時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mother904 發表於 20-5-1 15:08
英國有心搶佔中國的物資,不是因為銷烟事件都會有其他籍口,清廷積弱是事實,不見得沒有林則徐就沒有戰爭。 ...

x2
仲有評論歷史唔應該馬後炮,要以當時人設身處地去諗,點解當時林要咁做,事後孔明就人人都識做

伯爵府

回覆樓主:

始於18世紀工業革命後,英國開始向海外積極開拓繁殖地,強佔好多地方,林銷唔銷煙都好,英國都想打中國呢塊大肥肉嘅主意,用火炮轟開中國嘅大門,從中方角度佢哋一向可以自給自足,無大開貿易門戶嘅需要,只係英國單方面要求他國滿足自己私願啫,我唔覺得滿清有咩錯。

別墅

過去了的歷史巳過去,不要再糾纏誰對誰錯,增加仇恨,人要向前看才會進步

大宅

林則徐沒有「銷咗好多鴉片貨船」。

別墅

林則徐當年銷煙,我諗唔到有咩錯,英國當時係賣鴉片俾中國而唔係賣炸魚薯條,鴉片係毒品,只有害而無益處,炸魚薯條最多咪令人肥胖,做吓運動都減到,但以當時嘅醫學,中咗鴉片毒嘅人點樣戒,又唔見英國人自己食埋鴉片,又唔見英國賣鴉片俾當時歐洲列強,所以係根本上英國已經唔啱。
而且當年林則徐及清政府並唔係一嚟到就充公晒英商啲鴉片,而係經過一輪係談判,要求英方停止賣鴉片,但其他商品一律可以繼續做生意,英國當時有無理會過,為咗賺錢為咗殖民霸權,完全無理會過中國。
如果咁都可以講成係英國為了維護本身應有嘅權益而迫不得而打中國,咁唔該英國而家首先開放市場,俾哥倫比亞墨西哥毒販可以自由咁賣可卡因俾英國。

翡翠宮

畀面勳章

cvy 發表於 20-5-2 07:15
過去了的歷史巳過去,不要再糾纏誰對誰錯,增加仇恨,人要向前看才會進步
...

而家不是增加仇恨,係有人要歪曲歷史!
日日是好日

別墅

mother904 發表於 20-5-2 13:55
而家不是增加仇恨,係有人要歪曲歷史!

就是有現今太多別有用心的教育工作者將過去歷史歪曲,改寫,令世世代代增加仇恨,所以教育署一定要將此類教師嚴懲,以儆效尤。

珍珠宮

開心吸收勳章

mother904 發表於 20-5-1 15:08
英國有心搶佔中國的物資,不是因為銷烟事件都會有其他籍口,清廷積弱是事實,不見得沒有林則徐就沒有戰爭。 ...

何止!英國為了搶美州,故意把天花病人穿過的衣服送給印弟安人,使印弟安人染病。然後搶地搶皮草搶資源。貿易?我呸!

伯爵府

InkCartridge 發表於 20-5-2 16:29
何止!英國為了搶美州,故意把天花病人穿過的衣服送給印弟安人,使印弟安人染病。然後搶地搶皮草搶資源。 ...

賊性難改

男爵府

宜家已經有個想做議員的偽人,話選到議員就要求政府通過大麻合法化,唔知係咪又係俾英美收買左,要平衡貿易逆差還是其他目的,叫多啲细佬吸食大麻,然後用大麻控制香港新一代,反香港政府,顛覆中央政府。凡以毒品害人,都不得好下場。

大宅

而家嘅YC精神,好似當年嘅鴉片。
好希望香港可以有個林則除。

大宅

呢單野就會見到葉建x呢位,歪理一堆堆。其實佢有幾多痛腳被抓?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Conybrownbb 發表於 20-5-2 05:04
x2
仲有評論歷史唔應該馬後炮,要以當時人設身處地去諗,點解當時林要咁做,事後孔明就人人都識做
...
同意!

珍珠宮

sisilee321 發表於 20-5-1 15:01
當年清政府好弱,外國個個都睇住中國黎打,因為打輸左可以叫中國賠錢

而林則徐e個行為比晒藉口英國,林則 ...

其實林吾銷船,禁一下鴉片,英國都會發難渣,吾銷就全部人民被毒害,英國都會打沉中國,我覺得林做得岩,毒品無生存權利,而家因肺炎美英要中國賠償,英國尼段黑歷史就更加應賠償

珍珠宮

InkCartridge 發表於 20-5-2 16:29
何止!英國為了搶美州,故意把天花病人穿過的衣服送給印弟安人,使印弟安人染病。然後搶地搶皮草搶資源。 ...

去過大英博物館,就知咩系大賊

首頁

尾頁

跳至