自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企長期都聽到boom boom 聲嘅行路聲, 推枱椅聲,一直覺係樓上傳下來,不停同管理處投訴,管理員都上來聽,都覺得係樓上,奇怪地,投訴完之後,又好似有少少改善,但之後又係咁樣,因為樓上有小朋友,我以為係小朋友頑皮走黎走去
直到琴日,我無意中趴左係地下,發現地下好嘈,聽到行走聲,推枱推椅聲,日常生活整理屋企嘅撞擊聲,甚至聽到樓下講嘢的人聲

我即刻喺去天花板聽,發現天花板好靜,冇地板咁嘈

我好亂啊,究竟係樓上定樓下,如果係樓上點解投訴完又好似有少少改善,但係當每次發出啲boom boom 聲,我趴係地板好大聲,天花板就好細聲

但成日都好似有錯覺,覺得啲喺樓上傳落嚟

試過樓下隔離個單位裝修,我以為係樓上裝修

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

Feiangyen 發表於 20-4-30 10:48
我屋企長期都聽到boom boom 聲嘅行路聲, 推枱椅聲,一直覺係樓上傳下來,不停同管理處投訴,管理員都上來聽 ...

水晶宮

你屋企D牆係咪好薄。

男爵府

我都試過聽到好嘈,以為樓上嗌交,點下望落樓下,原來係20幾樓樓下有人嘈呀

水晶宮

牆薄到咁

瑪瑙宮

我屋企長期都聽到boom boom 聲嘅行路聲, 推枱椅聲,一直覺係樓上傳下來,不停同管理處投訴,管理員都上來聽 ...

咁楼上点讲

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我試過零晨5點幾被剁肉餅聲嘈醒,以為樓上,因為覺得係頭頂,嘈到我瞓唔返,我忍不住上樓上又無聲,再上多一層真係有戶人剁緊肉,所以隔幾層都可以好傳聲。

wcpcelia    發表於 20-5-1 17:51

大宅

幸福花 發表於 20-4-30 11:05
你屋企D牆係咪好薄。
私樓都咁樣,我feel到我同樓下個牆好weak,但我同樓上個牆實好多,我敲天花板,好實

之後我成屋啲牆周圍敲,有啲牆啲聲好實,有啲牆好空

大宅

tkop 發表於 20-4-30 11:36
咁楼上点讲
最慘樓上有小朋友,樓上以為係自己小朋友問題,話會改善下,但投訴完果下好似真係安靜少少,但之後又黎了

大宅

momofish2002 發表於 20-4-30 11:38
我試過零晨5點幾被剁肉餅聲嘈醒,以為樓上,因為覺得係頭頂,嘈到我瞓唔返,我忍不住上樓上又無聲,再上多 ...

我朋友都試過比剁肉聲嘈醒,之後佢喺露台大叫do not make noice ,啲聲就停咗啦

禁止訪問

男爵府

以前試過樓上成日着住對高跟街夜媽媽週屋行,投訴過但樓上係都話無。後來發現原來係隔離屋,但d聲真係由天花板傳黎,好清楚由廳到房喀黎喀去

公爵府

我試過對面翼裝鋁窗,竟然係樓上傳聲音落黎,我肉眼睇到㗎啫,否則又賴左樓上。

子爵府

回覆樓主:

聲音有反射的。
我都試過比樓下投訴,話我哋夜晚八,九點仲裝修,因為個排係整緊個廁所,但我哋開緊飯,完全聽唔到噪音。
後來管理員問我哋同層對角個單位,佢都聽到有聲,咁即係唔關我哋事啦。

大宅

回覆樓主:

我唔識 physics,但都聽過聲音是向上的。我阿媽屋企附近有人裝修,成個星期d電鑽都係天花板佢頭頂不停鑽,問題係,佢住頂樓,何來有人在佢天花鑽呢?問下管理處,原來是樓下裝修,但d聲真係好似從上而出的。

侯爵府

東南西北 發表於 20-4-30 12:11
我唔識 physics,但都聽過聲音是向上的。我阿媽屋企附近有人裝修,成個星期d電鑽都係天花板佢頭頂不停鑽, ...

有good

伯爵府

Feiangyen 發表於 20-4-30 11:50
最慘樓上有小朋友,樓上以為係自己小朋友問題,話會改善下,但投訴完果下好似真係安靜少少,但之後又黎了
...

我樓下投訴我屋企噪音試過上嚟拍門,管理員跑上嚟調停,連我隔離鄰居都開門幫口話牆身薄戶戶都會聽到某種噪音。我覺得好煩好想解決件事咁我就話下次再聽到就請佢即刻上嚟睇吓我哋當時係做緊咩
隔咗幾日我有晚掉完垃圾落去問,果陣打開門傾,突然間有一下好尖嘅聲由廳頭掃落廳尾,佢哋即刻話就係呢吓,咁我同佢哋講呢啲係部”車立”發出嘅聲音,我哋屋企都聽到不過冇佢屋企咁應聲,難怪有時半夜一兩點都聽到,咁佢哋自己搵管理處跟進
自此之後我哋兩家撞到都有打招呼傾下閒計關係好咗好多

別墅

有時隔離都會架,我屋企隔離有三個小朋友,有時跑跳我都聽到,初初以為樓上,原來吾系

子爵府

回覆樓主:

我住25/F,曾經被24/F投訴我屋企不分時段,成日持續發出重擊聲,連我去旅行一星期冇人都有聲响,佢哋曾經嘈我多次,我仲話肯定佢屋企有鬼,後來發現原來係27/F經常玩 stepper 發出巨响,d聲傳到去24/F。

公爵府

回覆樓主:

係呀,我都親身證實過。一直以為係樓上揼嘢,我老公續層樓查諗住捉佢,佢上咗3層樓都冇發現,但D聲繼續响,跟住就落一層,發現晚晚清晨零晨揼嘢條賤人,係住樓下的。

首頁

尾頁

跳至