自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

ming1020 發表於 20-5-1 10:09
阿仔小四,平時屋企得菲姐同佢,我地兩公婆返工,所以有比部iphone佢用(有set限制打機時間),琴日去尖沙咀 ...

比d面個仔,有咩野返到屋企先關埋門慢慢罵得唔得呀。。。

大庭廣眾個仔只會更憎你。。

我認真架。。

我從來唔當眾罵仔女,要罵我等冇人先打獲勁。。

當眾比人罵好冇面架,同埋大家關係會好差

侯爵府

myaisha0435 發表於 20-5-1 20:49
比d面個仔,有咩野返到屋企先關埋門慢慢罵得唔得呀。。。

大庭廣眾個仔只會更憎你。。

個下真係著哂火……都已閙左冇得收返,我好少會閙,block我電話真係好過份

珍珠宮

畀面勳章

ming1020 發表於 20-5-1 20:51
個下真係著哂火……都已閙左冇得收返,我好少會閙,block我電話真係好過份
...

下次拉佢入後樓梯罵完先再出黎食飯吧

唔好一路罵一路食

珍珠宮

ming1020 發表於 20-5-1 10:09
阿仔小四,平時屋企得菲姐同佢,我地兩公婆返工,所以有比部iphone佢用(有set限制打機時間),琴日去尖沙咀 ...

你要忍呀小朋友唔喜歡太多囉嗦

過左反叛期大概 中五左右呢就唔會咁難傾偈

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

回覆樓主:

我會收電話, 話大吾大, 咁話細吾細, 大早沉迷電話吾係好事, 越遲越難收。 應該你控制住玩電話時間

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

你個仔咁似我仔既,都係因為疫情宜家中晒毒,我最近都狠狠地收左佢遊戲機個手制,電話都係block晒所有apps只留番几個中頭既youtube俾佢上堂睇片用。
呢個疫情令到佢太鬆散了,所以宜家盡量可收既都收埋,等佢改善左先有限度俾番佢打機之類。
遲下我都要搵補習社安置佢,一了百了費事自己勞氣。

男爵府

ming1020 發表於 20-5-1 10:31
我自問係一個唔煩既媽媽,思想好開通,只係停學其間屋企上zoom收到學校太多投訴,係多左提醒佢夠鐘上堂… ...

其實依家online上課,家長返工,support唔到小朋友,有乜野咁奇?唔好將這類‘反影’比壓力阿仔,反而我有同老師講,我返工,姐姐幫佢,但入唔到,佢都唔想,希望學校諒解。
小兒小一可能冇咁緊張,但我地家長都要取平衡,唔好只怪學生。
每個父母都緊張小朋友,但有時自己唔覺,你可以跟佢約法三章,咁大家冇咁大壓力

水晶宮

vickymok717 發表於 20-5-1 20:07
我都有個仔小四,首先,我無比電話我個仔用!好多人成日投訴小朋友用電話或電子產品,但借問聲又係邊個供應 ...

叻仔

你仔呢類, 係20個男仔才會有一個係自動波, 仲要係品學兼優的. 大部份男仔都係未開竅, 要阿媽提點的。

有時並不是家長唔曉教、唔曉放手, 而係小朋友有自己一套.

子爵府

ada_fung 發表於 20-5-1 15:57

我一個高小,一個初中,停課都係9:30-10pm前瞓。

係, 鄧我同事辛苦
最慘要佢陪, 佢要返工日日唔夠精神
10 零歲就2-3:00 訓又整野食, 又做功課
晚晚半夜先做, 感覺係佢一開始太縱容小孩吧

大宅

你試下block返佢轉頭,仲要做俾佢睇,等佢知驚,呢招我試過,佢即刻求我唔好block佢,然後同佢講清楚你嘅底線

侯爵府

pak_mama 發表於 20-5-1 21:22
你個仔咁似我仔既,都係因為疫情宜家中晒毒,我最近都狠狠地收左佢遊戲機個手制,電話都係block晒所有apps ...

