自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實奶奶真係好長氣! 又要計住我上個月幾號去做產檢,今個月就跟返上月個日子去book 時間產檢,遲左幾日都吹到我煩! 唔使甘准確計住吖嘛! 過份擔心! 我怕左奶奶! 我知每個月都要做一次產檢,
但係五一定要book返上個月個日子, 例如上月10號睇完,
今個月又要指定book返10號!
咩料!

伯爵府

回覆樓主:

話姑娘安排,冇得揀!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你同佢住?定係佢會陪你去?
如果不是, 幾時產檢關佢咩事? 根本唔使俾佢知幾時啦

子爵府

TseU 發表於 20-5-3 23:24
其實奶奶真係好長氣! 又要計住我上個月幾號去做產檢,今個月就跟返上月個日子去book 時間產檢,遲左幾日都 ...

咁我會乜都唔講比佢知

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁佢都係緊張你啫,好多新抱埋怨99不聞不問

男爵府

我奶奶話之我產唔產檢,最緊要佢個孫無事。緊張都係為你好!

男爵府

回覆樓主:

之前我照結構約朝早,奶奶話佢仔要訓覺,唔使車我去,我自己搭車去就得

大宅

回覆 瑤瑤~ 的帖子

我都唔明點解佢甘汁着,我話就算睇小咗1個月產檢都冇問題wo! 好小事! 但佢反應好大.. 話好想知BB情況! 就嚟比佢煩死!

珍珠宮

我反而覺得你奶奶關心得幾直接, 問個仔咪得囉。 我奶奶同我同住,你果d 產唔產檢幾時檢,我奶奶每次都問,仲提我驚死我唔記得。 但係我係享受既。 奶奶本意無壞有乜所謂姐,老人家係長氣架啦。

Jingying    發表於 20-5-4 11:22

男爵府

ChaBean 發表於 20-5-4 00:14
之前我照結構約朝早,奶奶話佢仔要訓覺,唔使車我去,我自己搭車去就得
...

咁都得?!

珍珠宮

回覆樓主:

感覺有壓力 ,下次再問時,話醫生話事的。

男爵府

關心你

珍珠宮

回覆 TseU 的帖子

佢都係緊張你同bb

男爵府

其實奶奶真係好長氣! 又要計住我上個月幾號去做產檢,今個月就跟返上月個日子去book 時間產檢,遲左幾日都 ...

煩人。

关心同管注係2件事,控制狂初型

珍珠宮

回覆樓主:

關心你姐,雖然現時覺得好煩而且仲要煩多好幾年 到你囝囡大左你就知佢係為你好,有人關心好幸福。

珍珠宮

你奶奶真係好緊張喎~ 第一胎?

覺得煩就話姑娘安排的無得指定日子。
對老人家,唔使比佢知道事實嘅全部

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

你奶奶都係緊張你,放鬆啲,佢馱過,可能知道馱B 太好多預計唔到既野,所以想關心下你。我都有兩個仔,我有時都諗,自己要點做先得個新抱歡心,但我最大果個仔係8歲

子爵府

回覆樓主:

樓主淨係睇私家醫生?
如果公私兩邊睇,d產檢到中後段其實仲密過一個月一次。一個月一次應該到中孕期,其實邊可能係exactly 邊日,如撞上星期日或公眾假期,都係要差幾日架啦
奶奶都係緊張你,不過借此機會,可以再學習如何同佢溝通相處。因為將來BB出世,大家要求想法分歧好大的話,到時你仲煩。

p.s. 題外話 如果你只睇私家醫生,建議你都可以去政府醫院睇睇開個file 。

伯爵府

DHA勳章

TseU 發表於 20-5-4 00:19
回覆 瑤瑤~ 的帖子

我都唔明點解佢甘汁着,我話就算睇小咗1個月產檢都冇問題wo! 好小事! 但佢反應好大.. ...

我個99叫我唔好個個月去照.
以免照得多影響個B喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你地一齊住?

首頁

尾頁

跳至