網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人買過九陽的藥膳煲/壺,好用嗎?睇落好似好正,有時間制和保溫功能
想買,但見無保養(港澳地區)

翡翠宮

AC.Lee 發表於 20-4-30 11:30
請問有無人買過九陽的藥膳煲/壺,好用嗎?睇落好似好正,有時間制和保溫功能

無用過類似煲,畀唔到意見。保養方面係保7日有問題可以喺香港退貨。

大宅

lyh80115 發表於 20-4-30 12:24
無用過類似煲,畀唔到意見。保養方面係保7日有問題可以喺香港退貨。

請問香港點退貨?
有人上嚟收貨?
自己拎去指定退貨地點?

翡翠宮

AC.Lee 發表於 20-4-30 12:33
請問香港點退貨?
有人上嚟收貨?
自己拎去指定退貨地點?

買咗超多嘢,但竟然未試過

大概係提供視頻證據email畀香港客服處理,之後寄回香港某快遞倉,寄回運費會退回給你。

大宅

lyh80115 發表於 20-4-30 12:38
買咗超多嘢,但竟然未試過 。

大概係提供視頻證據email畀香港客服處理,之後寄回香港某快遞倉, ...

聽您咁講即係京東的貨品質量唔錯啦

象牙宮

AC.Lee 發表於 20-4-30 11:30

你要飲中藥?
3L、4L容量可选 预约定时=====> 選大較佳。

N年前, 淘過呢款。現叫藥房煎。加錢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

333s 發表於 20-4-30 17:38
你要飲中藥?

如坏左, 可淘配件。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 20-4-30 17:38
你要飲中藥?

係呀,需要飲中藥調理身體。
請問點解睇唔到您分享的圖片呢?
四幅都開唔到啊

男爵府

333s 發表於 20-4-30 17:40
如坏左, 可淘配件。
我早兩個月都買咗個類似嘅,好好用,樓主呢個再靚仔啲。

象牙宮

AC.Lee 發表於 20-4-30 17:50
係呀,需要飲中藥調理身體。
請問點解睇唔到您分享的圖片呢?
四幅都開唔到啊

我中醫每劑中藥是250克++
需要選較大的壺。4-5L

天际

九阳

苏泊尔

小熊

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 20-5-1 11:37
我中醫每劑中藥是250克++
需要選較大的壺。4-5L

萬分感謝

250克中藥都要3至4L藥煲(emoji)
咁真係要買大D啊

九陽嗰個我睇京東有人評論話好難煲到一碗,3-5碗水煲出嚟都係一碗半。。。請問您有無遇到呢D情況呢?定係嗰個人唔識用或個煲有問題咋

象牙宮

藥壺不能買的太小。***

以下圖可作參考

理性討論交流者。

象牙宮

我都要買 自動煮藥壺,

煮一劑要加15元。
每星期要服 4-5劑。

每月服千五元中藥。

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 20-5-1 11:46
我都要買 自動煮藥壺,

煮一劑要加15元。

係呀,仲有要睇煲藥個個人的手法,之前搵嗰間,個姐姐煲得好好,後來無做轉咗第二位姐姐煲,個味即刻唔同咗

大宅

owen2012 發表於 20-5-1 02:32
我早兩個月都買咗個類似嘅,好好用,樓主呢個再靚仔啲。

請問您買了那一個,可以分享一下嗎,謝謝您

象牙宮

AC.Lee 發表於 20-5-1 11:54
係呀,仲有要睇煲藥個個人的手法,之前搵嗰間,個姐姐煲得好好,後來無做轉咗第二位姐姐煲,個味即刻唔同 ...

我看 政府資助中醫 , 机器煲的。

市民可致電18區中醫診所預約服務,亦可瀏覽cmk.ha.org.hk/services/GovtSubsidisedCMServices/

醫管局18區中醫診所新增針灸及骨傷/推拿服務 按次收費120元 
3月2日起提供資助中醫門診 (附診所名單)

18間中醫診所政府資助中醫服務預約電話及地址:

理性討論交流者。

象牙宮

333s 發表於 20-5-1 13:12

市民可致電18區中醫診所預約服務,亦可瀏覽cmk.ha.org.hk/services ...

我淘一体,煮第一次,出一豌。
再煮第2次, 出不止一豌。不自動停。
一年不到也坏了。

今次想買分体。中药煲 全自动 熬药
電机可再次買。

理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 20-5-1 13:12

市民可致電18區中醫診所預約服務,亦可瀏覽cmk.ha.org.hk/services ...

因為我個中醫係大陸,得藥方,所以要自己煲或搵代煲。
睇中九陽個藥煲係因為貪佢除咗可以煲藥,仲可以煲湯

大宅

333s 發表於 20-5-1 13:18
我淘一体,煮第一次,出一豌。
再煮第2次, 出不止一豌。不自動停。
一年不到也坏了。

聽您咁講,我突然間覺得我唔應該對個煲期望太高

男爵府

AC.Lee 發表於 20-5-1 11:55
請問您買了那一個,可以分享一下嗎,謝謝您
我買咗13樓嗰款,分體的,方便清洗,不過就冇感應,唔識一碗水停。但說明有教,只要用附送嘅杯量度,落水浸過藥面,再輸入放咗幾杯水,佢就會計時間,啲藥本身吸唔吸水會有啲影響,所以佢響嘅時候如果不只一碗,可以手動加時間,用一兩次就大概知要幾多時間。我仲試過用個底座黎煮麵,都一樣得,我覺得幾好用,我買咗5L,買大啲唔怕瀕瀉嘛。

首頁

尾頁

跳至