自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

candysandy 發表於 20-4-30 12:26
我住25/F,曾經被24/F投訴我屋企不分時段,成日持續發出重擊聲,連我去旅行一星期冇人都有聲响,佢哋曾經嘈 ...
27傳到24唔出奇 但奇在26應該最嘈 點解冇投訴?
不分時候既話 26一係冇人住 一係不長期在家 一係就撞聾

公爵府

HoshiSora 發表於 20-4-30 15:22
牆身地下天花全部都好薄,用料都不是隔聲的。

我唔知舊年代的樓會唔會厚啲呢?

舊樓的確好d,我而家住果度差唔多30年樓,完全聽唔到隔離同樓上樓下既聲,點解會知,因為我係屋內係好靜,但一出門口就聽到隔離屋開到電視超大聲,但一入返屋關左門又好寧靜,佢冇理由hou住我幾時彈出彈入來開關電視掛?
仲有,我樓上睡房位置擺左套鼓,有時夜晚10點半都仲練緊,好安靜準備訓果陣我哋係聽唔到聲但feel到少少震,唔係層樓震,係feel到d聲波影響緊自己,感覺似去唱k開大個音響咁,但係聽唔到聲,樓上整套鼓之前有同我哋講聲,同埋佢應該有放d吸音棉之類。
裝修就一定會嘈,但至少冇晒d生活嘈音先。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

小寶貝兒 發表於 20-9-19 20:50
舊樓的確好d,我而家住果度差唔多30年樓,完全聽唔到隔離同樓上樓下既聲,點解會知,因為我係屋內係好靜, ...

咁係你個到其他人好好 或者冇細佬仔

我呢到都係94年既樓

空氣傳既聲就好小好小

但結構既就好多好多

依家日日都聽到跑/跳/落地聲 好震

走廊整野 防煙門大力撞到牆 好多透過牆身/地板傳既聲都會聽到

男爵府

2020勳章

聲音會反射, 樓下講野會由地板反射上天花, 所以樓下講野傳上來係大聲過樓上講野傳落來.

大宅

回覆 Feiangyen 的帖子

曾有類似情況,晚上11時後有人敲打牆身,當時以為樓上,向管理處投訴,有鄰居更從樓下大叫唔好嘈。原來是樓下那家女戶主有精神病,管理處知悉。但真的似樓上傳來。

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

好似地下厚度有管制,但好多發展商用個range 嘅low end...我之前看discuss D師兄有傾過,咁牆身都係啩,總之新樓差過舊樓

而家又多咗人整地台,唔知係咪反而少咗傳聲

珍珠宮

momofish2002 發表於 20-4-30 11:38
我試過零晨5點幾被剁肉餅聲嘈醒,以為樓上,因為覺得係頭頂,嘈到我瞓唔返,我忍不住上樓上又無聲,再上多 ...

係,真是可以隔幾層樓傳聲㗎
聲音靠牆身傳播

公爵府

乜野事先 發表於 20-9-27 22:09
咁係你個到其他人好好 或者冇細佬仔
我呢到都係94年既樓
空氣傳既聲就好小好小

有細路架!我隔離屋前後住2家人都打罵仔女得好勁,唔開門只係聽到少少聲(比電視聲音細),一開門真係比佢嚇一嚇!
我哋大廈防煙門裝左個慢回既門較,所以唔會有大力嘭門,不過各家各戶嘭門就控制唔到,幸好唔算大聲,同埋我係大門邊加左一圈海棉條,都有隔音作用
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

Feiangyen 發表於 20-4-30 15:19
搬張凳上枱度聽,再爬上張凳度,其實聽得好辛苦,個頭都令到就黎抽筋

危險 跌到就幣啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Feiangyen 發表於 20-4-30 11:52
我朋友都試過比剁肉聲嘈醒,之後佢喺露台大叫do not make noice ,啲聲就停咗啦
...

我以前都試過
搬入新屋第二朝7:00就剁肉餅
我大鬧左句,隔離屋個工人之後就出樓梯剁
婆婆真係好好人......前後都唔知有無一個月

婆婆走左
隔離就到而家隔左12年都無人住
又無賣

男爵府

Feiangyen 發表於 20-4-30 10:48
我屋企長期都聽到boom boom 聲嘅行路聲, 推枱椅聲,一直覺係樓上傳下來,不停同管理處投訴,管理員都上來聽 ...

有過經驗,我住3樓,有晚將近12點,2樓上嚟叫我唔好用跑步機跑步,查實係我樓上(4樓)在用跑步機跑步,我屋企都冇跑步機,我都冇跑步。

複式洋房

emilylam 發表於 20-9-28 01:17
係,真是可以隔幾層樓傳聲㗎
聲音靠牆身傳播

呢種聲易搵啊
但腳步呢d陰d陰d 又唔知幾時會跑幾下
同埋門口好難聽到 因為聲已經入左石屎傳左出去
(除非佢超大力跑同跳)
唔通真係上上落落企足成日 都搵唔到
(佢跑完出左街成日你都唔知)
整肉餅啊 砌家私 鑽野 呢d都仲有時間同比較大聲

子爵府

2020勳章

希望多啲人了解,我之前比樓下租客投訴好多次,但係我哋每日只有晚上8時候才有人,連看更次次都知我地出晒街,後來看更說服樓下上來按我地門鍾,幾次都真係無人,佢先信聲音不是我哋發出。

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

持續嘅聲音,大家可以上樓上/落樓下調查,晚上剁野/dup嘢聲,通常站近人家的門口就聽到,一目了然,然後即時請管理員跟進。除非是間歇性幾下就難查。

大宅

好媽媽勳章

我都試過晚晚半夜1:30至2:30有好大聲嘅沖涼水聲,我一直都以為係樓上。同管理處反映之後,佢哋查完知道係隔兩層上面,同埋我屋企樓下半夜用水。

另外成日夜晚黑10點幾11點就有拉傢俬嘅聲,觀察完一輪都發現係樓下傳上嚟。

我樓上真係住咗一個細佬成日跑跑跳跳,嗰啲聲係最令人頭痛,好似敲緊你個頭咁。

其實對聲音嘅敏感度真係每個人唔同,我成日覺得好嘈好煩擾嗰啲噪音,我老公話都聽到,但係佢唔會覺得噪。唉,所以我好想搬屋,但係我老公又唔覺得有問題唔想搬。

大宅

回覆樓主:

邊度既私樓咁傳聲

複式洋房

seequeenie 發表於 20-9-28 09:12
我都試過晚晚半夜1:30至2:30有好大聲嘅沖涼水聲,我一直都以為係樓上。同管理處反映之後,佢哋查完知道係隔 ...

唉 香港地好多呢D問題
好難搞 我就黎頂唔順
我就黎做斬人個個
但來源係邊我都唔知
點斬

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

我樓下裝修
聽落都似樓上傳黎呀

大宅

回覆樓主:

以前住果度成日俾阿婆投訴,話我地好嘈,我地一早返工,連晚飯都是食左先返屋企,果時個個都是大人,未有小朋友,吾知邊度嘈。
日日俾佢投訴,煩到x咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