婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cht1123 發表於 20-5-21 18:12
老公成日話叫我唔洗咁上心但聽到真係好難唔上心

老公當然想我地唔上心啦,咁就唔駛佢處理。

別墅

Monchi1602 發表於 20-4-30 09:02
平時都有睇下大家係BK分享既故事,今次第一次出POST,我結左婚2年,同老爺奶奶雖然不同住,但大家住係同區 ...

你奶奶吾鍾意你,自然講嘢好難聽,所以不需放在心

大宅

回覆 Monchi1602 的帖子

你唔好咁諗啦,比起其他更差嘅奶奶,你奶奶只係普通唔啱傾姐!仲有好多極品奶奶嚇死人!我認為我奶奶比你的極品100倍以上經過12年做人媳婦,學識要有基本禮貌,因為禮儀直接反應我父母對我嘅教育!唔同佢爭論少說話,問一句答一句,偶然會扮聽唔到等老公答!佢講嘅嘢我唔會認真聽,所以無乜上心易唔會聽完唔開心!我阿嫂仲勁,已經練成無敵,12年未見過佢答過我奶奶一句說話,簡直係神級

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 14:09

你唔好咁諗啦,比起其他更差嘅奶奶,你奶奶只係普通唔啱傾姐!仲有好多極品奶奶嚇 ...

基本禮貌我一向做足,對咩人都係。只係平時d言行差劣既人,我可以選擇疏遠佢,對方又識知難而退,但奶奶煩在無得話不相往來囉。

大宅

所以咪問一句答一句咯無咩事都唔好往來,減少磨擦!

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 14:27

所以咪問一句答一句咯無咩事都唔好往來,減少磨擦! ...

你奶奶會唔會投訴你地對佢冷淡?

大宅

我奶奶不嬲只在乎有冇錢俾佢,以前仲會在乎話我唔聽佢話之類,而家擺明大家唔好辣親大家,保持距離咁咯!佢都感受到我無視佢咁多年,唔會再對我哋有咩要求,因為有咩要求我哋都習慣無視佢了!

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 14:59

我奶奶不嬲只在乎有冇錢俾佢,以前仲會在乎話我唔聽佢話之類,而家擺明大家唔好辣 ...

咁我而家應該係經歷緊初始階段,我奶奶雖然都貪心,但佢更重視面子,鍾意親朋戚友覺得自己點得郁仔女、新抱、女婿。佢成日都暗示想要呢樣,想買個樣,我而家次次聽完就算,佢見我無買到俾佢,就開始黑口黑面。

大宅

我奶奶都鐘意認叻,曬命㗎!不過我自結婚第一年跟住佢尾俾佢扮嘢之後,就再無跟佢出席佢啲親朋戚友飯局咯!佢都唔識尊重我,我又點會傻傻的繼續聽佢亂up你嘅情況好初期,如果可以咪盡量和平相處咯!因為一唔妥大家之後仲大把難聽說話你受呀!不竟佢係你老公嘅阿媽,有時就算幾難頂都盡可能唔好推個老公出去擋,反而委屈左就要同老公呻下,老公聽得多會自然保護你多啲,好過下下因為奶奶同老公嘈,傷夫妻感情唔值㗎!

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 15:23

我奶奶都鐘意認叻,曬命㗎!不過我自結婚第一年跟住佢尾俾佢扮嘢之後,就再無跟佢 ...

我都係呀,我頭一年都好尊敬佢,奶奶鍾意拉隊參加佢娘家既活動,一年都5-6次,我當時就算收工幾攰,都次次陪佢。第二年老公知我唔想去,已經幫我推,但奶奶仲要覺得放工後就係得閒,就應該陪佢。至於和平共處,我只可以話,我唔會當住奶奶面話佢,唔會同佢嘈,但佢期望既唔止咁,佢係要高高在上,要討好佢,所以我都唔知會發展成點。

