1-3歲

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

仲未識講嘢。只識講爸爸丶媽媽(少講),其他全部BB話。有咩方法教佢講多d

子爵府

回覆樓主:

不停同佢講野
15個月仲好細,慢慢黎

大宅

回覆樓主:

我個囡剛14個月,都係識講好少野,會叫爸爸,家姐,哥哥,婆婆,得,好,yes.....同埋大量bb 話,但佢明白所有指令,認到屋企所有人,識拎野畀人,識hello ,識bye bye ,識出街去拎鞋畀我著,所以佢講野唔叻,我唔係太擔心住,而家每日都不停同佢傾計,講野,希望遲些少講多些,一齊加油努力

伯爵府

ava@yu 發表於 20-5-2 16:03
我個囡剛14個月,都係識講好少野,會叫爸爸,家姐,哥哥,婆婆,得,好,yes.....同埋大量bb 話,但佢明白 ...

嘩!已經好叻啦

大宅

Sweetbabymom 發表於 20-5-2 00:42
仲未識講嘢。只識講爸爸丶媽媽(少講),其他全部BB話。有咩方法教佢講多d
...

我仔13 個月大, 又係乜都唔識講,連爸媽都唔識講, 未識行, 未識手指指,唔識揮手拍手, 已教佢多次, 醫生竟然話可能有自閉傾向我唔明佢只得13 月大其實仲好細, 醫生咁講完我真係好擔心

大宅

Sweetbabymom 發表於 20-5-2 00:42
...

唱歌,講故事,講書

別墅

catn1984 發表於 20-5-2 19:53

我仔13 個月大, 又係乜都唔識講,連爸媽都唔識講, 未識 ...

係咩科醫生講? 自閉傾向唔單純睇發展速度噃

水晶宮

catn1984 發表於 20-5-2 19:53

我仔13 個月大, 又係乜都唔識講,連爸媽都唔識講, 未識 ...

我係外國。醫生話要3歲先可以 diagnosed倒wor
我細孖當時唔講嘢去睇兒科,同speech therapist都話我太緊張。2歲開始先會有問題。
當時我去睇係20個月。
一2歲,多嘢講倒頭暈

大宅

我個b 14個月一個字都唔識,只識eee,rrr,嗯嗯嗯

複式洋房

ava@yu 發表於 20-5-2 16:03
我個囡剛14個月,都係識講好少野,會叫爸爸,家姐,哥哥,婆婆,得,好,yes.....同埋大量bb 話,但佢明白 ...

我b差不多23個月,係屋企剩係會講bb話,出去都好少出聲,佢認到人,但唔肯講爸爸媽媽,叫佢拎野佢都識,我都怕佢語言有困難,不過我識其他媽媽,佢個女都係咁,話可能每個小朋友發展都不一樣。

大宅

catyocatyo 發表於 20-5-3 15:18
我個b 14個月一個字都唔識,只識eee,rrr,嗯嗯嗯

咁佢識唔識手指指, bye bye

大宅

misslittleeye 發表於 20-5-3 01:28
係咩科醫生講? 自閉傾向唔單純睇發展速度噃

兒科醫生, 因為我仔鐘意玩門, 玩手機殼。 又未識叫爸媽, 又唔識手指指。 拍手, 乜都未識, 所以醫生話有可能

大宅

Curtis0917 發表於 20-5-3 19:12
我b差不多23個月,係屋企剩係會講bb話,出去都好少出聲,佢認到人,但唔肯講爸爸媽媽,叫佢拎野佢都識,我 ...

每個小朋友性格唔一樣 ,有快有慢,我個囡一直都唔肯叫媽媽,最鐘意叫爸爸,佢比較為食,有時想我畀野佢食,會講單字- 畀 ,但又時就eerr唔肯講,畀 字呢個我都教左佢兩星期,終於識用講去表達想食野,我而家盡量唔會同佢講BB話,感覺佢會學得快些

大宅

catn1984 發表於 20-5-6 23:14
咁佢識唔識手指指, bye bye

都識,識giveme5
叫佢比野我佢都識
成日學動物叫
教佢玩叠叠杯,入形狀一陣就學識
但教佢講嘢佢就唔跟,哈哈

首頁

尾頁

跳至