自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實啲人通常係唔夠首期所以買唔到樓,及要睇新樓喎

每人開支不同,好難一刀切話夠唔夠駛;至於年年跳point,我又覺得唔需要眼紅佢地,大家嘅package唔同啫

珍珠宮

白毛毛 發表於 20-5-3 13:09
唔係呀,係想講現今生活真係唔容易,人工的分別,稱呼的分別,有型無型,叫真基層越來越抖不過氣。
...

咁個樓主嘅題目係離地公務員嘛,我回應返佢個主題傘。

私人公司5-6萬咪經理級,唔係基層。不過份糧好冇洗,視乎幾多人洗,如果老婆ftm一家四口,加上長老,除開每人得幾千銀,的確好惡劣,

如果單身同父母住,又係另一個版本。

大家討論下。唔洗咁緊張。

侯爵府

回覆樓主:

之前有兩個醫生都話上唔到車

珍珠宮

bik1229 發表於 20-5-3 13:15
咁個樓主嘅題目係離地公務員嘛,我回應返佢個主題傘。

私人公司5-6萬咪經理級,唔係基層。不過份糧好冇洗 ...

我無緊張,其實我一路係好輕鬆,我的落點一直係「好基層」中的「好」字樓主朋友是否用得其所。

珍珠宮

melody228 發表於 20-5-3 13:15
其實啲人通常係唔夠首期所以買唔到樓,及要睇新樓喎

每人開支不同,好難一刀切話夠唔夠駛;至於年年跳poin ...

認識一啲家庭,月薪十萬都話未買到樓,原因好簡單,已經結婚生咗兩個,連工人一家五口,租緊三房單位,住得鬆動。

但買呢,只夠錢買六七百萬兩房上車盤,得400呎,一家四口連工人,真係好難住。

咁就等吓又一年,樓價又唔跌,進退兩難。

子爵府

evip 發表於 20-5-3 11:33
同感。
希望政府有真炒人制度,咁個社會會正常好多。唔係話要濫用,但太唔肯做的真冇得留低。
...

但其實就係因為政府穩陣,先吸引到人入去做,如果連依樣都無,我諗無人會想做政府工,因為無雙糧無花紅,出面環境好佢地亦唔會特別多人工,正如私人工如何無雙糧無花紅,都好難請人一樣

侯爵府

961123 發表於 20-5-3 11:56
要睇下幾多人洗!1人同5人好大分別

都係的

大宅

我親戚兩公婆,一星期收租都過百萬,佢地都成日話自己係中產。

我估我起佢地心目中係地底泥

侯爵府

白毛毛 發表於 20-5-3 11:38

人講我唔信,自己親身經歷同公務員拍過檔,睇住舊人乜都唔識 ...

我亦親身經歷過, 同啲新嚟嘅公務員拍檔, 部分係腳踏實地努力做嘢, 不計較冇錢ot, 但某部分成日掛在嘴邊自己福利不及舊制, 影響team spirit.

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ahpoo 發表於 20-5-3 12:33
無可能,要重整制度咪即係要做野?等我退休下一届做la,如是者無限loop

明白。
要改個制度,得罪好多人,邊個改得到? 係死症。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

fukuoka_saga 發表於 20-5-3 10:56
昨天見到有post話5,6萬上不到車。
剛巧昨晚同親戚食飯就知咩叫離地公務員。講開5,6萬上不到車話題,親戚話 ...

之前訪問一對情侶,好似醫生??搵10萬都話上唔到樓
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 20-5-3 13:28
之前訪問一對情侶,好似醫生??搵10萬都話上唔到樓

係唔係電台訪問嗰對呀?如係。咁應係一個係醫生,而另一半係律師。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

schricky 發表於 20-5-3 13:22
但其實就係因為政府穩陣,先吸引到人入去做,如果連依樣都無,我諗無人會想做政府工,因為無雙糧無花紅, ...

無雙糧無花紅都有跳point (除非max), 對比私人市場算非常吸引。特別係普通文員grade.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

my005 發表於 20-5-3 13:34
係唔係電台訪問嗰對呀?如係。咁應係一個係醫生,而另一半係律師。

新聞講
應該你啱
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

ocarebear 發表於 20-5-3 13:26
我亦親身經歷過, 同啲新嚟嘅公務員拍檔, 部分係腳踏實地努力做嘢, 不計較冇錢ot, 但某部分成日掛在嘴邊自 ...

其實呢D掛嘴邊話新制不及舊制既人,又点只係做工務員,我做私人公司,有D合約員工又係成日唔底得D長工有福利,時常話D長工乜乜物物,又懶又呢樣又果樣,自己只係合約員工,点解要做咁多……

講黎講去,其實咪又係自己唔發奮但又葡萄人地啦

男爵府

fukuoka_saga 發表於 20-5-3 11:54

個人計。家庭收入十萬啦

你意思公務員人工五丶六萬,但計埋津貼有二十萬 ?冇可能啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 20-5-3 13:36
新聞講
應該你啱

佢 好似係打去電台既時事評論節目講話佢地都買唔到樓咁上下啦。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

evip 發表於 20-5-3 13:28
明白。
要改個制度,得罪好多人,邊個改得到? 係死症。

係啊,絕大部份高層都係保住飯碗甘黎做,點會有心大改?要改咪即係郁埋自己既安樂日子?改?留下個la,個個都係甘唸。

珍珠宮

畀面勳章

白毛毛 發表於 20-5-3 13:07
如果用返「基層」呢兩隻字應該點叫?
搵5-6萬係「好基層」
咁搵低過5萬會唔會叫「低級基層」?

以龐大的文書職系為例,成個文書職系大約一萬五千人,去到sco大約六百幾人, 人工5萬幾,但絕大部分嘅aco都去唔到嗰個位。
如果以入職要求計,大學生喺政府有五萬幾好普通,但以非大學入職嘅職位,唔計紀律部隊冇乜人可以多過四萬, 而我所見過非大學生而有嗰個人工的,通常好醒,比好多大學生更醒。
點解搵五六萬都「好」基層?離地囉。

伯爵府

每逢市面經濟不好時,公務員就會被針對

首頁
23456...10

尾頁

跳至