佢 都唔明點解佢可以做到咁嘔心

珍珠宮

Monchi1602 發表於 20-5-7 10:24
呢樣我老公接受既,一來係我俾錢,錢我自己賺,佢無理由仲要管我點用,如果佢唔滿意,佢都可以自己買返奶 ...
你老公唔講好過講,唔知啱唔啱食所以無叫你,咁佢都講得出,犀利

大宅

Monchi1602 發表於 20-4-30 20:04
係,我唔會要求老公指責奶奶,始終奶奶係佢阿媽。但我好希望老公係我受傷害時,幫我講返句說話,而唔係事 ...

我都好明白,就算幾小見 都要一星期見一次,總之每次見其實都會好抗拒 ,其實又唔係要老公話返奶奶,如果每次去完奶奶度食飯 老公都會小小哄下安慰下 心情會好好多

複式洋房

crazypaper 發表於 20-5-7 14:40
你老公唔講好過講,唔知啱唔啱食所以無叫你,咁佢都講得出,犀利

呢類侮辱大家智商既解釋,我老公仲有大把存貨,不能盡錄。最正係經歷咁多事後,佢仲可以自欺欺人到話奶奶好錫我。

珍珠宮

Monchi1602 發表於 20-5-7 15:48
呢類侮辱大家智商既解釋,我老公仲有大把存貨,不能盡錄。最正係經歷咁多事後,佢仲可以自欺欺人 ...
好多老公都係咁,唔知係扮傻定真傻? 無謂為咗個老人咁激心。不如花多啲時間錫自已個呀媽多啲。到佢地話你俾說話你聽,你咪學返佢地,都唔係既,我錫99同自已呀媽都一樣啫。

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-4-30 09:02
平時都有睇下大家係BK分享既故事,今次第一次出POST,我結左婚2年,同老爺奶奶雖然不同住,但大家住係同區 ...

一)最憎啲99唔肯認錯,仲賴返你,唔明點解因為係長輩就可唔使道歉,咩道理。
二)99把口真係衰格,但係真小人好過偽君子。
三)99又係老逢唔使講多謝,唉⋯
其實一開始係咪得罪左99唔知? 佢好似針對你咁

複式洋房

lenovobb 發表於 20-5-7 22:20
一)最憎啲99唔肯認錯,仲賴返你,唔明點解因為係長輩就可唔使道歉,咩道理。
二)99把口真係衰格,但係真 ...

我都唔知有無得罪佢,結婚時無問題,我估計我既大部分條件應該啱佢心水,所以佢仲周圍同人講自己就快娶新抱。不過婚前其實佢無乜同我相處過,可能佢以為我會聽晒佢話,叫去東唔去西個種,但發現我唔係卦。佢試過佢自己娘家有即興活動,即日打黎要我同老公join,我唔得閒,叫老公自己去,奶奶就質問我老公,點解我會唔得閒。

如果話係咪一開始就得罪,我只諗到……我結婚個晚,d賓客讚我媽媽,個化妝師同返我講,話奶奶要佢幫手執過個妝,仲指明要靚過我媽;同埋新婚時,我老公傻左咁係奶奶面前,讚我媽媽煮飯好好食,奶奶當然唔高興,發我老公脾氣……話點解人地阿媽煮就成碟清晒,佢煮就次次食剩咁多……

複式洋房

nnnn 發表於 20-5-7 14:53
我都好明白,就算幾小見 都要一星期見一次,總之每次見其實都會好抗拒 ,其實又唔係要老公話返奶奶,如果 ...

係呀,係奶奶屋企每分鐘都好漫長。每次離開奶奶屋企,同兩老講拜拜後,我都會好興奮咁彈去㩒lift。

別墅

Monchi1602 發表於 20-5-7 23:01
我都唔知有無得罪佢,結婚時無問題,我估計我既大部分條件應該啱佢心水,所以佢仲周圍同人講自己就快娶新 ...

我99話我唔食佢啲野,陪月整果啲就食晒

洋房

Monchi1602 發表於 20-5-7 10:24
呢樣我老公接受既,一來係我俾錢,錢我自己賺,佢無理由仲要管我點用,如果佢唔滿意,佢都可以自己買返奶 ...

每個人感受唔同,當你奶奶平時都比較偏私自己仔女,都明白點解你會咁諗。
其實你奶奶可能好羨慕你,當年佢結婚時無你咁幸福,辛苦左大半世之後,仔女又搬哂出去同另一半生活。之後變左好妒忌你。
所以小見為妙。因為佢唔會為你變,同老公講佢又會覺得煩。到頭黎,兩邊唔討好,最後你自己受返,變得委屈。
我都好似你咁,有D說話聽左會好上心。同自己講,放鬆D,唔夾既,小d見,唔出聲。加油

複式洋房

treemoomin 發表於 20-5-8 09:01
每個人感受唔同,當你奶奶平時都比較偏私自己仔女,都明白點解你會咁諗。
其實你奶奶可能好羨慕你,當年佢 ...

多謝鼓勵,其實偏心一定會,亦係人之常情,我都會偏自己爸媽,始終係同自己生活多年,有深厚感情。不過唔需要做到出面,唔好刻意令人難受囉。我對爸媽一定好過奶奶,但我地不同住,奶奶唔會知我私下點對爸媽。我亦唔會係奶奶面前表現出“我買俾我爸媽,但唔買俾你”、“我有但係偏偏唔俾你”既姿態。

複式洋房

Monchi1602 發表於 20-4-30 09:02
平時都有睇下大家係BK分享既故事,今次第一次出POST,我結左婚2年,同老爺奶奶雖然不同住,但大家住係同區 ...

樓主俾我會爆x左個老公。同埋唔會洗指意每星期都同99食一次飯, 而且ignore 佢,唔好覺得潑婦罵街, 有時自己要用好強硬既態度表達99係幾噤賤,但如果你層樓本身你老公未識你前買,或者係你99幫手俾錢買既, 你係後加入既, 講真句你真係冇say, 根本唔俾佢入屋邊個主邊個作客, 已經清楚晒(不過呢樣就睇你喺老公心目中地位,同佢有幾愛你)

複式洋房

baoooo 發表於 20-5-17 18:45

樓主俾我會爆x左個老公。同埋唔會洗指意每星期都同99食一次 ...

奶奶屋企我其實都唔想上去架,但我老公話我唔返,佢都唔返,費事老爺奶奶問長問短,以為我地夫妻不和喎。咁我老公其實對我爸媽幾好,個個星期都肯陪我返娘家探我爸媽,坐足半日無怨言(咁當然我爸媽對人好過我奶奶啦),所以我點唔鍾意奶奶都好,都唔忍心要老公無得見自己爸媽。

伯爵府

回覆樓主:

我覺得妳99心哋唔好,唔識講嘢表達差??係妳C6 為佢搵藉口。

複式洋房

萌貓 發表於 20-5-18 01:30
我覺得妳99心哋唔好,唔識講嘢表達差??係妳C6 為佢搵藉口。

我都覺得老公係不斷幫佢家人揾藉口架,說話刻薄係講野唔叻、不問自取係怕我唔記得用、摷我衣櫃d衫係好心幫我執屋、貪心成日問我攞野係因為細個窮到有陰影,姑仔唔叫我阿嫂係因為佢地屋企唔拘謹……
唉,嘥氣……我廢事睬佢,反正我就係擺明唔會接受呢堆垃圾理由。

首頁

尾頁

跳至