自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

阿仔小四,平時屋企得菲姐同佢,我地兩公婆返工,所以有比部iphone佢用(有set限制打機時間),琴日去尖沙咀食飯,叫佢先去巴士站接爺爺嫲嫲(教左佢點行去餐廳,只係一條直路),我去攞枱先……結果佢完全冇聽我講,行錯哂路……我打比佢打極都唔通,原來佢block左我電話,因為我平時打電話催佢做功課上堂,太煩所以block左我……成餐飯我就不斷閙仔,兩老當然唔高興叫我就下個仔(因為大家好少見,我當聽唔到),返到屋企我收左佢部電話,換左部最基本冇上網果d比佢……究竟應該點教佢?有冇jm可以交流下

水晶宮

ming1020 發表於 20-5-1 10:09
阿仔小四,平時屋企得菲姐同佢,我地兩公婆返工,所以有比部iphone佢用(有set限制打機時間),琴日去尖沙咀 ...

第一,你同佢平時的溝通內容只有成績,功課,單1得可憐

第2,你係長輩同大庭廣眾駡佢不單佢冇臉,亦非常破壞親子關係,佢小4男仔唔細la要臉子的

佢生活中心只得電子產品,功課,同姐姐

這樣的情況到佢中一更加控制唔到,功課的放埋1邊先,先搞好親子關係,讓他能感受你的多元化你的用心縱使你所能花的時間有限

external    發表於 20-5-1 10:25

水晶宮

BK Milk勳章

ming1020 發表於 20-5-1 10:09
阿仔小四,平時屋企得菲姐同佢,我地兩公婆返工,所以有比部iphone佢用(有set限制打機時間),琴日去尖沙咀 ...

老實
我都有工作我仔都係小四
小朋友開始真係靠同小朋友既感情去維持
我覺得你仔好大膽
至少我小朋友吾夠膽咁做block自己電話
你係咪太ee哦哦佢?煩係重點嚟
大個la會有自己主義既

平日有無固定家庭日同親子活動?
我係你吾會即刻收佢電話
會傾完再俾多次機會
佢block得你電話都唔多尊重你
仲有食飯鬧完未算
成餐飯都鬧真係勁煩
真係要檢討下

好好鞏固親子關係好過
好快大遲下重吾聽講
你仲要太煩
上中學實吾聽你講

侯爵府

spikenard 發表於 20-5-1 10:20
第一,你同佢平時的溝通內容只有成績,功課,單1得可憐

第2,你係長輩同大庭廣眾駡佢不單佢冇臉,亦非常 ...

平時好難唔講功課,日日都要提住佢開ipad上堂,唔提就好多時收學校電話投訴 佢學校d老師好有責任感,遲到/上堂唔專心就打比我……加埋而加冇街出,真係好影響

等我試下唔理先,其實我每日都係打2-3次比佢

侯爵府

bongbongpatty 發表於 20-5-1 10:26
老實
我都有工作我仔都係小四
小朋友開始真係靠同小朋友既感情去維持

我自問係一個唔煩既媽媽,思想好開通,只係停學其間屋企上zoom收到學校太多投訴,係多左提醒佢夠鐘上堂……琴日我真係著哂火,兩老仲不斷教佢講大話解釋(不過兩老好少見,我唔會介意)……佢唔珍惜佢部iphone,我就換個部電話比佢……講真電子野我唔夠佢玩,我set好哂佢又可以改過,所以我先收左佢

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講真小朋友咁做係唔岩要鬧,但都要忍到反屋企先,係長老面前咁鬧法
人地會覺得妳唔識得教仔淨係識得鬧架咋

伯爵府

BK Milk勳章

電子產品一入深似海。多玩,晚上一起玩game.假期踢波,去農場BBQ之類。搞好關係先

侯爵府

lingwu 發表於 20-5-1 10:33
講真小朋友咁做係唔岩要鬧,但都要忍到反屋企先,係長老面前咁鬧法
人地會覺得妳唔識得教仔淨係識得鬧架咋
...

唉,我琴日真係著哂火,佢行錯路但我又打唔到比佢(我係餐廳check機先知佢bl9ck左我)

侯爵府

appledai 發表於 20-5-1 10:35
電子產品一入深似海。多玩,晚上一起玩game.假期踢波,去農場BBQ之類。搞好關係先 ...

