自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

集運30件貨應該好大包了, C小姐無理由會掉咗, 收到唔係自己都應該揾返集運處理, 我覺得佢吞咗, 可以叫集運報警.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

ironpoint9971 發表於 20-4-30 18:33
我不太相信集運會這樣建議客人。。。。

我唔相信集運會叫人掉貨,博賠錢俾客咩

男爵府

mlcbb 發表於 20-4-30 20:50
物流送錯,應該箱上地址同名都錯,咁箱入面既野算唔算他人財物
...

名同地址都唔係你,梗係他人財物,街上執到野,物主報失,拾遺不報屬刑事罪,至於呢單,有名有地址有簽收,一句掉左就可以當無事發生,應該唔得掛,仲要咁既態度
正常人收錯其他人既野,應該係搵返集運或聯絡返當事人吧。
不過呢件事最大責任係運輸,睇下運輸最後點處理吧。

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有無可能C無收到件貨?係集運整唔見左?

瑪瑙宮

ironpoint9971 發表於 20-4-30 18:32
我不太相信集運會這樣建議客人

你点样可以联系到C

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Tiffany2 發表於 20-4-30 21:41

有可能

子爵府

熱血勳章

hellokitty111 發表於 20-4-30 18:16
其實這件事情可以報警的!
記得以前有類似case,賣樓忘記取走d貴鞋,
舊業主追問新業主,新業主話掉了,鬧 ...

係。。我曾問過法律意見。。吳可唔私自掉。。可以無視。。可以去報失物。。但絕不能掉。。

翡翠宮

牛年勳章

如果我見到咁大包貨又唔係我名、地址,我會拒收叫速遞員即場拎走,我覺得正常人會咁做。
會唔會係速遞公司講大話?

男爵府

Tiffany2 發表於 20-4-30 21:41

No la。C同集運有對答,當中話:已根據客服的指示掉了件貨

翡翠宮

牛年勳章

KATELYY 發表於 20-4-30 21:53
係。。我曾問過法律意見。。吳可唔私自掉。。可以無視。。可以去報失物。。但絕不能掉。。
...

如果拎錯都會等速遞嚟收返,點會丟。
就算貪心拆咗,都未必啱用,call返速遞嚟收(求其話唔小心拆咗)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

C小姐有冇搞錯,掉咗人哋d貨
試過有速遞派咗一件唔係我嘅件畀我,但聯絡電話係我之前用過嘅number, 我唔敢收,叫速遞退返去,之後再打畀間公司通知佢。

伯爵府

藴藴 發表於 20-4-30 21:19

名同地址都唔係你,梗係他人財物,街上執到野,物主報失,拾遺 ...

依家似出面包裝地址同名都啱,但入面pack 既貨對調左,先會將兩件貨都派出。

伯爵府

ironpoint9971 發表於 20-4-30 17:58
各位BK會員,想徴詢吓大家處理方法,謝謝。

人物/背景 :

咁簽收時C小姐係自己自取還是集運上貨上門,有冇簽收人簽名?有晒電話地址,集運公司既然Check到你同C小姐包裹寄錯,集運公司應該賠償返比你,係距地自己責任。但C小姐真係好貪心,明知件貨咁大件,都要貪。哩D人正人渣。

侯爵府

ironpoint9971 發表於 20-4-30 18:24
所以我咪知C小姐住西灣河。集運有佢地址&電話,佢收貨留英文名

我記得以前有騙案, 騙子上門話有快遞收,戶主收貨後發覺不是自己的 ...不久,騙子快遞上門話派錯件,要取回並檢查快件後,就話有貴重物品不見了,要收貨人負責 ... 按道理,那個C小姐要負責包裹的所有金額, 已收件有簽字絕對不能賴, 更不能謊稱丟掉就等如無責任. 應該是快遞那邊報警, 之後保險賠妳, 妳不用處理, 只係追快递囉.

子爵府

雖然最大責任係集運

但明知收錯冇可能就咁掉左佢
客服更加唔會教人掉左啲貨
貪心係最大嘅可能性

侯爵府

藴藴 發表於 20-4-30 20:37
證明佢收左貨,又唔係佢既野,有咩權利掉他人財物?
好明顯係貪心。
...

... 掉咗都唔奇... 有次DHL由大陸寄衫去歐洲, 結果我朋友收到個10幾kg嘅氣泵,地人名都無錯, 問翻大陸快遞點搞,佢真係叫我朋友揼咗佢, 另外我又要再寄過D衫俾朋友, 奇怪, 衫價&運費係同大陸收件員私了的.

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

有滑梯屋企都唔細掛,真係咁無品都有?

大宅

ironpoint9971 發表於 20-4-30 17:58
各位BK會員,想徴詢吓大家處理方法,謝謝。

人物/背景 :

你好,我係c小姐,今日睇到呢個post, 想回應一下。下面的對話是我和客服既對話。一字不刪。
當日我收到你的包裹後已經立即和客服溝通,客服態度惡劣,我對話中問清楚我啲件喺邊度,並要求收到件就會把你的東西送走,但客服自己表示「既然這樣的話,那這些貨品不要了,我叫老闆賠償客人」亦恐嚇我「你的貨也別想要了」,所以我才把東西扔掉。

是客服對我表示東西不要了,我才扔走。十分抱歉添上了你的麻煩。 但,商家一直在推卸責任,不願賠錢。我把紀錄都上傳,希望你能成功和商家追討損失。

大宅

Conniess 發表於 20-5-1 02:48
你好,我係c小姐,今日睇到呢個post, 想回應一下。下面的對話是我和客服既對話。一字不刪。
當日我收到你 ...

而我禁退款已經係好前幾天的事,因為佢表示「你的東西也別想了」,咁我既然收唔到我既貨物,咁先禁我收唔到我既貨物退款,並不是集運稱因為我丟提了你的東西。
客服不停推搪責任, 希望jm你都盡快收得到客服嘅賠償。而我都衷心向您說聲sorry , 添給你麻煩。

首頁
12345...9

尾頁

跳至