你好呀,同路人……我仔平時有補數學,呢段期間上堂太hea,個老師話唔好嘥錢喇,5月叫佢唔好交學費上堂 我啱啱搵左個上門補習希望ok

子爵府

vickymok717 發表於 20-5-1 20:07
我都有個仔小四,首先,我無比電話我個仔用!好多人成日投訴小朋友用電話或電子產品,但借問聲又係邊個供應 ...

你好資深個名

岩, 一開始就唔應該比, 我就係好怕我同事禁
佢話唔比唔得, 要堅持

侯爵府

咩~ 發表於 20-5-1 21:43
你試下block返佢轉頭,仲要做俾佢睇,等佢知驚,呢招我試過,佢即刻求我唔好block佢,然後同佢講清 ...

試過,佢會一日打廿次去我公司電話炸我……琴日餐飯我唔係不斷閙,係好似辯論比賽不斷博黎博去,比番哂d電話記錄佢睇(我一日打幾次俾佢,而佢一日起碼打十次比我),當然係我輸因為老人家出口幫個孫叫我就佢

男爵府

陪月勳章

ming1020 發表於 20-5-1 21:43
你好呀,同路人……我仔平時有補數學,呢段期間上堂太hea,個老師話唔好嘥錢喇,5月叫佢唔好交學費上堂 :b ...

忘記講我仔都係小四,返學時候都算自律,但宜家冇學返佢又當正自己放假,我返工前已經俾晒學校上堂既片同功課佢睇,叫佢响我返工前睇晒做晒,仲同佢講我係會知道佢有冇睇片先至做功課,但結果當然係令人氣憤啦,成日同我講話唔識上網交功課login之類,講真,機唔洗教都識打啦,話唔識login交功課真係火都黎。。
總之就日日都鬧佢鬧到我都覺得自己煩。
我宜家暫時補開英文,都已經同左佢講遲啲去補習社托管埋一了百了。。

大宅

ming1020 發表於 20-5-1 21:50
試過,佢會一日打廿次去我公司電話炸我……琴日餐飯我唔係不斷閙,係好似辯論比賽不斷博黎博去,比番哂d電 ...

原來佢成日打俾你?咁你可以唔使打俾佢啦,同佢講明每收一次老師電話就收手機一天

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

birdbird 發表於 20-5-1 21:36
叻仔

你仔呢類, 係20個男仔才會有一個係自動波, 仲要係品學兼優的. 大部份男仔都係未開竅, 要阿 ...

又或者咁講,我係虎媽,我亦好了解我個仔嘅能力,所以先用呢套。

每日望住佢哋就充滿力量啦!

侯爵府

pak_mama 發表於 20-5-1 21:52
忘記講我仔都係小四,返學時候都算自律,但宜家冇學返佢又當正自己放假,我返工前已經俾晒學校上堂既片同 ...

同我個仔完全一樣,我收到學校功課/時間表就即刻print兩份比佢……結果同你一樣咁激氣,成日打黎話login唔到,我頂唔住叫佢自己打去學校問IT,出面補習班全部都唔教叫佢唔好學,而家轉左上門補習

大宅

你成日打電話俾佢,小朋友都會覺得煩!煩多咗就會生厭,自己執生

侯爵府

咩~ 發表於 20-5-1 21:53
原來佢成日打俾你?咁你可以唔使打俾佢啦,同佢講明每收一次老師電話就收手機一天
...

佢打俾我唔係講學校d野,但我就係要提佢學校d野

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

lemonlemoncc 發表於 20-5-1 21:50
你好資深個名

岩, 一開始就唔應該比, 我就係好怕我同事禁

我除咗唔比佢用電話,基本上係連電視都無睇!屋企個電視基本上只開6:30新聞!不過宜家疫情,無得返學又無得出街,做完啲功課都會比佢睇30分鐘卡通片
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至