星期六日都係outdoor活動,呢幾日我都唔敢去,只係同佢踩下單車同行山約人打波,但一比部機佢又發顛

子爵府

佢唔聽你電話好過分,你係媽媽.....
你唔可以比太多自由佢,要佢認清現實,可能你要係工作中抽多少少時間出黎

因為平時佢對住姐姐都係咁,佢當左你係姐姐

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

小四應該開始放手,你試下唔好喺平日返工嘅時候打電話畀佢, 小朋友十居其九在家都是在打機 你打畀佢佢只會覺得你好煩
回家後,你先同佢傾下上堂嘅情況,因為群組媽媽一定會有消息,等佢知道你都知道佢嘅事,唔明白可以跟進下
每個星期,我都會同阿仔落街食早餐講下廢話 行下街,雖然唔能夠走遠,愉快氣氛之下,佢就會聽你嘅教導

總之唔到最後都唔好沒收電話 ,呢個殺手鐧唔可以隨便用

侯爵府

sisilee321 發表於 20-5-1 10:38
佢唔聽你電話好過分,你係媽媽.....
你唔可以比太多自由佢,要佢認清現實,可能你要係工作中抽多少少時間出 ...

我知佢係好大膽成日挑戰我,菲姐放假佢會幫手做家務,洗碗掃地都肯做,星期六日係我自己湊多數出去玩……唉,諗起佢5年班都唔知點算

珍珠宮

收智能電話,換普通電話ok呀
block媽媽呢個好行為好唔尊重你
加上小學生用普通電話打出打入就夠用

做錯就即刻指正好正常
但個人覺得....你仔仔可能想去某鋪頭/地方,去睇睇自己鍾意嘅嘢
仔仔雖有錯,但你了解一下佢行另外一條路有咩用意,話俾佢知下次媽媽同你一齊去

成餐飯都不停鬧仔似乎over咗少少
指正返同有道歉就應該停一停
返到屋企就開始約法三章,因為你咁咁咁,所以依加只有普通電話用,直到幾時為止....

要有效管教,首要有良好親子關係
平時除咗問學習情況,陪仔仔去做運動、一齊砌模型、每晚傾吓偈.....

侯爵府

external 發表於 20-5-1 10:42
小四應該開始放手,你試下唔好喺平日返工嘅時候打電話畀佢, 小朋友十居其九在家都是在打機 :thinki ...

佢每日9-4上堂功課多又唔肯做,我放工返去仲要同佢做功課,完全係停學不停課,老師又成日追功課

媽媽群組我冇join,佢果班d媽媽唔啱傾……打機運動我乜都同佢做架,佢今朝仲問我暑假去邊度潛水(我自己都好貪玩),而家又出去踩單車

你意思係唔好收佢部iphone?

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 20-5-1 10:48
收智能電話,換普通電話ok呀
block媽媽呢個好行為好唔尊重你
加上小學生用普通電話打出打入就夠用

我琴日係著左火(知道佢block左我電話)……之前都試過抆走個cam條線,咁就唔洗催佢做野

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁既功課量和上堂時間 似乎是學校問題多過你小朋友的問題
媽媽群組要入,我都唔會講嘢,除了功課問題之外,起碼返工都知道阿仔嘅情況
你仔仔其實都好乖呀 佢只要搞掂平日嘅功課,星期六日咪有得玩,有因有果

大宅

回覆樓主:

老師話。。小四開始已經有第一階段既反叛期架啦

大宅

回覆樓主:

立過下爬完樓, 知道做呀媽要返工已經好辛苦, 但係個仔開始有自己思想同感覺, 同佢關係真係要keep好, 吾係第日升中你仲大鑊 , 除搞功課鬧鬧鬧❨叫有交流❩, 其他方面仲有無? 呢期宅費有咩同佢係屋企玩下例如board game? 老人家❨佢覺得都係外人❩就鬧少兩句, 係 , 個下真係好嬲好扯火, 但係關係一差, 要處理就頭痛, 吾好下下擺個我係你呀媽出黎, 原來細路好討厭❨我仔有同我講返 ❩, 扯火就自己行開飲杯水再處理

侯爵府

ming1020 發表於 20-5-1 10:26
平時好難唔講功課,日日都要提住佢開ipad上堂,唔提就好多時收學校電話投訴 佢學校d老師好有責 ...

我果個都係小4,暫時仲好細路仔,所以都聽話。

呢排電話都係無限量供應,都無計⋯因為要返工,平時都係用whatsapp send野比佢(例如學校whatsapp,zoom details等等),早幾日比補習老師投訴佢做漏功課,比我沒收左佢電話一星期,佢都自願無嘈,我話改善就比返佢)。

小4好難再成日鬧鬧鬧,要好似朋友咁對待,我同佢關係好似朋友,成日大家係度攪攪笑笑,打黎打去⋯佢係唔驚我,但都算比面我同埋樣樣會同我交待,至少一日到黑都仲成日媽咪好咪。

佢比面我時我地都要比面佢,就算鬧我都係閂埋房門先鬧,唔係會街同佢嘈⋯佢地要面架喇。

侯爵府

external 發表於 20-5-1 11:27
咁既功課量和上堂時間 似乎是學校問題多過你小朋友的問題
媽媽群組要入,我都唔會講 ...

學校既時間表係玩死我,每堂上個幾鐘,隔一個鐘就一堂,每日上3-4堂……我個仔邊會咁準時,所以我一日提幾次

首頁
12345...7

尾頁

跳至