自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

藴藴 發表於 20-5-4 21:53
可能呢幾個月係屋企時間多左,食多左零食,早上自己刷,晚上沖涼時我幫佢刷,身邊好多小朋友食好勁,都無 ...

關乜呢幾個月事
4歳仲用奶樽?
含飯?
根本就係壞習慣

男爵府

某程度上其實同牙齒質素有關。
唔使自責。

子爵府

回覆樓主:

吃東西次數多,食物在口腔時間長,用奶樽飲配方奶,與蛀牙關係密切,要介。

多喝清水某程度能減少蛀牙,因香港水有氟,可預防蛀牙。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

藴藴 發表於 20-5-4 21:53
可能呢幾個月係屋企時間多左,食多左零食,早上自己刷,晚上沖涼時我幫佢刷,身邊好多小朋友食好勁,都無 ...

你同你個仔 d 壞習慣一定要改, 你都要留意番你幫佢刷牙刷得夠唔夠乾淨仔細, 佢適唔適合用電動牙刷.

你同牙醫商量下佢早餐前定係早餐後刷牙好d. 我個牙醫話冇所謂, 唯一注意係飲完酸性飲品 (如橙汁) 後半個鐘唔好刷牙. 我d 仔女係食早餐後刷牙, 返學同去旅行時識自動波去刷牙, 放假唔出街就要我提醒至去刷牙.

而家覺得沮喪都無補於事, 俾心機搵辦法去解決問題同預防蛀牙仲好.

大宅

藴藴 發表於 20-5-4 19:26
早兩日仔仔話牙痛,今日去睇兒科牙醫,檢查左有7隻蛀牙,有4隻可以即時補,有3隻蛀得深照左x光,其中一隻9 ...

我仔以前細個都係撞崩咗隻門牙冇理,然後醫生都係話要杜牙根,整牙套,你有心理準備小朋友會反抗,要全身麻醉來做

男爵府

藴藴 發表於 20-5-4 22:24
咁細個剝左大牙有排未生返呀,今日補左4隻$4000,仔仔好乖無麻醉無扭,另外3隻杜牙根連牙套成3萬。
好唔開 ...

我介紹我女睇緊的牙醫,睇下你就唔就腳,因為我女牙醫補牙$520,杜牙根2000

男爵府

藴藴 發表於 20-5-4 22:24
咁細個剝左大牙有排未生返呀,今日補左4隻$4000,仔仔好乖無麻醉無扭,另外3隻杜牙根連牙套成3萬。
好唔開 ...

其實無絕對正確答案或絕對好方法,睇下自己想點,惟一必須做係改變小朋友習慣同埋建立良好刷牙習慣,唔建議咁細個用電動牙刷,一定一定要佢學識自己點刷好d 牙

首頁

尾頁

跳至