大宅

哈哈😄同我之前一樣,如無意外發展到最後應該同我而家狀況一樣!佢唔敢好似以前咁當我面話我叫我行東我就行西之類呢啲說話。但有時都會扮好識嘢咁比意見,我會當佢唱歌!佢最後會無癮收聲我而家陀緊BB,我媽咪唔係香港,但就叫人帶左啲燕窩返來叫我一星期食一盞,對BB腦部發展好,我都有諮詢過醫生,醫生話OK我先敢食!而我奶奶問候都無句不突止,仲話燕窩花膠呢啲食得多無益喔,我話醫生叫我食,佢夠膽死話醫生講嘅嘢唔好盡信!但當年阿嫂陀BB嘅時候佢又走去買人執笠貨花膠,上曬電視話啲花膠有水銀,點知比阿哥發現最後話唔要!有時見到佢覺得好可笑,無料扮四條!連自己啲仔同佢都無兩句,就知佢有幾識做阿媽啦,仲想啲媳婦孝順佢而家人人都怕左佢,盡量少見少傾!

複式洋房

呢啲垃圾吾洗理佢~反正又吾係一齊住~一星期見一次無咩所謂~吾洗太在意~同你過世既係你老公~人渣既說話吾需要擺係心度

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 16:54

哈哈😄同我之前一樣,如無意外發展到最後應該同我而家狀況一樣!佢唔敢好 ...

你陀緊B,恭喜晒!
你奶奶同我奶奶真係好似,佢又係唔識野但又好鍾意教人。似乎唔尊重人、諸多意見都係奶奶通病,如果發展到你咁,我覺得都OK呀,起碼你奶奶都知唔可以再橫行霸道。你奶奶無攞左你媽d燕窩已算好,我奶奶試過上我屋企,睇啱就攞左去,仲多多藉口。

大宅

佢無我屋企鎖匙如果佢可以自出自入你地屋企,貴重嘢搵個櫃鎖好。咁就唔使驚被佢不問自取啦!同埋你要學識扮痴扮傻,佢講嘅嘢應一聲就夠,唔使同佢對答咁多,久而久之佢會覺得無癮,唔講咁多嘢㗎喇!加油呀,對抗奶奶唔使勞自己氣嘅,激親自己唔抵吖嘛

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 19:15

佢無我屋企鎖匙如果佢可以自出自入你地屋企,貴重嘢搵個櫃鎖好。咁就唔使 ...

佢有我家鎖匙,不過經過一d事,而家唔會再自己走上去,但佢會間中編一d理由,想乘機上去。係呀,我而家貴重野盡量收好,或者擺返娘家。多謝你,我自從近幾次無買野上去(我奶奶近排不斷想我買炒價日罩俾佢地一家),而家變左透明人架啦,我老爺奶奶連開飯都唔叫我,只叫我老公,衰到無人有。

大宅

佢覺得你唔理佢,佢咪當你透明人咯。咁仲好啦,佢既然做得出當你全透明人,佢都唔好意思繼續開口叫透明人買嘢比佢咁樣你可以慳番啲錢仲好!

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 21:03

佢覺得你唔理佢,佢咪當你透明人咯。咁仲好啦,佢既然做得出當你全透明人,佢都唔 ...

但佢地而家轉為乜都只問我老公,漠視我。例如前幾日,佢地有樣小家電想要,但唔想俾錢買,諗起我屋企有,就直接問我老公攞,完全無考慮過件野可能係我既,亦無諗過頭家我都有份,佢地而家似玩報復囉。

大宅

咁你老公點先,有無問你有無用比唔比得?如果件小家電你有用嘅點會比佢㗎。除非件小家電係你屋企係多餘喇!否則唔會比咯!
佢唔問你好明顯認為果度係佢個仔屋企,唔需要理你咁多咯。其實咁樣最重要係你老公,如果佢撐你嘅就乜都唔使怕

複式洋房

MOON1029 發表於 20-5-24 23:29

咁你老公點先,有無問你有無用比唔比得?如果件小家電你有用嘅點會比佢㗎。除非件 ...

咁我老公婉拒左既,不過我唔知奶奶之後仲會做d乜,亦唔知老公仲擋到幾多次。老公其實唔算撐我,佢係偏袒奶奶多d,頭一年我同佢傾時,佢會覺得我應該去包容、接受佢家人,後來佢知我真係好唔開心,一講佢家人,我係不自覺地流眼淚,佢先知嚴重,先叫做會盡量平衡囉。

大宅

睇嚟你老公都會顧及你感受,既然係咁你無必要擔心咁多,萬大事有老公係前面擋住,你只需要做好自己,顧好自己就得了

首頁

尾頁

跳至