自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2房4-500尺,鐵路沿線,樓下有商場餐廳,好校網

伯爵府

2024年龍年勳章

考慮買優質細單位,唔好買納米,小心選擇租客,啱心水先租出去,租唔出管理費都有限,得閒去住下玩下會所平過比健身會費,長遠升值潛力比現金收息高

琥珀宮

blue02 發表於 20-5-2 10:24

可以, 但係發現(只係)住居屋, 水電煤、管理費、差餉地租, 一 ...

主要靠「一間屋」收租為生,其實風險一樣大,唔好彩,變凶宅唔得佢死。
年紀大,身體唔好,亦未必應付到租務事宜:
可能幾個租約又要攪裝修。租客唔生性既,你唸下自己有病甚至入院時邊個幫你去追人收租?
收租維生不是單身老人的好選擇。
股票要diversity ,自己唔想唸,買盈富基金最簡單,
或者,單身老人買年金也好,因不用留遺產比下一代。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

樓價仲企得好硬,失業率仲未高過Sars 時,我覺得仲會有得跌,我會再睇埋暑假。

買樓收租退休一向較穩陣,雖然回報唔高,但風險比較細,黎近全球都印銀紙救經濟,現金只會越來越唔值錢,因為根本咩都唔駛就可以印現鈔。買金都仲保值過現金。以上個人意見,買樓筆錢好大,要三思而後行,唔好只聽人講。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

banbanmm 發表於 20-5-2 10:48
有需要自住比較適合,純粹投資的話要考慮多好多。

萬一租唔出點算?使唔使交多啲稅? 除咗按揭,仲要畀差 ...

現時收租,只有物業税15%,可計入個人入息税。

退休後,只有收租收入,就不用交太多物業税。

珍珠宮

畀面勳章

syyysc 發表於 20-5-2 11:20
現時收租,只有物業税15%,可計入個人入息税。

退休後,只有收租收入,就不用交太多物業税。

現時買樓回報一般只有2%至3%左右,計埋差餉管理及物業稅,租金隨時唔夠交按揭。 除非個人睇好樓市會大升, 如果唔係要計清楚條數。

伯爵府

banbanmm 發表於 20-5-2 11:44
現時買樓回報一般只有2%至3%左右,計埋差餉管理及物業稅,租金隨時唔夠交按揭。 除非個人睇好樓市會大升, ...

有人預計跌一、二、三、四成都有。但冇人夠膽話升2成。

伯爵府

你如果要買養老樓,幾時買都無所謂
但用嚟投資,依個水平唔好價
要投資我會睇外國,買reit。不過建議再忍下手,經濟下行剛開始

珍珠宮

畀面勳章

syyysc 發表於 20-5-2 11:47
有人預計跌一、二、三、四成都有。但冇人夠膽話升2成。

年初時班所謂專家都仲好口硬,話最多微調五個percent以內 ,到後來冇得唔認數據,先出現跌1、2、3成的說法。
其實吹大升嘅人仍然有, 只不過講法變咗,話長遠嚟講一定會升。 正如仍然有人大吹最近樓市非常暢旺,但同比少咗三成囉, 唔明跌咗三成點為之旺。
尋晚 Donald Trump 又喺度兇話考慮推翻已達成的貿易協議, 前景又多一個變數。
買樓投資除咗金額大外,交易成本高、流動性低, 投資前要計清楚條數,唔好只睇歷史經驗,過往幾年重大經濟轉變都由黑天鵝事件主導。

男爵府

banbanmm 發表於 20-5-2 11:59
年初時班所謂專家都仲好口硬,話最多微調五個percent以內 ,到後來冇得唔認數據,先出現跌1、2、3成的說法 ...

謝謝意見, 升唔望大升(over short term , say 0-5 years), but over long term , not sure brick and mortar still the way to go
因為有一樣嘢我諗唔明, 如果樓價下挫, 咁香港經濟要真係好差先得( 但係經歷肺炎, 而家啲樓價都彈返上去), 要樓價大跌/或者陰跌, 一定要出現通縮, 咁我揸住啲REIT 股票, 其實都冇運行, 但係我又唔覺得租金水平, 嚟緊幾年會有得再升, 因為經濟轉差, 如果未來出現呢排好多人所講嘅`滯脹'格局(即美國60-80 年代),再睇埋利息水平,咁即係買樓定唔買樓好?

伯爵府

你租比人三十年都未回本
其實分開睇 $1都冇多到去你戶口

子爵府

我計過而家買樓收租得2厘多,三厘唔到,都係費事煩,放定期及其它投资,如遇上唔好租客,仲麻煩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

blue02 發表於 20-5-2 09:18
唔係有錢人, 托賴屋企有位住(居屋), 女人仔一個, 冇人養,諗緊為咗自己退休/防老著想 , 係咪應 ...
永遠都計唔掂,自己可拱得起又中意個單位,就上車

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

現時唔係買樓時機,樓價太高,香港好多四十以上既人買左樓,淨低三十以下又買唔起。黎緊睇唔到香港經濟好轉,反而中國唔會放太多投資起香港,加上全球經濟下滑,香港經濟亦走下坡,而政治層面亦只有越來越分化,一個地方一旦搞政治,經濟民生一定唔會好,過幾年樓市會跌。

伯爵府

yuyueng 發表於 20-5-2 12:29
現時唔係買樓時機,樓價太高,香港好多四十以上既人買左樓,淨低三十以下又買唔起。黎緊睇唔到香港經濟好轉 ...

阿媽係女人,搞政治沒有好结果,係人都知。

別墅

我現時都會做定期,買股票收息唔係唔好,但比例唔好多,遇著匯豐唔派息一殼眼淚(emoji)

男爵府

回覆樓主:

諗起個同事想聽意見,08到而家都未買
可能下次第三次世界大戰都仲係想聽意見

水晶宮

回覆樓主:

而家租cover唔到,買層樓大約租廿幾年先回到本

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

木土土 發表於 20-5-2 10:56
主要靠「一間屋」收租為生,其實風險一樣大,唔好彩,變凶宅唔得佢死。
年紀大,身體唔好,亦未必應付到租 ...

好同意

伯爵府

縱觀咁多回覆都係唔同意喺呢個時間買樓收租。我都認同大家嘅睇法。

而家來講,樓價真係貴,雖則話買樓有槓桿效應,但問題係同一時間,你問銀行借嘅銀碼都唔細,利息條數一樣咁金!

樓主之所以對股市冇信心,相信係因為最近恒指蒸發左幾千點,但你有冇諗過改變策略,例如恒指高位時做定期收下息就算,等個市跌到咁上下才吸納呢?而且,你喺股市到跌左一跤,唔驚再喺樓市跌多一跤?雖然升同跌都係一半半,不過樓市升左咁多年,莫講話你未買過樓,我有樓想再買都驚接火棒。我舊年初放左收租樓,啲錢都係做定期,等左足足一年,今年3月先開始買下股咋。

首頁

尾頁

跳至